A spanyolok is bezárják az atomerőműveket

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.11.16. 07:53

Sőt, a széntüzeléses erőműveket is. Sőt, 2050-re átállnak teljesen megújuló energiára.

A spanyolok is bezárják az atomerőműveket

Spanyolország le fogja állítatni az utolsó nukleáris reaktorait is, jelentette be a madridi szocialista kormány energiaügyi államtitkára csütörtökön, kisvártatva azután, hogy a kormány bejelentette, hogy 2050-ig szeretnék teljesen megújuló energiaforrásokból fedezni az ország igényeit – írja az Euractiv.

José Dominguez elmondása szerint a negyven éves élettartammal rendelkező reaktorokat már nem kívánják felújítani. A legrégebbi spanyolországi reaktor például harminchét éves, így még három évet fog működni, a legutolsó pedig 2028-ban lesz leállítva.

Az államtitkár elmondta, hogy 2030-ra még nem fognak tudni leállítani minden reaktort, de a teljes leállás még 2040 előtt meg fog történni. A sajtótájékoztatón azt is elmagyarázta, hogy nem úgy megy az, hogy egyik napról a másikra lekapcsolják ezeket, a leszerelés ugyanis hosszas folyamatot igényel, ahogyan az infrastruktúra megújítása és az új energiaforrások bevonása is.

Dominguez szerint a fokozatonkénti megszüntetése az erőműveknek „társadalmi döntés”, a munkát pedig biztonságos és rendezett módon kell elvégezni.

A nukleáris energia a Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint jelenleg Spanyolország teljes energiaigényeinek húsz százalékát elégíti ki, a megújuló forrásokból nyert energia pedig 23 százalékot.

A spanyol kormány a héten fogadott el egy törvénycsomagot a klímaváltozásra adandó válaszokról, ebben az áll, hogy az ország vállalja, hogy 2050-ig teljesen átáll a megújuló energiaforrásokra. Ugyenerre az időpontra ígérik, hogy a károsanyag-kibocsátásukat kilencven százalékkal fogják csökkenteni a mostanihoz képest.

A terv szerint továbbá megszabadulnának a fosszilis erőművektől is. 2020-ig a most meglévő 14-ből 9 széntüzeléses erőművet fognak bezárni, a többit pedig 2030-ig,

A törvénycsomagot decemberben fogja a képviselőház elé terjeszteni a kormány. Amennyiben elfogadják, ez azt is jelenteni fogja, hogy Spanyolország be fogja tiltani a palagázkitermelést, valamint nem fog több engedélyt kiadni kőolaj- és gázkitermelésre sem.

A környezetvédelmi miniszter, Teresa Ribera maga is beszélt a változásokról nemrég, akkor azt mondta

a kormány kidolgozott egy stratégiát is azon munkások átképzésére, akiknek ezek következtében megszűnik a munkájuk.

FOTÓ: Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek