+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2018. november 25. vasárnap, 18:37
Mivel Németországban nincs küszöb az EP-választáson, simán mandátumot szerezhet a volt görög pénzügyminiszter.

Ha már az LMP-s Kendernay Jánosnak nem jött be, amit az Azonnali tanácsolt a magyar ellenzéknek, megcsinálja azt a világ legismertebb görög politikusa. Janisz Varufakisz vasárnap Berlinben bejelentette: németországi listán indul a 2019-es EP-választáson. Pontosabban saját, az EU baloldali alapon történő újragondolását, az uniós intézményrendszer teljes megújítását célul kitűző Diem25 nevű összeurópai mozgalmának, a Demokratie in Europa (Demokráciát Európában) névre keresztelt német szárnyának élén.

 

Varufakisz volt Alekszisz Ciprasz baloldali görög kormányának első pénzügyminisztere: a most 57 éves közgazdász miniszteri ténykedése alatt arra próbálta rávenni az ország hitelezőit, hogy engedjenek el egy jókora részt a görög adósságból, hogy ne kelljen drasztikus reformokat végrehajtaniuk a szociális juttatások terén. Sikertelenül. Varufakisz könyvei ettől függetlenül nagyon kelendőek Németországban.

 

Az EP-választáson bármely EU-állampolgár bármely EU-tagállamban indulhat – feltéve, ha rendelkezik ott bejelentett lakcímmel. Varufakisz vasárnap külön bejelentette, hogy eleget tett ennek a kritériumnak, így semmi akadálya annak, hogy szavazhassanak rá a németek. Mivel

 

Németországban a parlamenti választással ellentétben nincs 5 százalékos küszöb az EP-választáson, könnyen lehet, hogy Varufakiszék szavazókat vesznek el a Zöldektől, a szocdemektől, a baloldali populista Die Linkétől vagy az ennél is kisebb balos alakulatoktól, és akár több EP-képviselői helyet is szereznek majd.

 

A párt listáján Varufakisz mögött osztrák és horvát jelöltek is helyet kaptak. Nagyjából 0,6 százalékos eredményt kell ahhoz elérnie egy listának Németországban, hogy EP-mandátumot szerezzen.

 

Varufakisz berlini sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a 2019 májusáig hátralévő hónapokban nem csak Németországban, hanem Görögországban és több más uniós tagállamban is kampányolni fog. Mint mondta, szeretne véget vetni annak a mítosznak, miszerint lenne valamiféle küzdelem Európában kelet és nyugat, valamint dél és észak között. Egyetlen küzdelem van csak, véli Varufakisz, ez pedig a progresszívek és az autoriterek közötti.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

A választást szerdán egy csomó helyen meg kellett ismételni Szerbiában, így a monarchisták éppen megugorhatták a 3 százalékos küszöböt.

Ha csak nem változnak nagyot az órákkal az urnazárás előtt lehozott részeredmények, Vlagyimir Putyin élete végéig hatalmon maradhat.

A Facebook és társai vagy elfogadják a nekik megalkotott török szabályokat, vagy elzavarják őket az országból.

Sokan használják már jegyvásárlásra a MÁV-appot, de eddig volt egy nagy hátránya: csak belföldön lehetett vele vonatjegyet váltani.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás