Varufakisz csak vitázni akart: akkor se ül be az EP-be, ha megválasztják

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.26. 14:28

Napokkal az EP-választás előtt bejelentette a volt görög pénzügyminiszter: nem azért indult, hogy megválasszák, hanem azért, hogy a német nagyközönség előtt végigvitázhassa a kampányt.

Varufakisz csak vitázni akart: akkor se ül be az EP-be, ha megválasztják

Ez a cikk az európai parlamenti választásról szóló percről percre tudósításunk része, amelyben vasárnap egész nap Budapest mellett Londonból, Milánóból és Kolozsvárról jelentkezünk! Ha tudni szeretnéd, hogy hogy dönt idén Európa, kattints ide!

 

Megvan minden idők egyik legokosabb és legmenőbb pénzügyminisztere, aki úgy volt tag egy radikálisan baloldali kormányban, hogy nemzetközi szövetségesei főleg kőkonzervatív bankárok voltak? Ő Janisz Varufakisz, egy görög és ausztrál állampolgársággal egyszerre rendelkező közgazdászprofesszor, akit Alekszisz Ciprasz a Sziriza első kormányzása elején bízott meg azzal, hogy valahogy felhozza Görögországot a rengeteg adósság alól a felszínre.

A sztori végét mindenki ismeri: Varufakisz 2015 nyarán – miután győzött az általa is képviselt elutasító álláspont azon a népszavazáson, amit a baloldali görög kormány a trojka államcsődöt elkerülő javaslatcsomagjáról tartott – lemondott a pénzügyminisztérium éléről, miután a Görögországot hitelezők szemében tarthatatlanná vált, hogy ő tárgyal velük. „Büszkén viselem a hitelezők gyűlöletét” – írta akkor blogposztjában Varufakisz. Akit érdekelnek a történések, ebben a meglepően őszinte és olvasmányos könyvben elolvashatja, hogyan látta mindezt az akkori görög pénzügyminiszter.

Német EP-mandátumért indul

Amióta 2015-ben távozott a görög pénzügyminisztérium éléről, azóta

Varufakisz azon dolgozik, hogy valahogy felrázza Európát, tudatosítsa az emberekben, hogy a hatalom lényegében náluk és az általuk megválasztott képiselők/vezetők kezében van.

 „Ha meg akarod változtatni a Római Birodalmat, akkor azt jobb Rómában elkezdeni” – ezzel indokolta még télen a közgazdász, hogy ő az EU demokratizálását célul kitűző Diem25 nevű mozgalmát képviselve miért éppen a németországi EP-választáson indult el. (A döntésben az is szerepet játszhat, hogy Németországban az EP-választáson a parlamenti választással ellentétben nincs 5 százalékos bejutási küszöb, így 1 százalék körüli eredménnyel is meglehet egy mandátum.)

Varufakisz ismét a német sajtó célkeresztjében

Szerencséje van a német sajtónak, mert 2015 után ismét űzheti egyik kedvenc elfoglaltságát, a Varufakiszon való gúnyolódást: két balos lap, a Süddeutsche Zeitung és a Die Tageszeitung is elkezdte ütni Varufakiszt egy friss bejelentése miatt. A közgazdász ugyanis napokkal a választás előtt bejelentette: ő igazából nem az EP-képviselőségért csinálta ezt az egészet – megélhetési gondjai nincsenek, így őt számos kelet-európai politikussal ellentétben nem annyira motiválja a brüsszeli ~7000 eurós fizetés –, hanem azért, hogy szerepelhessen és vitázhasson egy csomót az EU-t érintő elképzeléseivel olyan helyeken és országokban is, ahova nem biztos, hogy meghívnák, ha nem lenne EP-kampány. 

Vagyis hiába választják meg Varufakiszt, ő nem fog beülni az Európai Parlamentbe, mert szerinte maga az EP-választás léte sokkal fontosabb, mint az a munka, amit EP-képviselőként végezhet valaki.

Az uniós szinten régóta Zöld new dealt szorgalmazó Varufakisz inkább a görög politikára koncentrál: legkésőbb ősszel választások lesznek, ő pedig a Mera25 nevű pártjával – a Diem25 görögországi tagszervezetével – be akar kerülni a görög parlamentbe. Szóval vasárnap este nem csak az derül ki, hogy mennyire bírják még a görögök Cipraszt és a Szirizát, hanem az is, hogy a németek pénze után (a könyvei ritka jó eladottsággal pörögnek a német könyvpiacon) a szavazataikat is megkapja-e Varufakisz!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek