Orbán olyan, mint a Terminátor – kitálal a volt osztrák kancellár

Szerző: Bukovics Martin
2018.05.22. 08:08

Össze-vissza szidták egymást zárt ajtók mögött, de szerencsére nem kellett tolmács ahhoz, hogy értse, mit mond neki a magyar miniszterelnök, akit a Terminátorhoz hasonlít. Christian Kern volt osztrák kancellár elmesélte, milyen volt Orbán Viktorral tárgyalni, és közben még a migráció kapcsán is volt pár önkritikus szava.

Orbán olyan, mint a Terminátor – kitálal a volt osztrák kancellár

Christian Kern a menekültválság lecsengésekor, 2016 tavaszán lett Ausztria kancellárja, miután az ő részvételével a szociáldemokrata SPÖ megbuktatta az addigra a nevetségességbe csúszó, még a saját pártja majálisan is kifütyült Werner Faymannt. Az országot szűk másfél évig vezető szociáldemokrata politikus vesztét a menekültválság választási kampányban való sikeres tematizálása okozta. Mármint a jobboldali Osztrák Néppárt és a populista Szabadságpárt részéről, akik 2017 decembere óta közösen irányítják Ausztriát. 

Christian Kern, aki az osztrák államvasutak, az ÖBB éléről került a kancellári székbe Faymannt váltva, a hivatali ideje alatt nem tudott Orbán Viktorral kimondottan jó kapcsolatot felépíteni. A tavaly októberi választáson pártja a második lett, és ellenzékbe vonult.

A továbbra is SPÖ-elnök Kern egy német vloggernek adott egy rendkívül hosszú interjút, amiben többször is kitért magyar exkollégájára. (A Jung&Naiv amúgy kicsit hasonló dolog, mint az Azonnali: a riporter, Tilo Jung politikusokat interjúvol, és különböző sajtótájékoztatókon kérdezget hétről hétre.) Mostanában, amikor sokan gesztusokból és arckifejezésekből próbálják megfejteni, hogyan viszonyul egymáshoz két vezető politikus, Christian Kern mondatai kifejezetten üdítően hatnak. 

Homok a gépezetben

Már az elején kiderült: Christian Kern még csak nem is tegeződik Orbán Viktorral. Nem is nagyon volt rá lehetőségük, mert beszélgetéseik az osztrák politikus állítása szerint a kölcsönös fenyegetőzés jegyében zajlottak. „Én megfenyegetem őt, ő visszafenyeget, én őt ismét, majd retúr. Ez a játék erről szól” – meséli Kern. A riporter ekkor megkérdezi, hogy amúgy értették-e egymást. „Orbán kiválóan beszél angolul, nem kell hozzá tolmács, ez már azért haladás” – mondja Kern, aki szerint azért nem volt meg közöttük a kémia, mert a magyar miniszterelnök terve nem passzolt valami jól az övéhez.

„Sajnos az EU jelenlegi kormányzati struktújábában egy tagállam egyedül is rengeteg homokot tud szórni a gépezetbe. Orbán vehemesen szórja bele a homokot.”

– fogalmazott. Később a jelenlegi magyar kormányt hozza fel, amikor amellett érvel, hogy az EU-t német és francia szájízre kellene megreformálni. Kern szerint az unió keleti bővítésének tervezésekor senki sem számolt azzal, hogy lesznek idők, amikor Orbán- vagy Kaczyński kaliberű politikusok vezetik majd ezeket az országokat, vagyis olyanok, akik „azon dolgoznak, hogy az EU-t belülről bomlasszák”.

Az EU jelenlegi struktúrája alkalmatlan arra, hogy jobb belátásra térítsék ezeket a vezetőket – mondja. „Nyilvánosan és zárt ajtók mögött is eleget szidtuk már egymást Orbánnal. Ismered a Terminátor című filmet? Amikor a kissrác felvilágosítja a terminátort, hogy hogyan viselkedjen, az meg úgy válaszol, hogy »a kezemmel beszélj«? Annak jeleként, hogy ezzel is jelezze:

őt aztán egyáltalán nem érdekli, mit mondasz neki. Mert Orbán ezt mondja Európának: »a kezemmel beszélj«.

Orbánt jobb belátásra téríteni csak akkor lehet, ha Németország és Franciaország összefog etekintetben. Bár ha Olaszországban tényleg az obskúrusok kezdenek el kormányozni, lehet, ez is kevés lesz” – fejtegette Kern. Elkezdenek, hiszen az Öt Csillag és az Északi Liga megállapodott a kormányalakításról, de ez még nem jelenti azt, hogy automatikusan Kernnek lesz igaza.

Vízágyúzni kellett volna a menekülteket?

Kern az interjúban némi önkritikával a 2015-ös menekültválságról is beszélt. Annak idején ő is kivette a részét a krízis menedzselésésből, hiszen az osztrák állami vasutat, az ÖBB-t vezette akkor. 

„Vasútvezérként éltem át, amikor elindultak a Keleti pályaudvarról. Emberileg nem volt annak akkor alternatívája, hogy befogadjuk, illetve átengedjük őket. Tízezrek keltek át a határon. Dehidratáltak voltak, hosszú út állt mögöttük, a síneken gyalogoltak, keresték a gyerekeiket. Persze, voltak olyanok is közöttük, akinek nem volt legitim a menekülési motivációja. De mit kellett volna tennünk? Vízágyúzni őket? Gumilövedékkel lőni rájuk, hogy a senkiföldjén tartsuk őket? Úgy tenni, mint azok a gyerekek, akik a szemük elé teszik a kezüket, hogy ne lássák, mi a probléma?”

Kern szerint nem is az akkor választott megoldás volt a hibás, hanem az, hogy sokáig nem fogták fel, mit is kell pontosan integráció alatt érteni: „Sok progresszív hitte azt, hogy ha sokan jönnek – és itt az elmúlt évtizedek Törökországból és Csecsenföldről érkező bevándorlási hullámaiból indulnak ki –, hogy az menő, az multikulti.

Pedig ez nem volt mindig multikulti, mert itt-ott hagytuk, hogy – azért azt nem mondanám, hogy párhuzamos társadalmak – szigetek alakuljanak ki a társadalmunkban.”

A beszélgetésben szó esik még arról, mit lehet tanulni a brit Munkáspártot vezető Jeremy Corbyntól, hogy milyen Angela Merkellel tárgyalni, hogyan definiálja a munkát, mit tanulna el Sebastian Kurz osztrák kancellártól, mit rontottak el a német szocdemek, és hogy hogyan lehet visszanyerni a baloldal számára a szélsőjobbra átvonult szavazókat, már ha egyáltalán lehetséges ilyesmi.

A teljes videóinterjú itt nézhető végig, az első Orbán Viktorról szóló rész 30:05-nél kezdődik, a második 36:25-nél:

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek