+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
Szerző: Kiss Brigi
2018. július 13. péntek, 15:52
A nógrádi kisváros képviselő-testületének kormánypárti többsége azután oszlatta fel magát, hogy a polgármester csúnyán elbukta az országgyűlési választást, a Fidesz pedig nagyon nyert.

Három és fél éven át együtt tudott működni a fideszes többségű képviselő-testület a polgármesterséget függetlenként elnyerő Dömsödi Gáborral Pásztón. Az viszont, hogy Dömsödi elkezdett országos témákban is kormánykritikus módon megnyilvánulni, mi több: LMP-s színekben elindult a 2018-as országgyűlési választáson, olyan szálka volt a kormánypárti önkormányzati képviselők szemében, amin nem tudták túltenni magukat. 

 

A parlamenti választást követően a helyi fideszes politikusok többször felszólították Dömsödi Gábort, hogy mondjon le. Mivel ő ezt nem volt hajlandó megtenni, végül a kormánypárti, illetve a velük együtt szavazó független képviselők április 26-án feloszlatták a képviselő-testületet. Jön tehát az időközi választás:

 

augusztus 12-én teljes képviselő-testületet és polgármestert is választanak maguknak a Mátra lábánál fekvő, valamivel több mint kilencezer lakosú Pásztó polgárai.

 

A jelöltállításnak néhány napja járt le a határideje, így eldőlt, hogy a polgármesteri posztra hárman, míg a nyolc darab önkormányzati képviselői helyre – melyet tízezer fő alatti település lévén, nem körzet alapján, hanem listán választanak meg – összesen harminckilencen pályáznak.

 

Indul a polgármesterségért a regnáló városvezető Dömsödi Gábor, aki az országos választási kitérő után újra elhagyta a pártszíneket, és 2014-hez hasonlóan ezúttal is függetlenként méreti meg magát. Legfőbb kihívója a fideszes Farkas Attila lesz, aki egészen idén februárig Dömsödi alpolgármestere volt, akkor azonban lemondott, mert állítása szerint

 

Dömsödi stílusa elviselhetetlenné vált, mióta kiderült, hogy LMP-s jelöltként elindul a parlamenti választáson. 

 

A harmadik polgármester-jelölt Plecskó Péter, aki szintén tagja volt a most feloszlott képviselő-testületnek. Dömsödihez hasonlóan ő is függetlenként szerepel majd a szavazólapon, bár neki is voltak pártos próbálkozásai: 2002-ben például a MIÉP színeiben volt önkormányzati képviselőjelölt. Az biztos, hogy az ő indulása, pláne, hogy mindezt függetlenként teszi, a fideszes jelölt malmára hajthatja a vizet.

 

Ami a harminckilenc önkormányzati képviselőjelöltet illeti: többségük független, maximális nyolc jelöltet pedig csak a Fidesz indít. Rajtuk kívül két jelöltje lesz a Jobbiknak, három a Magyar Munkáspártnak, valamint egy a Nők Civilben Egyesületnek. A többi ellenzéki párt nem indít jelöltet. Érdekesség, hogy Dömsödivel és Farkas Attilával ellentétben – akik csak a polgármesterségre aspirálnak – Plecskó Péter lehajol az apróért is: ő a képviselőségért is elindul.

 

NYITÓKÉP: Részlet a pásztói képviselő-testület július 11-ei üléséről Dömsödi Gábor élő videójából. Balról jobbra a három polgármester-jelölt: Plecskó Péter, Farkas Attila és Dömsödi Gábor.

Hírszolgáltatás

De még mennyire, hogy létezik. Mutatunk pár példát!

Inkább saját javaslatot nyújtanak be migrációügyben, mondta a társelnök az Azonnalinak.

A Kisalföld meglepő interjút készített az újrázásra készülő győri polgármesterrel.

Az SPÖ-t egy nő vezetheti novembertől: Pamela Rendi-Wagner a héten lemondott Christian Kern szövetségese.

Végre már „panelépületek megújításáért felelős miniszteri megbízottja” is van hazánknak.

A hét kérdése

Maroš Šefčovič szlovák EU-biztos az európai szocialisták csúcsjelöltje akar lenni. De mi lenne, ha 2019-től egy szlovák vezetné az EU-t? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Premier előtt vetítik a cannes-i filmfesztiválon díjat nyerő magyar alkotást szeptember
24-től a Puskin moziban.

Krasznahorkai László új könyvét mutatják be szeptember 25-én.

A folk metálé lesz a főszerep szeptember 28-án a Barba Negrában: az orosz Arkona és a magyar Dalriada lép színpadra.

Az ellenzékiség három arca, illetve a zene és a politikai vezetés kapcsolata is szóba fog kerülni szeptember 28-án.

Hivatalos előzményregényt kapott Bram Stoker Drakulája! Bemutató szeptember 29-én.

Ezt is szerettétek

Deutsch Tamás az Azonnalinak mindent megmagyaráz!

Eddig fel sem tűnt, de most már mindenhol ezt fogod látni!

Esély a helyzet tisztázására? Nagy katyvasz? Ideológiailag motivált vádak? EP-képviselők a Sargentini-jelentésről.

Mi lenne, ha megtámadnának minket nyugatról? Az Azonnali játékelméleti kalandozása.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás