Mi történne, ha egy szlovák politikus lenne az Európai Bizottság elnöke?

2018.09.18. 14:43

Maroš Šefčovič szlovák EU-biztos bejelentette, hogy az európai szocialisták csúcsjelöltje akar lenni. De mi lenne, ha 2019-től egy szlovák vezetné az EU-t? Szavazz!

Mi történne, ha egy szlovák politikus lenne az Európai Bizottság elnöke?

Az Európai Bizottság jelenlegi alelnöke, Maroš Šefčovič hétfőn jelentette be, hogy az Európai Parlament szocialista pártcsaládjának, az S&D-nek a csúcsjelöltje szeretne lenni. Ha összejönne neki a jelöltség, és még a szocialisták legyűrnék a Néppártot a 2019-es EP-választáson, Šefčovič lehetne a Bizottság elnöke.

A szlovák politikus a bejelentéssel egyidőben elmondta, hogy az EU keleti és nyugati, illetve északi és déli megosztottságának felszámolására fog fókuszálni, hozzátéve, hogy Európa szerte a populisták hamis ígéretei jelentik a legnagyobb veszélyt. „Ezek az emberek kihasználják mások félelemeit, alátámasztják csalódottságukat és haragjukat (...), és gyakran a tűzzel játszanak annak érdekében, hogy elpusztítsák az európai együttműködésünket, az európai álmunkat” – mondta Šefčovič .

De vajon a populistákkal való leszámoláson túl

mivel járna Magyarország és Európa számára, ha egy szlovák politikus venné át Jean-Claude Juncker helyét 2019-től az Európai Bizottság elnökeként?

Erről szól a hét kérdése. Szavazzatok!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek