Úgy adaptálják képernyőre a klasszikus sci-fi regényeket, mintha nem lenne holnap

Szerző: Pintér Bence
2018.08.25. 17:09

A science fiction három alapkönyve is mozgóképes feldolgozást kap a közeljövőben, miközben egy sor kortárs regény jogait is felvásárolták az elmúlt években.

Úgy adaptálják képernyőre a klasszikus sci-fi regényeket, mintha nem lenne holnap

Az elmúlt években a tévésorozatok aranykorát éljük, és ezen belül is kiemelkednek a zsánerkönyveket és képregényeket feldolgozó sorozatok – elég csak a Trónok harca, a The Walking Dead vagy éppen az Expanse sikereire gondolnunk. A sorozatformátum ráadásul megnyitotta az utat olyan, filmformátumban nehezen feldolgozható történetek előtt, amelyekkel Hollywood az elmúlt évtizedekben sokat szenvedett.

Csütörtökön jelentette be például az Apple, hogy berendelt tíz részt az Alapítványból,

ami Isaac Asimov azonos nevű, klasszikus kötetén alapul. Egyelőre még nem tudni, hogy ebből mikor és egészen pontosan milyen platformon lesz sorozat, de már az kész csoda, hogy lesz belőle: az elmúlt évtizedekben a történet filmjogai jártak a Fox, a Warner Bros és a Sony filmstúdióknál is, de még az HBO is ment egy kört vele, hogy sorozatot csináljanak belőle.

Az eredetileg 1942-től kezdve, novellafüzérként megjelent Alapítvány és későbbi folytatásainak megfilmesítése többek között azért nagy kihívás, mert a Galaktikus Birodalom bukásáról, illetve a megmentésére tett kísérletről szóló történetben Isaac Asimov viszonylag kevés hangsúlyt helyezett a látványos, vizuális akciókra. Másrészről pedig jellegéből adódóan még egy filmtrilógia is nehezen bírná el az egész sztorit. David S. Goyer és Josh Friedman irányítja a munkálatokat.

Dűne a moziban, Világok harca a tévében

Szintén új adaptáció készül Frank Herbert klasszikus könyvéből A Dűnéből, Denis Villeneuve rendezésében. Itt kicsit más a helyzet, hiszen a regényből már csinált egy rajongók által vitatott reputációjú filmet David Lynch, illetve készült belőle egy szintén nem annyira körülrajongott minisorozat Frank Herbert's Dune címmel.

Azt is lehet tudni, hogy Villeneuve nem egy, hanem rögtön minimum két filmben fogja feldolgozni a többkötetes sorozat első darabját.

Nagy kérdés, hogy ezúttal sikerül-e a fantasztikus irodalom egyik legismertebb klasszikusából olyan feldolgozást készíteni, ami kielégíti a rajongókat.

Új feldolgozás készül aztán H. G. Wells Világok harca című, eredetileg 1897-ben megjelent könyvéből is, amelyben a Mars támad rá a Földre. Érdekesség, hogy bár több mozgóképes adaptáció is készült a science fiction atyjának könyvéből,

ez a mostani, BBC számára készülő sorozat lesz az első, ami a regényben szereplő korszakban, tehát a tizenkilencedik század végén játszódik.

Az Amazon pedig mindeközben nekiugrott annak, hogy sorozatot csináljon Iain M. Banks Kultúra-könyveiből: ez az űropera sem lesz kisebb falat, mint az Alapítvány.

Klasszikus képregények és friss regények is jöhetnek

A híres sci-fik adaptálása mellett is rá van kattanva a fantasztikus irodalomra a film- és sorozatipar. A teljes Watchmen című képregényről szóló ajánlónkban már beszéltünk róla, de a Watchmenből is készül egy sorozat az HBO-nál Damon Lindeloffal. Emellett készül a sorozat az Y: Az utolsó férfi című képregényből, ami úgy indul, hogy egy srác és egy majom kivételével hirtelen minden hímnemű lény meghal a Földön.

A megjelenő könyvek megfilmesítési jogait mostanában egyébként is gyakran előbb vásárolják fel, mint hogy a könyv megjelenik. Andy Weir, a Mentőexpedíció alapjául szolgáló regény szerzőjének új könyve, a Holdon játszódó Artemis már elkelt; és ugyanígy készülget valahol a film a Ready Player One szerzőjének másik regényéből, az Armadából.

De csak a magyarul megjelentek közül válogatva: felvásárolták Ann Leckie a többszörösen díjnyertes Mellékes igazság című regényének jogait és már megjelenés előtt elkelt Elan Mastai Felyboldult napjaink, illetve Sylvain Neuvel Alvó óriások című regénye.  Ken Liu magyarul idén megjelent A papírsereglet és más történetek című novellásötetének darabjait pedig animációs sorozatban dolgozza fel az AMC.

A Trónok harca pedig ugyan jövőre véget ér, de egyáltalán nem maradunk George R. R. Martin nélkül.

Egyrészről jön egy spin-off sorozat, ami a Trónok harca világában játszódik; másrészről érkezik a Martin novellájából adaptált sci-fi/horror, a Nightflyers; harmadrészt Martin bábáskodik a Nnedi Okorafor regényéből készülő sorozat, a Who Fears Death fölött.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek