+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2018. november 14. szerda, 13:10
Havasi Bertalan azt javasolta az Azonnalinak, hogy ostobaságokkal ne foglalkozzunk. Eközben miután a körözött macedón exminiszterelnök Magyarországon van, a szkopjei polgármester lemondta novemberre tervezett budapesti látogatását, az Európai Néppárt pedig hivatalos magyarázatot vár Magyarországtól.

Ostobaságokkal ne foglalkozzanak – ezt javasolta Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke az Azonnalinak, mikor rákérdeztünk nála arra a Macedóniában terjedő sajtóhírre, mely szerint Nikola Gruevszki körözött macedón exminiszterelnök egyenesen a magyar kormányfő otthonában tartózkodik-e jelenleg. Ezt a macedón 1TV írta, amit a 444 vett észre, ezért rákérdeztünk Havasinál, hogy igaz-e ez, és ha igen, tervez-e esetleg további menedékkérőket is befogadni a magyar miniszterelnök. 

 

Havasi Bertalan egyébként válaszában szakmai javaslatot is tett az Azonnalinak, ugyanis a szemünkre vette, hogy korábban elsőként írtuk meg az LMP-társelnök Demeter Márta írásbeli kérdését, amelyben azt – a kormány által cáfolt információt – állította, hogy a miniszterelnök lánya Ciprusról Budapestre utazott katonai repülőgéppel. Ezért azt javasolta nekünk: inkább kerüljünk el egy újabb fiaskót.

 

Na de mi is ez az egész Gruevszki-ügy?

 

+ Nikola Gruevszki a macedónok korrupcióért elítélt, szökésben lévő volt miniszterelnöke tegnap Facebookon jelentette be: Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

+ Azt, hogy Gruevszki Magyarországon van, a macedón belügyminisztérium megerősítette, nekik pedig a Deutsche Welle szerint magyar oldalról kedd este erősítették meg, hogy Gruevszki magyar földön tartózkodik.

+ Nagy kérdés, hogyan juthatott be egyáltalán Gruevszki az országba, mert tavaly elvették tőle az útlevelét.

+ Szijjártó Péter külügyminiszter viszont nem kívánt érdemi választ adni tegnapi sajtótájékoztatóján az ügyben, ugyanis annyit mondott a 444 beszámolója szerint: „ha a menekültügyi eljárás lezárul, akkor szívesen állunk mindenkinek a rendelkezésére”.

Macedónia külügyminisztériumába kérette a szkopjei magyar nagykövetet, a macedón rendőrség pedig tájékoztatta az illetékes bíróságot, hogy írjon ki nemzetközi elfogatóparancsot a volt kormányfő ellen

+ A Helsinki Bizottság szerint pedig Gruevszkinek „a drákói hazai szabályok és gyakorlat szerint a tranzitzónában volna a helye, ahova csak hosszas szerbiai várakozás után léphetne be”.

 

Az ügy egyébként kezd nemzetközi botránnyá fajulni: az SDK.mk információi szerint Petre Shilegov, Szkopje szociáldemokrata polgármestere csütörtök délelőtt lemondta Tarlós István budapesti főpolgármesternél való, november 22-re tervezett munkalátogatását. Shilegov a macedón főváros több köztulajdonnal álló vállalkozásának vezetőjével utazott volna Budapestre, ahol tömegközlekedésről, parkosításról, és urbanisztikai fejlesztésekről beszéltek volna – a terv azonban a keddi események fényében kútba esett.

 

A macedón 1tv az Európai Néppártot is megkereste az ügyben: Andrej Kovacsev, az EPP bolgár származású, nyugat-balkáni bővítésért felelős EP-képviselője kifejtette, egyelőre hivatalos reakciót várnak a magyar álláspontot illetően. Amennyiben az ügyben az EPP elhatárolódna Orbántól Gruevszki bújtatása miatt, az már csak azért is pikáns volna, mert hivatalosan Gruevszki pártja, a VMRO-DPMNE is az Európai Néppárt tagja.

 

FOTÓ: Nikola Gruevszki / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kína első nagy sci-fi filmje hamar az ország egyik legnézettebb filmje lett: hamarosan itthon is láthatjuk.

A kormány változik, csak az elnök személye biztos pont: Nurszultan Nazarbajev már 1991 óta Kazahsztán elnöke, ezalatt kilenc kabinetet „fogyasztott el”.

A magát fehér nacionalistaként meghatározó férfi „a világon szinte mindenkit” lemészárolt volna, példaképe pedig a norvég tömeggyilkos Anders Breivik.

Szavaztak az államok uniós nagykövetei, és Kövesi helyett egy franciára a bíznák az uniós korrupció üldözését. Még semmi nem dőlt el végleg.

A kormánymédia egész héten helyesen írni nem tudó ellenzéki politikuson pörgött. De elírásaik nem csak nekik vannak.

A hét kérdése

Minden mentességet és segítséget megkap Budapesten az egykori KGST-bank, a Nemzetközi Beruházási Bank. Mit adjanak cserébe ezért?

Azért ide elnéznénk

Ki dönti el, hogy mi a tudás? Erről is szó lesz február 22-én.

Milyen a furmint, ha balaton-felvidéki? Kóstold végig őket a február 22-23-i hétvégén!

Készült egy film az 1989-2018 közötti Magyarországról. Bemutató február 27-én!

Kóstold végig a legjobb badacsonyi borokat Budapesten, március 9-én, szombaton!

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Lassan egy éve, hogy a független Márki-Zay Péter vezeti polgármesterként a várost, Lázár János hátországát. Körülnéztünk ott. Videó!

Arra kértük az MTA mellett tüntető tudósokat, hogy foglalják össze: ugyan mire jó az embereknek a bölcselkedés?

Miért kormányoz együtt az EU-párti Öt Csillag Mozgalom Olaszországban az unió gyengítésén munkálkodó Matteo Salvinivel? Interjú az EP-ből!

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Twitter megosztás Google+ megosztás