Le Pen pártjára szavazna a legtöbb meleg Franciaországban

Szerző: Techet Péter
2019.05.23. 09:55

Egy felmérés szerint a franciaországi melegek majdnem egynegyede a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülésre készül szavazni a vasárnapi európai parlamenti választáson. Ezzel Marine Le Pen pártja a melegek között az első helyen áll, leelőzve Emmanuel Macront.

Le Pen pártjára szavazna a legtöbb meleg Franciaországban

A francia melegek újságja, a Têtu megbízásából készített felmérést az Ifop a franciaországi homoszexuális szavazók politikai irányultságáról. Az eredmény részben meglepő:

a francia homoszexuálisok legnépszerűbb pártja a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés.

A felmérés szerint a homoszexuális szavazók huszonkét százaléka készül Marine Le Pen pártjára szavazni most vasárnap. Ez persze elmarad egy százalékkal a párt összfrancia eredményétől.

Nagyobb a melegek között a lemaradása Macron elnök En Marche párjának: miközben az összes francia között az elnöki párt huszonkét százalékkal áll a második helyen, a melegek között tizenkilenc százalékkal hozza csak a szintén második helyezést.

Kommunista és EU-ellenes melegek

Kiugró eltérés a francia összlakosság és a francia melegek választási szimpátiái között csak a konzervatívok, az EU-ellenes nacionalisták, a szocialisták és a kommunisták esetében van.

Miközben a konzervatív Republikánusok országosan tizenöt százalékon állnak, a melegek között csak tizenegy százalékos a népszerűségük. Fordított a helyzet a kommunistákkal:

az országosan csak három százalékon álló kommunista párt (PCF) a melegek között dupla annyi, azaz hat százalékos támogatottsággal bír.

A szocialisták (PS) is felülreprezentáltak a melegek között: az országosan csak öt százalékra mért pártkoalíció, amelynek a PS mellett mások is a tagjai, a melegek között nyolc százalékon áll.

Meglepő módon a Patriótákat, azaz az EU-ból való kilépést szorgalmazó nacionalista kispártot pedig eleve kétszer annyian kedvelik a melegek között, mint az összlakosságon belül – bár ez a kétszer annyi voks is csupán két százalékot jelent csak. A párt, amelyet a Nemzeti Tömörülés egykori alelnöke, Florian Philippot vezet, országosan ugyanis egy százalékon áll.

Összesen

a francia melegek harmincnyolc százaléka ikszelne bal- vagy szélsőbaloldali pártot, és harminckilenc százaléka jobb- vagy szélsőjobboldali erőt.

Ha lenne egy sárgamellényes párt, az mind az összlakosság, mind a homoszexuálisok között két százalékot kapna.

FOTÓ: TÊTU

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek