+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. október 11. csütörtök, 08:05
Az ország energiatermelő infrastruktúrája nincs felkészülve a téli időszakra.

A jövő héttől kezdve a két aktív belgiumi atomerőmű hét reaktorából csupán egyetlen fog áramot termelni, miután a korosodó nukleáris infrastruktúra ütemezett felújításával párhuzamosan, az addig tartalékként működő reaktorok egyikében is jelentős szerkezeti hibákat találtak – írja a DW. Az ország atomenergia-ügynökségének vezetője szerint nem lehetett előre látni a problémát.

 

A szakértők szerint igencsak kényes a helyzet, hiszen az egyik pótreaktor váratlan kiesése áramkimaradásokhoz vezethet. 

 

A nukleáris energia mellett Belgium elsősorban a megújuló energiaforrásokból nyeri a szükségletei nagy részét, amelyek azonban a téli időszakban nem szolgáltatnak egyenletes energiamennyiséget.

 

Egy szokatlanul hideg, szélcsendes téli napon a belga hálózat nem számíthat arra, hogy a megújuló energiaforrások fedezik a szükségletet 

 

– véli Christian Egenhoffer, a Centre for European Studies in Brussels intézet kutatója.

 

Nem ez az első eset, hogy az erőművek felújítási munkálatai miatt megkongatják a vészharangokat Belgiumban, de eddig még nem történtek komolyabb fennakadások. A kutató emlékeztetett, hogy ez az enyhe téli időszakoknak volt köszönhető, de egy előre nem látható hidegfront súlyos problémákat okozhat. Ezzel a belga politikusok is tisztában vannak, és igyekeznek a szomszédos országok felesleges kapacitásait felhasználva elhárítani az esetleges hiányok okozta problémákat.

 

A tervek szerint Belgium 2025-re beszünteti a nukleáris energiatermelést. A 80-as években épült atomerőművek üzemideje ekkora fog lejárni, és helyettük nem fognak újakat építeni.

 

FOTÓ: Instagram / Donatien Jocqueau

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kína első nagy sci-fi filmje hamar az ország egyik legnézettebb filmje lett: hamarosan itthon is láthatjuk.

A kormány változik, csak az elnök személye biztos pont: Nurszultan Nazarbajev már 1991 óta Kazahsztán elnöke, ezalatt kilenc kabinetet „fogyasztott el”.

A magát fehér nacionalistaként meghatározó férfi „a világon szinte mindenkit” lemészárolt volna, példaképe pedig a norvég tömeggyilkos Anders Breivik.

Szavaztak az államok uniós nagykövetei, és Kövesi helyett egy franciára a bíznák az uniós korrupció üldözését. Még semmi nem dőlt el végleg.

A kormánymédia egész héten helyesen írni nem tudó ellenzéki politikuson pörgött. De elírásaik nem csak nekik vannak.

A hét kérdése

Minden mentességet és segítséget megkap Budapesten az egykori KGST-bank, a Nemzetközi Beruházási Bank. Mit adjanak cserébe ezért?

Azért ide elnéznénk

Ki dönti el, hogy mi a tudás? Erről is szó lesz február 22-én.

Milyen a furmint, ha balaton-felvidéki? Kóstold végig őket a február 22-23-i hétvégén!

Készült egy film az 1989-2018 közötti Magyarországról. Bemutató február 27-én!

Kóstold végig a legjobb badacsonyi borokat Budapesten, március 9-én, szombaton!

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Lassan egy éve, hogy a független Márki-Zay Péter vezeti polgármesterként a várost, Lázár János hátországát. Körülnéztünk ott. Videó!

Arra kértük az MTA mellett tüntető tudósokat, hogy foglalják össze: ugyan mire jó az embereknek a bölcselkedés?

Miért kormányoz együtt az EU-párti Öt Csillag Mozgalom Olaszországban az unió gyengítésén munkálkodó Matteo Salvinivel? Interjú az EP-ből!

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Twitter megosztás Google+ megosztás