+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. december 6. csütörtök, 13:39
Vita robbant ki a német baloldali populista Linkspartei vezetői között a franciaországi sárgamellényes tüntetők megítélésével kapcsolatban. Míg Sahra Wagenknecht, a Linke parlamenti frakciójának vezetője szívesen látná, ha Németországban is megjelenne a mozgalom, addig a párt elnöke, Bernd Riexinger aggódva figyeli a francia jelenséget.

„Franciaországban az emberek az osztályhelyzetük semmibevétele ellen védekeznek, szociális egyenlőséget és érdekeik figyelembevételét követelik” – értelmezte a sárgamellényes megmozdulás céljait Riexinger, hozzátéve, Németországban esély sincs arra, hogy vállvetve küzdjenek céljaikért hardcore bal- és jobboldaliak. A Linke-vezér a sárgamellényes mozgalom személyi összetételét is problémásnak tartja. 

 

„Aggodalomra ad okot, hogy milyen potenciállal rendelkeznek a szélsőjobboldaliak a francia sárgamellényes mozgalomban”

 

– véli, szerinte ugyanis a jobboldal programja mélyen neoliberális, így az autoriter jobboldal ellen csakis a baloldal tüntethet hitelesen.

 

Sahra Wagenknecht, a párt Bundestag-beli frakcióvezetője ezzel szemben Németország számára is példaértékűnek látja a sárgamellényeseket: „Helyesnek tartom, ha az emberek védekeznek, és utcára vonulnak, ha a politika ront az életükön – a benzinárak emelése épp az ingázó munkavállalók számára kulcskérdés.” Wagenknecht szerint a német ellenzék csak tanulhat a sárgamellényesektől: 

 

„Túl sok dolgot engedünk megtenni rossz kormányainknak.”

 

A politikus szerint sokkal több olyan tüntetés kellene Németországban is, amely kiáll „a kormány ellen, amelynek fontosabbak a gazdasági lobbisták érdekei, mint az átlagembereké”.

 

Wagenknechtbe szorult azért némi önreflexió is. Úgy látja, nem lehet egy az egyben átemelni a sárgamellényes ügyet német viszonyokra, Franciaországban ugyanis jóval spontánabb módon szerveződik meg lényegében bármi, mint Németországban.

 

A franciaországi eseményeket követően egyébként Németországban is legalább annyira félreértelmezték már a sárgamellényes mozgalmat, mint itthon, amikor Karácsony Gergely zöldpolitikus és pár MSZP-s felvette a franciaországi tüntetések jelképét, szóval logikus, hogy a bevándorlásellenes AfD tagjai is felöltötték magukra, amikor az ENSZ migrációs csomagja ellen tiltakoztak.

 

Hogy pontosan kik a sárgamellényes tüntetők, miért küzdenek, és milyen potenciál van bennük, Kardos Gábor foglalta össze az Azonnalin.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A komikusból lett államfő jól sakkozott, amikor feloszlatta a parlamentet. Az újban minden bizonnyal meglesz az abszolút többsége is.

A románoknak nem sikerült feljutniuk eddig a Holdra, de a krátereket elég jól ismerik így is.

Hiába zajlik a teátrális balhézás a Lega és az Öt Csillag között a római kormányban, a Lega népszerűsége növekszik.

Itt az exkluzív olvasói Facebook-csoportunk, csatlakozz még ma!

Hogyan áll most az előválasztás szervezése, egyáltalán lesz-e? Megkerestük az érintett feleket, és azt is megtudtuk, volt-e üvöltözés a kutyapárttal az előválasztás miatt.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás