+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2018. november 22. csütörtök, 18:31
Érdekelne egy országgyűlési képviselő önéletrajza? Hiába, mert a bruttó egymillió forintot kereső politikusoknak nem kötelező ezt közzétenni.

Hiába adott be közérdekű adatigénylést a Fidesz parlamenti némájaként elhíresült Bíró Márk önéletrajzával kapcsolatban az Azonnali, a párt frakciója visszautasította, hogy átküldje a politikus szakmai életútját. 

 

„A képviselő a vonatkozó előírások alapján nem köteles önéletrajzot közzétenni,

 

azonban az Országgyűlés hivatalos honlapján megtalálható adatlapján a képviselő minden olyan adata elérhető és nyilvános, amely a közfeladatai ellátásához kapcsolódik, vagy amelynek nyilvánosságra hozatalát törvény közérdekből elrendeli” – írták.

 

A fent említett adatokból annyit tudni meg, hogy a képviselő legmagasabb iskolai végzettsége középfokú, ezt a Táncsics Mihály Közgazdasági, Ügyviteli, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában szerezte, de hogy melyik évben, az nincs feltüntetve. Nyelvtudásáról pedig annyi derül ki, hogy angolul beszél, de azt is csak társalgási szinten. Így például azt, hogy politikai pályafutása előtt mivel foglalatoskodott, hivatalos adatlapján nem kell feltüntetnie sem neki, sem más képviselőknek.

 

Egyébként érthetetlen, miért titkolják Bíró önéletrajzát, mikor korábban még volt hozzá egy feltöltve, ami a Wayback Machine-nak hála a mai napig elérhető.

 

Ebben Bíró azt írta:

 

+ 1974-ben született Egerben

+ középiskolai tanulmányait Salgótarjánban folytatta, majd családja vállalkozásában dolgozott a kereskedelem és a lakossági szolgáltatás területein

+  a Fidesz 2002-es veresége ösztönözte arra, hogy részt vegyen a közéletben

2004-ben először a pásztói választókerület titkárának, majd a Fidesz Nógrád Megyei Választmányának alelnökévé választották

2005 őszétől Nógrád megye 1. választókerületének (Salgótarján) kampányfőnöke lett

+ a 2006-os önkormányzati választáson Nógrád Megye Közgyűlésének képviselőjévé választották, majd decemberben felkérést kapott a Fidesz észak-magyarországi régiójának pártigazgatói feladatainak ellátására

 

Bíró Márk személyével egyébként 2013-ban az akkor még a kormánytól független Origo is foglalkozott, róla szóló portrécikkükben felvetették: Bírónak köze lehetett az őszödi beszéd kiszivárogtatásához.

 

A több mint nyolcéves parlamenti képviselői karrierje alatt egyszer sem felszólaló Bíró Márkkal kapcsolatban legutóbb azzal foglalkoztunk: miután az Azonnali megírta, hogy a képviselők többségével ellentétben még e-mail címe sincs, nemsokra rá feltöltöttek hozzá egyet, ám azt valamiért pár nap múlva le is vették

 

Masszázs az ülésteremben

 

Hogy Bíró Márk mivel tölti a munkaidejét, arról hiába szeretett volna eddig interjút kérni tőle az Azonnali a Fidesz-frakción keresztül. Annyi biztos:  a képviselő a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja, ám ennek sem túl gyakori vendége.

 

Ugyanis eddig már tizennégy alkalommal ülésezett a testület, ám ebből már nyolcszor kellett őt helyettesíteni az ülésekről szóló dokumentumok szerint.

 

Ettől függetlenül a képviselőnek ugyanúgy járt októberben a havi bruttó több mint egymillió forintos fizetés. Azért a politikus van, hogy tiszteletét teszi a parlamentben, legalábbis sikerült a Zoom-nak idén nyáron elcsípnie, ahogy párttársa, a fideszes Bánki Erik masszírozta az ülésteremben. 

 

Kötelezővé tennék, hogy legyen önéletrajza a képviselőknek

 

Nemrégiben a Jobbik nyújtott be egy törvényjavaslatot, amely szerint a képviselőknek a megbízatásuk keletkezését követő harminc napon belül adatokat kellene szolgáltatni az Országgyűlés Hivatala részére legmagasabb iskolai végzettségükről, egyéb képzettségükről, valamint önéletrajzukat is be kellene nyújtani.

 

Az adatszolgáltatás elmulasztása esetén – annak pótlásáig – a képviselő a képviselői jogait nem gyakorolhatná, javadalmazásban nem részesülne.

 

MONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás