+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 2. vasárnap, 18:55
Az üzemanyagárak emelkedése ellen induló tüntetéshullám már Macron-ellenes, erőszakos demonstrációvá fajult: a maszkos tüntetők kirakatokat vertek be, és több autót is felgyújtottak.

Emmanuel Macron francia elnök válságtanácskozásra hívta össze illetékes minisztereit vasárnap, miután Párizs központjában az évtized talán legnagyobb és leginkább erőszakos tüntetéseire került sor az elmúlt napokban – írja a Guardian. A demonstráció során – melynek oka az üzemanyagárak drasztikus emelése – több ezer maszkos tüntető vívott harcot a rendőrökkel, többen autókat, bankokat és házakat is gyújtogattak.

 

Szükségállapot kéne?

 

Párizs belvárosában graffitik szólítanak fel az elnök lemondására, a francia főváros hatóságai pedig újabb kamionokat rendeltek, hogy el tudják szállítani a kiégett autókat a felperzselt járdákról. A szombati tüntetésről árulkodnak továbbá az eldobott könnygázpalackok, valamint a bevert ablakú kirakatok is a városközpontban.

 

A helyzet olyan drasztikusnak tűnik, hogy Benjamin Griveaux kormányszóvivő nem zárta ki a szükségállapot bevezetését sem,

 

melyre már két rendőrszervezet is felszólított. Griveaux közölte: az elnök, a miniszterelnök és a belügyminiszter minden lehetséges opciót végig fog tárgyalni a válságtanácskozáson.

 

Békés tüntetés fordult erőszakba

 

Szombaton a hatóságok több mint 400 embert tartóztattak le, közöttük 300-an továbbra is őrizetben vannak. A tüntetésben eddig 130-an sérültek meg, egy demonstráló pedig kómában fekszik. Az erőszak az üzemanyagok adójának emelése során felemelkedő, úgynevezett gilets janues, vagyis sárgamellényes mozgalom megmozdulása után bontakozott ki a fővárosban. Az eleinte békés tüntetések egyre erőszakosabbá váltak, a belügyminiszter szerint pedig voltak, akik csak törni-zúzni jöttek ki a demonstrációra.

 

A november közepe óta tartó, eleinte csak az üzemanyagár-emelés ellen induló tüntetéshullám mostanra szélesebb kormányellenes platformmá emelkedett. A tüntetők az egyenlőtlenségeket, és a rossz életkörülményeket is kritizálják,

 

többen Macront az emberektől elszakadt elit szimbólumaként látják, így a lemondását követelik.

 

Az elnök az argentin G20-csúcsról üzent haza: elmondta, „soha nem fogadja el az erőszakot”, azt pedig semmi sem legitimálja, hogy a tüntetők „a rendvédelmi szerveket támadják meg, kirakatokat verjenek be, privát- és középületeket gyújtsanak fel, járókelőket és újságírókat fenyegessenek”. Ugyanakkor Macron hozzátette: a békés demonstrálók aggályai jogosak, az ő haragjukat pedig hajlandó meghallgatni.

 

A sárgamellényes mozgalom mindezek mellett még komoly fejfájást okozhat az államfőnek. Franciaország-szerte szombaton csaknem 75 000-en gyűltek össze, és több utat is eltorlaszoltak. A tüntetők jelentős támogatást élveznek a közvélemény részéről, Macron népszerűsége pedig egyre süllyed, a legutóbbi felmérések szerint csupán a franciák 23%-a elégedett elnökségével.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vajon felismerhetőek-e a pártok és politikusok üzenetei, ha nincs jelezve az illető vagy szervezetének neve? Töltsd ki!

Évtizedek óta betiltott rákkeltő hatású anyagot is találtak a La Manche csatornánál
élő delfinek szervezetében.

Galambok, varjak, kutyák, macskák és delfinek titkosszolgálati kiképzésével is kísérletezett a hetvenes években a CIA egy, a titkosítás alól most feloldott dokumentum szerint.

A Bugár Béla-féle szlovákiai Híd nem működik együtt a másik magyar párt MKP-val, emiatt pedig a héten többen is otthagyták a pártot.

Az angol nyelv pedig a mandarin egyik dialektusa. De mennyire kell ezt komolyan venni? Salát Gergely Kína-szakértő magyarázta el az Azonnalinak.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás