+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. október 11. csütörtök, 08:05
Az ország energiatermelő infrastruktúrája nincs felkészülve a téli időszakra.

A jövő héttől kezdve a két aktív belgiumi atomerőmű hét reaktorából csupán egyetlen fog áramot termelni, miután a korosodó nukleáris infrastruktúra ütemezett felújításával párhuzamosan, az addig tartalékként működő reaktorok egyikében is jelentős szerkezeti hibákat találtak – írja a DW. Az ország atomenergia-ügynökségének vezetője szerint nem lehetett előre látni a problémát.

 

A szakértők szerint igencsak kényes a helyzet, hiszen az egyik pótreaktor váratlan kiesése áramkimaradásokhoz vezethet. 

 

A nukleáris energia mellett Belgium elsősorban a megújuló energiaforrásokból nyeri a szükségletei nagy részét, amelyek azonban a téli időszakban nem szolgáltatnak egyenletes energiamennyiséget.

 

Egy szokatlanul hideg, szélcsendes téli napon a belga hálózat nem számíthat arra, hogy a megújuló energiaforrások fedezik a szükségletet 

 

– véli Christian Egenhoffer, a Centre for European Studies in Brussels intézet kutatója.

 

Nem ez az első eset, hogy az erőművek felújítási munkálatai miatt megkongatják a vészharangokat Belgiumban, de eddig még nem történtek komolyabb fennakadások. A kutató emlékeztetett, hogy ez az enyhe téli időszakoknak volt köszönhető, de egy előre nem látható hidegfront súlyos problémákat okozhat. Ezzel a belga politikusok is tisztában vannak, és igyekeznek a szomszédos országok felesleges kapacitásait felhasználva elhárítani az esetleges hiányok okozta problémákat.

 

A tervek szerint Belgium 2025-re beszünteti a nukleáris energiatermelést. A 80-as években épült atomerőművek üzemideje ekkora fog lejárni, és helyettük nem fognak újakat építeni.

 

FOTÓ: Instagram / Donatien Jocqueau

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A flamand nacionalisták kiléptek a kormányból, mert a belga parlament támogatta a migrációs csomagot. Így a miniszterelnök kisebbségi kormányzásra kényszerül.

Ha tovább növekszik a szén-dioxid koncentrációja, az hatással lehet a memóriánkra, koncentrációs-és döntéshozatali képességeinkre.

A német viccpárt leszállította a megoldást arra, hogyan gyűlölheti tovább a fideszes média, illetve az AfD az egyik kedvenc ellenségét!

Kiderült, hogy az öt éve még a Janukovics ellen tüntető, ám mostanra a forradalomban csalódott ukrán szerepét egy fehérorosz férfi játszotta el.

Tényleg megtörténik, a Lehet Más a Politika kongresszusa simán megszavazta a kritikus főpolgármesteri jelöltségét.

A hét kérdése

Szakszervezetek, diákok, pártok vonulnak utcára Budapesten szombaton a rabszolgatörvény ellen. Mi lehet ebből? Csak egy sima tünti? Sárgamellény-import? Kormányváltás?

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés december 11-én a Nyitott Műhelyben.

Művészeti vásár megnyitó december 12-én.

Fidesz vs. LMP vs. Jobbik vs. MSZP vs. DK vita az EU-ról december 12-én.

December 17-én a főszerepben: Ady karácsonyi versei és Kosztolányi eddig nem
ismert szövegei.

Kömlődi Ferenc és Tamás Veronika vezet be a látszat-ellentétek világába december 19-én a Múzeum körúton!

Ezt is szerettétek

A szélsőjobboldali befolyás azonban töretlen a párton belül.

A zöldpolitikus Karácsony Gergely miért épp az olcsóbb autózásért tüntetők mellett állt ki a sárga mellénnyel?

Nem az a kérdés, hogy jöjjön-e a vasút privatizációja, hanem az, hogy mikor.

Twitter megosztás Google+ megosztás