Kurz pártja kilőtt az FPÖ-s videóbotrány után

Szerző: Bakó Bea
2019.05.20. 16:41

Nagyot emelkedett az ÖVP népszerűsége, miután koalíciós partnere, az FPÖ addigi elnökéről kiderült, hogy orosz oligarchákkal akarta megvetetni magának a legnagyobb osztrák bulvárlapot. Az FPÖ népszerűsége 5 százalékpontot esett. Az osztrákok túlnyomó többsége szerint jól tette Strache, hogy lemondott, és a többség az új választások kiírásával is egyetért.

Kurz pártja kilőtt az FPÖ-s videóbotrány után

Ez a cikk a komplett európai sajtót lázban tartó botrányról, az osztrák alkancellárról kikerült rejtett kamerás videó ügyének legújabb fejleményeiről szól. Az alapsztorit itt olvashatod el, a szombat reggeli fejleményeket itt, a vasárnapiakat itt és itt, Strache lemondásának részleteit itt, a magyar szálról itt tudhatsz meg dolgokat, itt meg az FPÖ-ÖVP-kormány végének osztrák sajtóvisszhangról.

Az OE24 megbízásából a Research Affairs elkészítette a Strache-videóbotrány utáni első reprezentatív közvélemény-kutatást. Eszerint Sebastian Kurz kancellár pártja, a Strache-féle Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) eddig közösen kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) profitált leginkább az ügyből: 4 százalékpontos emelkedéssel most 38 százalék a népszerűségük, és az osztrákok túlnyomó többsége, 81 százaléka pozitívnak tartja, ahogy Sebastian Kurz a helyzetet kezelte.

Érdemes megjegyezni, hogy a legutóbb az FPÖ-vel kormányzó ÖVP-s kancellár, Wolfgang Schüssel is egy nagy FPÖ-s összeomlás után tudott nagyot nyerni 2002-ben.

Az FPÖ – amelynek nem csak, hogy az akkori pártelnöke tárgyalt kamuorosz oligarchákkal a legnagyobb bulvárlap megvásárlásáról és közbeszerzések elkorrumpálásáról, de párttársa később is kapcsolatban volt a kamuoroszokkal, és az osztrák Strabagot mószeroló sajtóközleményt is írtak az oroszok kedvévért – nem meglepő módon bezuhant: a botrány előtti 23 után most csak 18 százalékon áll.

Az FPÖ-vel kapcsolatos bizalomvesztés azon is látszik, hogy 36 százalék nyilatkozott úgy: a botrány előtt szavazott volna a pártra, most már nem, 29 százalék viszont továbbra is vállalhatónak tartja a pártot, a maradék pedig amúgy sem szavazott volna eddig sem rájuk.

Beszédes, hogy a felmérés szerint az osztrákok csaknem háromnegyede, 72 százaléka nem lepődött meg az ibizai videón, így azon, hogy az FPÖ-s pártelnök oroszokkal próbál üzletelni.

A botrány miatt hangosan reklamáló ellenzéki pártok csak minimális mértékben profitáltak az ügyből, 1 százalékpontos emelkedést tudhat be mind a jobboldali-liberális NEOS, mind a szocdem SPÖ népszerűsége, a Zöldek változatlanul 5 százalékon állnak.

A LEGFRISSEBB SZÁMOK. FORRÁS: OE24.AT

Az ötszáz fő részvételével készült reprezentatív kutatásban konkrét kérdésekről is megkérdezték az osztrákokat a videóbotrány kapcsán. Túlnyomó többségük, 83 százalékuk teljesen egyetért azzal, hogy HC Strache lemondott a videó nyilvánosságra kerülése után. Azzal, hogy Kurz kancellár új választások kiírása mellett döntött,  60 százalék ért egyet, és 40 százalék ellenzi.

Az osztrákok csaknem kétharmada kisebb-nagyobb mértékben bizalmát vesztette a politikában a Strache-botrány után, 35 százalék viszont azt mondta, hogy nem volt hatással az ügy a politikába vetett bizalmára. És hogy ki a felelős a botrány kirobbanásáért? Hát a politikai ellenfelek (36 százalék) és a külföldi újságírók (28 százalék), mondják a felmérésben megkérdezettek. A titkosszolgálatokat mindössze 7 százalékuk említette.

FOTÓ: Bundeskanzleramt Österreich / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek