+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. december 6. csütörtök, 13:39
Vita robbant ki a német baloldali populista Linkspartei vezetői között a franciaországi sárgamellényes tüntetők megítélésével kapcsolatban. Míg Sahra Wagenknecht, a Linke parlamenti frakciójának vezetője szívesen látná, ha Németországban is megjelenne a mozgalom, addig a párt elnöke, Bernd Riexinger aggódva figyeli a francia jelenséget.

„Franciaországban az emberek az osztályhelyzetük semmibevétele ellen védekeznek, szociális egyenlőséget és érdekeik figyelembevételét követelik” – értelmezte a sárgamellényes megmozdulás céljait Riexinger, hozzátéve, Németországban esély sincs arra, hogy vállvetve küzdjenek céljaikért hardcore bal- és jobboldaliak. A Linke-vezér a sárgamellényes mozgalom személyi összetételét is problémásnak tartja. 

 

„Aggodalomra ad okot, hogy milyen potenciállal rendelkeznek a szélsőjobboldaliak a francia sárgamellényes mozgalomban”

 

– véli, szerinte ugyanis a jobboldal programja mélyen neoliberális, így az autoriter jobboldal ellen csakis a baloldal tüntethet hitelesen.

 

Sahra Wagenknecht, a párt Bundestag-beli frakcióvezetője ezzel szemben Németország számára is példaértékűnek látja a sárgamellényeseket: „Helyesnek tartom, ha az emberek védekeznek, és utcára vonulnak, ha a politika ront az életükön – a benzinárak emelése épp az ingázó munkavállalók számára kulcskérdés.” Wagenknecht szerint a német ellenzék csak tanulhat a sárgamellényesektől: 

 

„Túl sok dolgot engedünk megtenni rossz kormányainknak.”

 

A politikus szerint sokkal több olyan tüntetés kellene Németországban is, amely kiáll „a kormány ellen, amelynek fontosabbak a gazdasági lobbisták érdekei, mint az átlagembereké”.

 

Wagenknechtbe szorult azért némi önreflexió is. Úgy látja, nem lehet egy az egyben átemelni a sárgamellényes ügyet német viszonyokra, Franciaországban ugyanis jóval spontánabb módon szerveződik meg lényegében bármi, mint Németországban.

 

A franciaországi eseményeket követően egyébként Németországban is legalább annyira félreértelmezték már a sárgamellényes mozgalmat, mint itthon, amikor Karácsony Gergely zöldpolitikus és pár MSZP-s felvette a franciaországi tüntetések jelképét, szóval logikus, hogy a bevándorlásellenes AfD tagjai is felöltötték magukra, amikor az ENSZ migrációs csomagja ellen tiltakoztak.

 

Hogy pontosan kik a sárgamellényes tüntetők, miért küzdenek, és milyen potenciál van bennük, Kardos Gábor foglalta össze az Azonnalin.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogyan segítik a fekete-fehér csíkok a zebrákat a bögölycsípés elkerülésében? Új kutatás mondja el, amit mindig is
tudni akartál a zebrákról!

A fodrász ezzel azt bizonyítaná: Vietnámban az emberek örülnek, hogy náluk lesz a két vezető második találkozója.

Nem, nem vicc: a Francia Vívó Szövetség felvállalta a lézerkardozást a hivatalos sportágak között, hogy mozgásra inspirálja a fiatalokat.

Négy éve csatlakozott barátnőivel az Iszlám Államhoz egy 19 éves lány. Újszülött fiával akart volna hazatérni most, hogy a terrorszervezetnek kb. annyi.

Bécsben is nagyobb stadiont tudtak építeni a magyaroknál ugyanennyi pénzért, de az oroszokhoz képest sehol nem vagyunk költekezésben.

A hét kérdése

Újabb intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor annak érdekében, hogy ne fogyjon tovább a magyar. De elég ez bármire is? Mondjátok meg ti!

Azért ide elnéznénk

Ki dönti el, hogy mi a tudás? Erről is szó lesz február 22-én.

Milyen a furmint, ha balaton-felvidéki? Kóstold végig őket a február 22-23-i hétvégén!

Készült egy film az 1989-2018 közötti Magyarországról. Bemutató február 27-én!

Kóstold végig a legjobb badacsonyi borokat Budapesten, március 9-én, szombaton!

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Lassan egy éve, hogy a független Márki-Zay Péter vezeti polgármesterként a várost, Lázár János hátországát. Körülnéztünk ott. Videó!

Arra kértük az MTA mellett tüntető tudósokat, hogy foglalják össze: ugyan mire jó az embereknek a bölcselkedés?

Miért kormányoz együtt az EU-párti Öt Csillag Mozgalom Olaszországban az unió gyengítésén munkálkodó Matteo Salvinivel? Interjú az EP-ből!

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Twitter megosztás Google+ megosztás