A bányászbéka feneke alatt van Macron népszerűsége

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.09.06. 20:52

Nagy bajban lenne az államfő, ha most lennének a választások.

A bányászbéka feneke alatt van Macron népszerűsége

Emmanuel Macron francia államfő megválasztása óta nem volt ilyen népszerűtlen, mint most – derül ki a YouGov által készített, és a brit Independent által ismertetett közvélemény-kutatásból.

Míg egy hónapja még a lakosság 27 százaléka vélte pozitívnak a centrista politikus kormányzását, a mostani felmérésekben azt mutatták ki, hogy négy százalékpontnyit esett vissza ahhoz képest.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Macron En Marche (Előre!) pártjának nyakára hágott a Marine le Pen által vezetett szélsőjobb Nemzeti Front.

Még ijesztőbb lehet a felmérés az államfőnek abból a szempontból, hogy a biztos szavazóknak mindössze ötöde szavazna rá, a szélsőjobboldal pedig 17 százalékon áll, tehát csupán három százalékpont választja el őket. A konzervatív Republikánus Párt (Les Républicains) 15 százalékot kapna, ha most lennének a választások, a Mélenchon-féle radikális baloldali Engedetlen Franciaország (La France insoumise) pedig 14-et.

Le Penék ugyan erősödnek, de még mindig alulmúlják azt, amit  a legutóbbi EP-választáson elértek, akkor a francia szavazatok egynegyedét szerezték meg, mindenesetre a hamarosan bekövetkező új választásokra nézve bíztató előjel számukra a támogatottságuk növekedése.

Az, hogy miért csökken ennyire Macron népszerűsége nem derül ki a közvélemény-kutatásból, az Independent azonban a lehetséges és legvalószínűbb okok között a munkaügyi reformokat (amik miatt tízezrek vonultak utcára), valamint a neoliberális gazdaságpolitikát említik, amely miatt a „gazdagok elnökének” tartják a politikust a francia polgárok.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek