+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. december 6. csütörtök, 13:39
Vita robbant ki a német baloldali populista Linkspartei vezetői között a franciaországi sárgamellényes tüntetők megítélésével kapcsolatban. Míg Sahra Wagenknecht, a Linke parlamenti frakciójának vezetője szívesen látná, ha Németországban is megjelenne a mozgalom, addig a párt elnöke, Bernd Riexinger aggódva figyeli a francia jelenséget.

„Franciaországban az emberek az osztályhelyzetük semmibevétele ellen védekeznek, szociális egyenlőséget és érdekeik figyelembevételét követelik” – értelmezte a sárgamellényes megmozdulás céljait Riexinger, hozzátéve, Németországban esély sincs arra, hogy vállvetve küzdjenek céljaikért hardcore bal- és jobboldaliak. A Linke-vezér a sárgamellényes mozgalom személyi összetételét is problémásnak tartja. 

 

„Aggodalomra ad okot, hogy milyen potenciállal rendelkeznek a szélsőjobboldaliak a francia sárgamellényes mozgalomban”

 

– véli, szerinte ugyanis a jobboldal programja mélyen neoliberális, így az autoriter jobboldal ellen csakis a baloldal tüntethet hitelesen.

 

Sahra Wagenknecht, a párt Bundestag-beli frakcióvezetője ezzel szemben Németország számára is példaértékűnek látja a sárgamellényeseket: „Helyesnek tartom, ha az emberek védekeznek, és utcára vonulnak, ha a politika ront az életükön – a benzinárak emelése épp az ingázó munkavállalók számára kulcskérdés.” Wagenknecht szerint a német ellenzék csak tanulhat a sárgamellényesektől: 

 

„Túl sok dolgot engedünk megtenni rossz kormányainknak.”

 

A politikus szerint sokkal több olyan tüntetés kellene Németországban is, amely kiáll „a kormány ellen, amelynek fontosabbak a gazdasági lobbisták érdekei, mint az átlagembereké”.

 

Wagenknechtbe szorult azért némi önreflexió is. Úgy látja, nem lehet egy az egyben átemelni a sárgamellényes ügyet német viszonyokra, Franciaországban ugyanis jóval spontánabb módon szerveződik meg lényegében bármi, mint Németországban.

 

A franciaországi eseményeket követően egyébként Németországban is legalább annyira félreértelmezték már a sárgamellényes mozgalmat, mint itthon, amikor Karácsony Gergely zöldpolitikus és pár MSZP-s felvette a franciaországi tüntetések jelképét, szóval logikus, hogy a bevándorlásellenes AfD tagjai is felöltötték magukra, amikor az ENSZ migrációs csomagja ellen tiltakoztak.

 

Hogy pontosan kik a sárgamellényes tüntetők, miért küzdenek, és milyen potenciál van bennük, Kardos Gábor foglalta össze az Azonnalin.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Dél-Afrikai Köztársaságban akkor esőzések voltak a héten, hogy nem bírta a téglafal a Pünkösdi Egyház
húsvéti szolgálata alatt.

Hosszú hányattatás után megnyerte az Izraeli Nemzeti Könyvtár a megmaradt kéziratok tárolásának lehetőségét.

Alojz Peterle a mostani ülésével egy időre búcsúzó Európai Parlamentben vidította fel a képviselőket.

Vágó Gábor LMP-s EP-listavezető mindenkit meg akar győzni, aki elbizonytalanodott az LMP-vel kapcsolatban, így Puzsért is, aki a Kétfarkúakra akar szavazni májusban.

Zavargások voltak egy rendőrségi rajtaütés miatt Londonderryben: a rendőrökre lőttek, Molotov-koktélokat dobáltak, egy fiatal nő meghalt.

A hét kérdése

A Notre-Dame hétfői katasztrófája egész Európát megmozgatta. De vajon mi tudná összehozni a magyarokat?

Azért ide elnéznénk

Imádod a 80-as éveket? Akkor április 19-én TRIP-ben a helyed.

Április 21-én a folkmetálé lesz a főszerep a Barba Negrában. Vendégek: Týr, Heidevolk, Dalriada, Dirty Shirt, Surma.

Bringázz április 28.-án a Margitsziget és a Városliget között több száz másik emberrel!

Április 25–28. között a Millenáris Parkba ismét kivonulnak a kiadók, és sok szerző is ott lesz.

Idén 100 éves a Bauhaus. Május 4-én és 5-én megünnepelheted.

Ezt is szerettétek

Csak egy szlogen, vagy történelmileg megalapozott külpolitikai program? Megkérdeztünk pár politológust a V4-es országokból.

A szociális munkásokat a sajtó is üti, közben az embereknek fogalma sincs róla, hogy működik a rendszer – és hogy mennyi szakember hiányzik.

Mit szóltak hozzá a parlamenti képviselők április elsején, hogy Juncker bizottsági elnök kiírta Twitterre, hogy O1G?

Megkérdeztük a magyar pártokat, mit lépnek arra, hogy Szlovákiában büntetni fogják a magyar himnusz eléneklését.

Twitter megosztás Google+ megosztás