+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2018. november 22. csütörtök, 18:31
Érdekelne egy országgyűlési képviselő önéletrajza? Hiába, mert a bruttó egymillió forintot kereső politikusoknak nem kötelező ezt közzétenni.

Hiába adott be közérdekű adatigénylést a Fidesz parlamenti némájaként elhíresült Bíró Márk önéletrajzával kapcsolatban az Azonnali, a párt frakciója visszautasította, hogy átküldje a politikus szakmai életútját. 

 

„A képviselő a vonatkozó előírások alapján nem köteles önéletrajzot közzétenni,

 

azonban az Országgyűlés hivatalos honlapján megtalálható adatlapján a képviselő minden olyan adata elérhető és nyilvános, amely a közfeladatai ellátásához kapcsolódik, vagy amelynek nyilvánosságra hozatalát törvény közérdekből elrendeli” – írták.

 

A fent említett adatokból annyit tudni meg, hogy a képviselő legmagasabb iskolai végzettsége középfokú, ezt a Táncsics Mihály Közgazdasági, Ügyviteli, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában szerezte, de hogy melyik évben, az nincs feltüntetve. Nyelvtudásáról pedig annyi derül ki, hogy angolul beszél, de azt is csak társalgási szinten. Így például azt, hogy politikai pályafutása előtt mivel foglalatoskodott, hivatalos adatlapján nem kell feltüntetnie sem neki, sem más képviselőknek.

 

Egyébként érthetetlen, miért titkolják Bíró önéletrajzát, mikor korábban még volt hozzá egy feltöltve, ami a Wayback Machine-nak hála a mai napig elérhető.

 

Ebben Bíró azt írta:

 

+ 1974-ben született Egerben

+ középiskolai tanulmányait Salgótarjánban folytatta, majd családja vállalkozásában dolgozott a kereskedelem és a lakossági szolgáltatás területein

+  a Fidesz 2002-es veresége ösztönözte arra, hogy részt vegyen a közéletben

2004-ben először a pásztói választókerület titkárának, majd a Fidesz Nógrád Megyei Választmányának alelnökévé választották

2005 őszétől Nógrád megye 1. választókerületének (Salgótarján) kampányfőnöke lett

+ a 2006-os önkormányzati választáson Nógrád Megye Közgyűlésének képviselőjévé választották, majd decemberben felkérést kapott a Fidesz észak-magyarországi régiójának pártigazgatói feladatainak ellátására

 

Bíró Márk személyével egyébként 2013-ban az akkor még a kormánytól független Origo is foglalkozott, róla szóló portrécikkükben felvetették: Bírónak köze lehetett az őszödi beszéd kiszivárogtatásához.

 

A több mint nyolcéves parlamenti képviselői karrierje alatt egyszer sem felszólaló Bíró Márkkal kapcsolatban legutóbb azzal foglalkoztunk: miután az Azonnali megírta, hogy a képviselők többségével ellentétben még e-mail címe sincs, nemsokra rá feltöltöttek hozzá egyet, ám azt valamiért pár nap múlva le is vették

 

Masszázs az ülésteremben

 

Hogy Bíró Márk mivel tölti a munkaidejét, arról hiába szeretett volna eddig interjút kérni tőle az Azonnali a Fidesz-frakción keresztül. Annyi biztos:  a képviselő a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja, ám ennek sem túl gyakori vendége.

 

Ugyanis eddig már tizennégy alkalommal ülésezett a testület, ám ebből már nyolcszor kellett őt helyettesíteni az ülésekről szóló dokumentumok szerint.

 

Ettől függetlenül a képviselőnek ugyanúgy járt októberben a havi bruttó több mint egymillió forintos fizetés. Azért a politikus van, hogy tiszteletét teszi a parlamentben, legalábbis sikerült a Zoom-nak idén nyáron elcsípnie, ahogy párttársa, a fideszes Bánki Erik masszírozta az ülésteremben. 

 

Kötelezővé tennék, hogy legyen önéletrajza a képviselőknek

 

Nemrégiben a Jobbik nyújtott be egy törvényjavaslatot, amely szerint a képviselőknek a megbízatásuk keletkezését követő harminc napon belül adatokat kellene szolgáltatni az Országgyűlés Hivatala részére legmagasabb iskolai végzettségükről, egyéb képzettségükről, valamint önéletrajzukat is be kellene nyújtani.

 

Az adatszolgáltatás elmulasztása esetén – annak pótlásáig – a képviselő a képviselői jogait nem gyakorolhatná, javadalmazásban nem részesülne.

 

MONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aki meg kommunista jelképeket használ, az maximum 3 évet kapna. De lenne kibúvó is: csak fel kell dobni a többi komcsit, s te megúszod.

Az Erdélyi Magyar Néppártot a Fidesz hozta létre, csak aztán bukott a projekt. Most meg lett egy elnökük, akinek legnagyobb politikai teljesítménye, hogy le akarta köpni Demszkyt, de mást köpött le.

Talán kevesen tudják itthon, de Lengyelország a fantasztikus irodalom terén is legalábbis középhatalom. Mit olvassunk a lengyel sci-fi és fantasy világából? Segítünk.

Lengyelországban összeállt az Európa-párti ellenzék a kormányzó jobboldali populisták ellen, de még így sem garantált a győzelem: a színes koalíció le van maradva Jarosław Kaczyński pártjához képest.

Ők olyanokkal szeretnek ünnepelni, akik nem annektálnak egy-egy félszigetet.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

A volt bécsi nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince az Azonnalira kommentelt!

A termékenységi ráta növelése, a bevándorlás megállítása és Európa felébresztése: nem csak a magyar kormány programját jellemzik ezek a szlogenek.

A strasbourgi Európai Parlament képviselői bárjában értük el Alessandra Mussolinit, aki Berlusconi Forza Italiája színeiben ül az EP-ben.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Twitter megosztás Google+ megosztás