Christian Kern Bécsből az EP-be váltana

2018.09.18. 15:30

Lemondana az osztrák szocdem párt éléről, és inkább a 2019-es EP-választásra koncentrálna az Ember, Aki Terminátornak Nevezte Orbánt.

Christian Kern Bécsből az EP-be váltana

Kedd este a párt tartományi vezetői előtt lemond az SPÖ pártelnökségéről és a frakcióvezetésről is Christian Kern, értesült a bécsi Der Standard napilap. Az értesülést többen meg is erősítették nekik szociáldemokrata körökből.

Hogy ki lesz Kern utódja, egyelőre rejtély.

Hans Peter Doskozilt, korábbi osztrák védelmi minisztert pletykálják, de róla azt is mondják, hogy sokkal inkább maradna Burgenlandban, ahol idén ősszel vette át a tartomány vezetését Hans Niessltől. Pletykálják még Doris Burest, az osztrák alsóház elnökét, és Pamela Rendi-Wagner korábbi egészségügyi miniszter nevét is. Vélhetően olyan politikus lesz majd – persze nem ma – az utód, aki fogékonyabb lehet a szélsőjobboldal felé is. Az SPÖ belátta: ha kormányra akar kerülni Kurz-cal szemben, az már csak az FPÖ-vel sikerülhet neki.

A politikai karrierje előtt az osztrák állami vasúttársaságot igazgató Kern azt követően lett osztrák kancellár, hogy 2016-ban megpuccsolta Werner Faymannt, aki a menekültválság alatt az addigi befogadó, korai merkelista menekültpolitikája sikertelenségét látva 180 fokos fordulatot hirdetett, majd párton belül levegő nélkül maradt. A 2017-es őszi osztrák választáson némileg visszahozta pártját a közvélemény-kutatások által vizionált mélyből, ám győzni nem tudott, nagyon kevéssel szerepelt csak jobban az SPÖ, mint a jobboldali populista FPÖ.

Az Orbán Viktort tárgyalási stílusa miatt terminátornak nevező Kern pártja szűk egy évvel a választást követően is pont ott van támogatottságban, mint akkor. Sőt, ez igazából mindegyik pártra igaz: ha most vasárnap lennének a választások, Sebastian Kurz ÖVP-je 34, az SPÖ 28, az FPÖ 25, a liberális NEOS 7 százalékon áll, a Zöldek 4 százalékot kapnának. Ami változott: a Liste Pilz bezuhant, hiába tért vissza a politikába alapítója.

Christian Kern politikai törekvéseiről itt olvashatsz bővebben.

FRISSÍTÉS: Az előzetes sajhírek eléggé túlzóak voltak. Kern kedd este bejelentette, hogy a politikától végül nemhogy nem vonul vissza, hanem pártja EP-listájának élére kéreti magát, amit az SPÖ természetesen a legnagyobb örömmel teljesít is majd. Kern a listavezetésen túl ambicionálja a baloldali pártok csoportosulásának, az S&D-nek a Spitzenkandidatságát, azaz ő szeretne lenni az Európai Bizottság elnökjelöltje az európai balközép részéről. (Egy vetélytársa már biztosan van: Maroš Šefčovič szlovák EU-biztos is erre aspirál. Nerm beszélve a néppárti Manfred Weberről, igaz, az egy másik pártcsalád.) Az SPÖ novemberben tart majd tisztújítást, itt mutatják be mind az új pártelnököt, mind a végleges EP-listát.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek