+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. december 6. csütörtök, 13:39
Vita robbant ki a német baloldali populista Linkspartei vezetői között a franciaországi sárgamellényes tüntetők megítélésével kapcsolatban. Míg Sahra Wagenknecht, a Linke parlamenti frakciójának vezetője szívesen látná, ha Németországban is megjelenne a mozgalom, addig a párt elnöke, Bernd Riexinger aggódva figyeli a francia jelenséget.

„Franciaországban az emberek az osztályhelyzetük semmibevétele ellen védekeznek, szociális egyenlőséget és érdekeik figyelembevételét követelik” – értelmezte a sárgamellényes megmozdulás céljait Riexinger, hozzátéve, Németországban esély sincs arra, hogy vállvetve küzdjenek céljaikért hardcore bal- és jobboldaliak. A Linke-vezér a sárgamellényes mozgalom személyi összetételét is problémásnak tartja. 

 

„Aggodalomra ad okot, hogy milyen potenciállal rendelkeznek a szélsőjobboldaliak a francia sárgamellényes mozgalomban”

 

– véli, szerinte ugyanis a jobboldal programja mélyen neoliberális, így az autoriter jobboldal ellen csakis a baloldal tüntethet hitelesen.

 

Sahra Wagenknecht, a párt Bundestag-beli frakcióvezetője ezzel szemben Németország számára is példaértékűnek látja a sárgamellényeseket: „Helyesnek tartom, ha az emberek védekeznek, és utcára vonulnak, ha a politika ront az életükön – a benzinárak emelése épp az ingázó munkavállalók számára kulcskérdés.” Wagenknecht szerint a német ellenzék csak tanulhat a sárgamellényesektől: 

 

„Túl sok dolgot engedünk megtenni rossz kormányainknak.”

 

A politikus szerint sokkal több olyan tüntetés kellene Németországban is, amely kiáll „a kormány ellen, amelynek fontosabbak a gazdasági lobbisták érdekei, mint az átlagembereké”.

 

Wagenknechtbe szorult azért némi önreflexió is. Úgy látja, nem lehet egy az egyben átemelni a sárgamellényes ügyet német viszonyokra, Franciaországban ugyanis jóval spontánabb módon szerveződik meg lényegében bármi, mint Németországban.

 

A franciaországi eseményeket követően egyébként Németországban is legalább annyira félreértelmezték már a sárgamellényes mozgalmat, mint itthon, amikor Karácsony Gergely zöldpolitikus és pár MSZP-s felvette a franciaországi tüntetések jelképét, szóval logikus, hogy a bevándorlásellenes AfD tagjai is felöltötték magukra, amikor az ENSZ migrációs csomagja ellen tiltakoztak.

 

Hogy pontosan kik a sárgamellényes tüntetők, miért küzdenek, és milyen potenciál van bennük, Kardos Gábor foglalta össze az Azonnalin.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Levelet írt az európai liberálisok vezetője a Facebook-főnöknek a meghamisított videó miatt, ami közben eltűnt Facebookról.

Az ügy akkora vihart kavart a belga kormánykoalíció berkein belül, hogy a miniszterelnök lemondásra kényszerült.

Magánéleti okokra hivatkozva hagyja ott a parlamenti képviselőséget Staudt Gábor, akit több támadás is ért ősszel a kormánymédiában. Már a helyettese is megvan.

Az egyik közkedvelt ünnepi fogás nálunk luxusterméknek számít.

Meztelen síelő nőt ábrázoló festménnyel reklámozták a semmeringi alpesi sí világkupát.

A hét kérdése

Szánkó, sárga mellény? A földön fekvő Hadházy Ákos? Szerinted mi lenne a legjobb szimbóluma a tüntetéseknek? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc és Tamás Veronika vezet be a látszat-ellentétek világába december 19-én a Múzeum körúton!

December 19-én este varsói PiS-ellenes tüntetők szimpátiademonstrálnak a budapesti tiltakozókkal.

A moszkvai patriarchátus kórusa énekel december 19-én a Szent István-bazilikában.

A híres osztrák zeneszerző Holdbéli világ című vígoperáját hallhatják a nézők december 20-án a Festetics Palotában.

A Kutyapárt megköszön a kormánynak mindent. Hálatüntetés december 21-én.

Ezt is szerettétek

Elmagyarázzuk, ki hogyan ferdíti el a túlóratörvényt, és mi is
az igazság valójában!

Az Azonnali által megkérdezett politikusok abban egyetértettek, hogy nagyon sokat dolgoznak.

A macedón miniszterelnök nyilatkozott az Azonnalinak
a Gruevszki-ügyről. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás