Babiš szerint nem vallási fanatikusokként kell hozzáállnunk a klímaváltozáshoz

Szerző: Illés Gergő
2019.09.17. 20:08

Semmit sem szabad túlbecsülnünk, csak a klíma miatt ne legyünk vegák és nyugodtan vállaljunk gyereket is – mondta a cseh kormányfő.

Babiš szerint nem vallási fanatikusokként kell hozzáállnunk a klímaváltozáshoz

Racionálisan kell hozzáállni a klímaváltozás kérdéséhez, és nem úgy kell harcolni ellene, mint valami fanatikus vallás – nyilatkozta Andrej Babiš cseh miniszterelnök kedden a cseh parlament alsóházában tartott beszédében az Expats.cz tudósítása szerint csupán egy héttel azelőtt, hogy New Yorkban megrendezendő nemzetközi klímakonferenciára utazna.

Babiš szerint Csehország osztja az Európai Unió karbonsemlegességgel kapcsolatos célját,

de ettől függetlenül a nemzetgazdaságnak is hatékonynak kell maradnia, és az ezzel járó anyagi terheket igazságosan meg kell majd osztani a tagállamok között.

Sőt, itt nemcsak az Európai Uniót, hanem a komolyabb károsanyag-kibocsájtókat, így Kínát, az Egyesült Államokat és a jelentős fémiparral rendelkező Törökországot is figyelembe kell majd venni. Hasonló, karbonsemlegességet célzó lépéseket ezeknek az országoknak is meg kell majd hozniuk Babiš szerint, különben nem realisztikus az a cél, hogy 2050-re a nemzetközi közösség teljes karbonsemlegességet érjen el.

A cseh kormányfő hozzátette, bár fel kell készülnünk a klímaváltozásra, de „nem szabad túlbecsülni a dolgokat, például csak a klíma miatt nem vállalni gyereket, vagy átállni a vegetáriánus étrendre”. Viszont a klímaváltozás elleni harcból Csehország is kiveszi majd a részét például azzal, hogy a földterületeket úgy alakítják át, hogy megakadályozzák a vízszivárgást, de a terveik között az is szerepel, hogy meggyőzzék az Európai Bizottságot arról, hogy az atomenergia környezetbarát és tiszta energiatermelési mód – tette hozzá Babiš.

„Az Európai Bizottság szerint a karbonsemlegesség elérésének költségei a GDP 4 százalékát teszik ki.

Csehország számára ugyanakkor ez négyszerennyi is lehet az energiastruktúra és az ipari rendszerek miatt.

Ezt pedig figyelembe fogjuk venni, mikor az európai pénzek elosztásáról tárgyalunk”, fejtette ki a kormányfő.

Jelenleg Csehországban az előállított energia nagy részét a leginkább szennyező hőerőművekben termelik meg, ezt követi csupán a két cseh atomerőmű által megtermelt atomenergia, majd a megújuló energiaforrások (víz-, szél- és naperőművek).

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek