Száz éve született Isaac Asimov sci-fi-író, az Alapítvány szerzője

Szerző: Pintér Bence
2020.01.02. 08:54

Egy zsidó molnár első gyerekeként született Oroszországban, az egyik legnagyobb amerikai sci-fi-író lett belőle.

Száz éve született Isaac Asimov sci-fi-író, az Alapítvány szerzője

Ma lenne száz éves Isaac Asimov, a sci-fi-irodalom egyik legnagyobb hatású alkotója, az Alapítvány-trilógia és még számos egyéb mű szerzője. Asimov Oroszországban született egy zsidó molnár első fiaként, szülei három évvel később emigráltak az Egyesült Államokba. Szülei Amerikában édességboltokat nyitottak, ahol újságokat is árultak, az ötévesen olvasni már tudó Isaac pedig falt is mindent, ami kezébe került, például science fictiont és más zsánerműveket közlő ponyvamagazinokat.

Tizenegy évesen már írt, és tizenkilenc volt, amikor megismerkedett a magazinok körül szerveződő rajongótáborral, így például a befolyásos szerkesztővel, John W. Campbell-lel.

Asimovnak 1939-től kezdve hamar beindult az írói karrierje, közben pedig az egyetemen kémiából diplomázott, majd biokémiából doktorált, íróként pedig hamar az aranykor három legfontosabb írójának egyike lett Robert A. Heinlein és Arthur C. Clarke mellett, mindemellett pedig fontos szerepet vállalt a közösségszervezésben is.

1941-ben jelent meg első robottörténete, amelyben alkalmazta három híres robotikai szabályát.

A három törvény közül az első, hogy a robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrni, hogy kárt szenvedjenek; a második az, hogy engedelmeskednie kell az embernek, kivéve ha ez az első törvénybe ütközik; a harmadik pedig az, hogy saját épségére is vigyáznia kell, kivéve ha ez az első két törvénybe ütközne.

1942-től folytatásokban jelent meg ma is népszerű – és hamarosan sorozatként is megjelenő – története, az Alapítvány. Ebben egy új tudomány, a pszichohistória a Galaktikus Birodalom összeomlását jósolja meg; egyben kulcsot is adva ahhoz, hogyan lehet majd újjáépíteni a civilizációt.

1957 és 1982 között Asimov figyelmét az ismeretterjesztő, tudománynépszerűsítő, illetve történelmi tárgyú kötetek felé fordította,

emellett foglalkozott krimivel is. 1972-ben jelent meg Az istenek is című regénye, amelyben a sci-fi új hullámos szerzőinek őt ért kritikáira is reagálva a korábbinál hangsúlyosabban jelent meg az idegen lények, illetve a szexualitás témaköre. Írt emellett ifjúsági könyveket is (Űrvándor-sorozat).

A nyolcvanas években az összekötő történetek megírásával egy univerzumba egyesítette három különálló világát: a robottörténeteket, az Alapítványt és Galaktikus Birodalom történeteit. 1983-ban egy bypass-műtéten esett át, eközben HIV-fertőzött vért kapott, ennek következtében hunyt el 1992-ben.

Asimov összes történeteit több vaskos kötetben adta közre itthon a Szukits kiadó, manapság pedig a Gabo SFF gondozza az életművet, az Alapítvány-trilógia új fordításban 2018-ban jelent meg. Tavaly pedig megjelent egy nagyon alapos könyv a sci-fi aranykorának legfontosabb magazinjáról, az Astoundingról, annak szerkesztőjéről, John W. Campbellről, illetve a körülötte kialakult írókörről, aminek Asimov, és például L. Ron Hubbard szcientológia-alapító is fontos tagja volt.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek