Elvesztette az ujjait egy férfi a sárgamellényes tüntetésen, mikor felrobbant egy gránát a kezében

Szerző: Illés Gergő
2019.02.09. 19:54

A szinte teljes kezét elvesztő áldozat épp egy lábához esett gránátot akart elpöckölni magától, mikor a szerkezet működésbe lépett.

Elvesztette az ujjait egy férfi a sárgamellényes tüntetésen, mikor felrobbant egy gránát a kezében

Leszakadtak az ujjai egy fotósnak a párizsi parlament épülete előtt egy sárgamellényes tüntetésen – írja a BBC. A hírügynökség a francia média alapján arról tudósít,

a férfi egy gumilövedékekkel szerelt gránátot emelt fel, mikor a robbanóeszköz felrobbant a kezében.

Ezen felül gyújtogatás is történt a francia nemzetgyűlés elnökének háza előtt, habár az egyelőre nem egyértelmű, hogy ezt a tüntetők okozták-e.

Súlyos baleset és gyújtogatás

A Macron-kormány politikája elleni sárgamellényes tüntetések már a 13. hetükben tartanak. A tüntetések a kormány az üzemanyagadó-emelése miatti tervei okán robbantak ki november közepén, később viszont az egyre nagyobbra duzzadó demonstrációk általános lázadásba torkollottak Emmanuel Macron francia elnök ellen. Decemberben Macron is kénytelen volt kissé meghátrálni, mikor arról beszélt, „részben felelősnek” érzi magát a minden szombaton megrendezett tüntetésekre adott „elégtelen válaszért”.

Azóta a tavalyi több tízezres demonstrációk már nem jellemzők, de most szombaton is több ezren vonultak utcára. Párizsban a demonstrálók a Champs-Elysées-ről a városi parlament épülete elé vonultak, ahol

a sárgamellényesek egy erőszakos csoportja lerombolta az ott talált kordonokat és lövedékeket dobált a rendőrökre. A rendőrök erre könnygázzal válaszoltak.

Egy szemtanú szerint az ujjait elvesztő férfi fotós volt, aki a nemzetgyűlés előtti kordonokat elbontó tüntetőkről próbált felvételeket készíteni. „Mikor a rendőrök tömegoszlatásba kezdtek, a lábszárát eltalálta egy gumilövedékekkel szerelt gránát. Megpróbálta arrébbütni, hogy ne a lábánál robbanjon fel, de pont akkor élesedett, mikor hozzányújt” – magyarázta egy szemtanú. Hozzátette: ezután orvost kellett hívni a fájdalomtól ordító férfihez, akinek a csuklója szinte semmi nem maradt.

A párizsi rendőrség megerősítette a sérülés tényét, de az áldozatot még nem sikerült beazonosítani. 

Nem fogytak el, de kevesebben vannak a sárgamellényesek

Franciaország más részein, Marseille-ben, Montpellier-ben, Bordeaux-ban és Touluse-ban is folytak sárgamellényes tüntetések. Összesen a francia belügyminisztérium szerint 12 100-an voltak kinn az utcákon, közülük négyezren Párizsban. Ez alacsonyabb az előző heti tüntetés számainál.

A politikusok eközben egyöntetűen elítélték a francia nemzetgyűlés Macron-párti elnökének háza előtti gyújtogatást.

A házelnök Rihard Ferrand Twitterén megperzselt nappalijáról publikált képeket és hozzátette: „semmi sem indokolhatja a Köztársaság egy választott tisztségviselője elleni megfélemlítést és erőszakot”.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek