+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2018. november 14. szerda, 13:10
Havasi Bertalan azt javasolta az Azonnalinak, hogy ostobaságokkal ne foglalkozzunk. Eközben miután a körözött macedón exminiszterelnök Magyarországon van, a szkopjei polgármester lemondta novemberre tervezett budapesti látogatását, az Európai Néppárt pedig hivatalos magyarázatot vár Magyarországtól.

Ostobaságokkal ne foglalkozzanak – ezt javasolta Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke az Azonnalinak, mikor rákérdeztünk nála arra a Macedóniában terjedő sajtóhírre, mely szerint Nikola Gruevszki körözött macedón exminiszterelnök egyenesen a magyar kormányfő otthonában tartózkodik-e jelenleg. Ezt a macedón 1TV írta, amit a 444 vett észre, ezért rákérdeztünk Havasinál, hogy igaz-e ez, és ha igen, tervez-e esetleg további menedékkérőket is befogadni a magyar miniszterelnök. 

 

Havasi Bertalan egyébként válaszában szakmai javaslatot is tett az Azonnalinak, ugyanis a szemünkre vette, hogy korábban elsőként írtuk meg az LMP-társelnök Demeter Márta írásbeli kérdését, amelyben azt – a kormány által cáfolt információt – állította, hogy a miniszterelnök lánya Ciprusról Budapestre utazott katonai repülőgéppel. Ezért azt javasolta nekünk: inkább kerüljünk el egy újabb fiaskót.

 

Na de mi is ez az egész Gruevszki-ügy?

 

+ Nikola Gruevszki a macedónok korrupcióért elítélt, szökésben lévő volt miniszterelnöke tegnap Facebookon jelentette be: Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

+ Azt, hogy Gruevszki Magyarországon van, a macedón belügyminisztérium megerősítette, nekik pedig a Deutsche Welle szerint magyar oldalról kedd este erősítették meg, hogy Gruevszki magyar földön tartózkodik.

+ Nagy kérdés, hogyan juthatott be egyáltalán Gruevszki az országba, mert tavaly elvették tőle az útlevelét.

+ Szijjártó Péter külügyminiszter viszont nem kívánt érdemi választ adni tegnapi sajtótájékoztatóján az ügyben, ugyanis annyit mondott a 444 beszámolója szerint: „ha a menekültügyi eljárás lezárul, akkor szívesen állunk mindenkinek a rendelkezésére”.

Macedónia külügyminisztériumába kérette a szkopjei magyar nagykövetet, a macedón rendőrség pedig tájékoztatta az illetékes bíróságot, hogy írjon ki nemzetközi elfogatóparancsot a volt kormányfő ellen

+ A Helsinki Bizottság szerint pedig Gruevszkinek „a drákói hazai szabályok és gyakorlat szerint a tranzitzónában volna a helye, ahova csak hosszas szerbiai várakozás után léphetne be”.

 

Az ügy egyébként kezd nemzetközi botránnyá fajulni: az SDK.mk információi szerint Petre Shilegov, Szkopje szociáldemokrata polgármestere csütörtök délelőtt lemondta Tarlós István budapesti főpolgármesternél való, november 22-re tervezett munkalátogatását. Shilegov a macedón főváros több köztulajdonnal álló vállalkozásának vezetőjével utazott volna Budapestre, ahol tömegközlekedésről, parkosításról, és urbanisztikai fejlesztésekről beszéltek volna – a terv azonban a keddi események fényében kútba esett.

 

A macedón 1tv az Európai Néppártot is megkereste az ügyben: Andrej Kovacsev, az EPP bolgár származású, nyugat-balkáni bővítésért felelős EP-képviselője kifejtette, egyelőre hivatalos reakciót várnak a magyar álláspontot illetően. Amennyiben az ügyben az EPP elhatárolódna Orbántól Gruevszki bújtatása miatt, az már csak azért is pikáns volna, mert hivatalosan Gruevszki pártja, a VMRO-DPMNE is az Európai Néppárt tagja.

 

FOTÓ: Nikola Gruevszki / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha hihetünk az exit polloknak, a 2019-es EP-választás első csatáját a mainstream erői nyerték a szélsőjobbal szemben.

Természetesen a kiesések számára gondolok: 2010 óta harmadszorra kényszerül másodosztályba a focicsapat.

Migránsozás és sorosozás helyett kivételesen a fenntartható fejlődésért aggódnak a még néppárti kereszténydemokraták.

Állítólag az úzvölgyi katonatemető miatt rágott be az RMDSZ, de amúgy is kínos lehet nekik a kampányfinisben a PSD.

Farkas Flóriánék attól tartanak, beilleszkedni képtelen, idegen kultúrájú milliók fenntartására kellene költeni az állami pénzt.

A hét kérdése

Az osztrákok Habonya? Sebastian Kurz? Egy titkosszolgálat? Egy művészcsoport? Néha az élet egészen egyszerű válaszokat ad: itt vannak az Azonnali tippjei!

Azért ide elnéznénk

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

A Tanácstalan Köztársaság friss eseményének témája, hogy hogyan építették le itthon a környezetvédelmet.

Frissiben kielemzi az EP-választási eredményeket Deutsch Tamás, Donáth Anna meg egy csomó politológus.

A MoMe hallgatói értelmezik újra a stílust mindenféle formában a plakáttól a webdesignig. Május 31-től.

A Piacok Napján, az Erzsébet tér, egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án vasárnap.

Ezt is szerettétek

Hallottad, hogy lesz már megint valami választás, de azt már nem tudod, hogy pontosan miről meg minek meg mikor?

Vajon csak az etnikai alapú szavazást tudják elképzelni a székelyek? Az Azonnali Székelyföldön járt, és megkérdezte a járókelőket.

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Strache politikai pályájának ugyan vége, de ez nem jelenti azt, hogy a zeneit is fel kell adja. Mutatjuk a legjobb számait!

Twitter megosztás Google+ megosztás