+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 2. vasárnap, 18:55
Az üzemanyagárak emelkedése ellen induló tüntetéshullám már Macron-ellenes, erőszakos demonstrációvá fajult: a maszkos tüntetők kirakatokat vertek be, és több autót is felgyújtottak.

Emmanuel Macron francia elnök válságtanácskozásra hívta össze illetékes minisztereit vasárnap, miután Párizs központjában az évtized talán legnagyobb és leginkább erőszakos tüntetéseire került sor az elmúlt napokban – írja a Guardian. A demonstráció során – melynek oka az üzemanyagárak drasztikus emelése – több ezer maszkos tüntető vívott harcot a rendőrökkel, többen autókat, bankokat és házakat is gyújtogattak.

 

Szükségállapot kéne?

 

Párizs belvárosában graffitik szólítanak fel az elnök lemondására, a francia főváros hatóságai pedig újabb kamionokat rendeltek, hogy el tudják szállítani a kiégett autókat a felperzselt járdákról. A szombati tüntetésről árulkodnak továbbá az eldobott könnygázpalackok, valamint a bevert ablakú kirakatok is a városközpontban.

 

A helyzet olyan drasztikusnak tűnik, hogy Benjamin Griveaux kormányszóvivő nem zárta ki a szükségállapot bevezetését sem,

 

melyre már két rendőrszervezet is felszólított. Griveaux közölte: az elnök, a miniszterelnök és a belügyminiszter minden lehetséges opciót végig fog tárgyalni a válságtanácskozáson.

 

Békés tüntetés fordult erőszakba

 

Szombaton a hatóságok több mint 400 embert tartóztattak le, közöttük 300-an továbbra is őrizetben vannak. A tüntetésben eddig 130-an sérültek meg, egy demonstráló pedig kómában fekszik. Az erőszak az üzemanyagok adójának emelése során felemelkedő, úgynevezett gilets janues, vagyis sárgamellényes mozgalom megmozdulása után bontakozott ki a fővárosban. Az eleinte békés tüntetések egyre erőszakosabbá váltak, a belügyminiszter szerint pedig voltak, akik csak törni-zúzni jöttek ki a demonstrációra.

 

A november közepe óta tartó, eleinte csak az üzemanyagár-emelés ellen induló tüntetéshullám mostanra szélesebb kormányellenes platformmá emelkedett. A tüntetők az egyenlőtlenségeket, és a rossz életkörülményeket is kritizálják,

 

többen Macront az emberektől elszakadt elit szimbólumaként látják, így a lemondását követelik.

 

Az elnök az argentin G20-csúcsról üzent haza: elmondta, „soha nem fogadja el az erőszakot”, azt pedig semmi sem legitimálja, hogy a tüntetők „a rendvédelmi szerveket támadják meg, kirakatokat verjenek be, privát- és középületeket gyújtsanak fel, járókelőket és újságírókat fenyegessenek”. Ugyanakkor Macron hozzátette: a békés demonstrálók aggályai jogosak, az ő haragjukat pedig hajlandó meghallgatni.

 

A sárgamellényes mozgalom mindezek mellett még komoly fejfájást okozhat az államfőnek. Franciaország-szerte szombaton csaknem 75 000-en gyűltek össze, és több utat is eltorlaszoltak. A tüntetők jelentős támogatást élveznek a közvélemény részéről, Macron népszerűsége pedig egyre süllyed, a legutóbbi felmérések szerint csupán a franciák 23%-a elégedett elnökségével.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a hat alelnöki helyre
Jakab Péter emberei kerültek.

Emily Ratajkowski nemcsak főállású vágy tárgya, hanem most például hivatalosan is beállt a Bernie-kampányba.

Tisztújítást tartanak 2020 első felében a legtöbb ellenzéki pártban. Tör-e babérokra a DK-ban Dobrev Klára? Várható-e verseny a Momentumban?
Az Azonnali utánajárt.

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Az UEFA nyilvános adatokból kijött statisztikái 3,3 millió forintról beszélnek ezzel szemben. De kinek van igaza?

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás