+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. december 17. kedd, 18:48
Véget ért a parlament őszi ülésszaka, eljött a számvetés ideje! Mely képviselők azok, akiknek másfél évvel az új parlamenti ciklus kezdete után sem sikerült még szóban vagy írásban megnyilvánulnia a Tisztelt Házban? Az Azonnali összesítette.

A keddi parlamenti rendkívüli üléssel – amit azért kellett összehívni, mert a kormánypárti politikusok egy része rosszul nyomott gombot egy szavazáson – véget ért a parlament őszi ülésszaka, így érdemes számot vetni a politikusok munkájával. Az Azonnali hasonló összesítést már csinált a nyáron: ekkor azt kaptuk, hogy hét kormánypárti politikus van, akiknek a 2018 tavaszával kezdődő új parlamenti ciklus kezdete óta sem felszólalni, sem egyetlen önálló indítvánnyal nem sikerült élni.

 

Így most, hogy kedden véget ért az őszi ülésszak, megnéztük, az elmúlt hónapokban nagyobb fordulatszámra kapcsoltak-e esetleg az érintettek. Nem állítjuk, hogy a minőség összefüggene a mennyiséggel, de azt igen, hogy talán a közpénzen eltartott politikusoknak illene valamiféle látható tevékenységet végezni. Lássuk az eredményt!

 

Mit csinált a parlament hírhedt némája?

 

Hogy pontosan milyen parlamenti munkát végzett a hallgatásáról elhíresült Bíró Márk, azt továbbra sem egyszerű megállapítani, hiszen a fideszes politikus ősszel sem szólalt fel az Országgyűlésben, ahogy például egyetlen indítvánnyal sem élt. Vagyis a novemberben bruttó több, mint 1,1 millió forintnyi közpénzt kereső Bíró Márk hiába parlamenti képviselő, még sosem szólalt fel.

 

Ugyanakkor a politikus parlamenti teljesítménye egy szempontból mégis csak a figyelem középpontjába került: ő ugyanis egyike volt azoknak a fideszes képviselőknek, akik körbeállták a független Hadházy Ákost, mikor egy „muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott” táblát tartott fel, amit próbáltak kivenni a kezéből. Emiatt Kövér egyébként nemcsak Hadházyt büntette meg 329 ezer forintra, de kilenc kormánypárti politikust is – köztük Bíró Márkot – akiktől 50-50 ezer forintot vontak le.

 

A pénzbírsággal sújtottak között volt az a Kubatov Gábor és Kerényi János is, akik szintén nem szólaltak még fel ebben a parlamenti ciklusban, ahogy nekik sem sikerült semmilyen indítvánnyal sem élni.

 

A büntetést kifizetni nekik is lesz miből: Kubatov bruttó 1,6 millió forintot kapott a múlt hónapban, Kerényi bruttó 1,3 milliót. 

 

Talán Farkas Flóriánnak most már több ideje lesz a parlamentre

 

Emlékezetes, a fideszes színekben a parlamentbe jutott Farkas Flórián, aki sokáig a korrupciós botrányról elhíresült Országos Roma Önkormányzat elnöke volt, már az ORÖ-s mandátumáról is lemondott, amit pedig a Népszava beszámolója szerint üdvrivalgás követett a szervezeten belül. Farkas egyébként utoljára a 2010-2014-es ciklusban szólalt fel parlamenti adatlapja szerint, míg indítványokkal a 2014-2018-as ciklusban élt, igaz, akkor sem vitte túlzásba: négy év alatt négyet adott be. A mostani ciklus kezdete óta viszont úgy tűnik, az évi egyet sem sikerül tartania. A politikus novemberben bruttó 1,3 millió forintot vihetett haza.

 

Ugyan a költségvetési csalással vádolt, mentelmi jogától emiatt megfosztott Simonka Györgyöt a Békés megyeiek küldték a parlamentbe, neki sem sikerült a parlament ülésein választói érdekeit képviselni. Legalábbis a 2014-ben végződő ciklus óta nem szólalt fel, míg utolsó indítványát 2017-ben adta be. Simonka fizetése novemberben bruttó közel 1,2 millió forint volt.

 

Végül, de nem utolsósorban a szekszárdi Horváth Istvánnak és a Hajdú-Bihar megyei Tiba Istvánnak sem sikerült még felszólalnia vagy indítványt benyújtania az új ciklusban, ettől függetlenül múlt hónapban közel 1,4, illetve közel 1,7 millió forintos bruttó fizetést kaptak. 


Úgyhogy összességében elmondhatjuk: a hét néma kormánypárti képviselőnek ősszel sem sikerült felpörögnie.

 

Érdekesség, hogy a parlamentben is ülő kormánytagok közül Rogán Antal az egyetlen miniszter, továbbra sem szólalt fel a 2018-tól kezdődő új ciklusban, míg eddig egyetlen önálló indítványa volt.

 

Az ellenzék soraiban egyébként nem voltak olyan képviselők, akik egyszer se szólaltak volna fel, vagy legalább ne nyújtottak volna be valamilyen indítványt a tavaly kezdődő parlamenti ciklusban. 

 

NYITÓMONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás