+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Brigi
2018. július 13. péntek, 15:52
A nógrádi kisváros képviselő-testületének kormánypárti többsége azután oszlatta fel magát, hogy a polgármester csúnyán elbukta az országgyűlési választást, a Fidesz pedig nagyon nyert.

Három és fél éven át együtt tudott működni a fideszes többségű képviselő-testület a polgármesterséget függetlenként elnyerő Dömsödi Gáborral Pásztón. Az viszont, hogy Dömsödi elkezdett országos témákban is kormánykritikus módon megnyilvánulni, mi több: LMP-s színekben elindult a 2018-as országgyűlési választáson, olyan szálka volt a kormánypárti önkormányzati képviselők szemében, amin nem tudták túltenni magukat. 

 

A parlamenti választást követően a helyi fideszes politikusok többször felszólították Dömsödi Gábort, hogy mondjon le. Mivel ő ezt nem volt hajlandó megtenni, végül a kormánypárti, illetve a velük együtt szavazó független képviselők április 26-án feloszlatták a képviselő-testületet. Jön tehát az időközi választás:

 

augusztus 12-én teljes képviselő-testületet és polgármestert is választanak maguknak a Mátra lábánál fekvő, valamivel több mint kilencezer lakosú Pásztó polgárai.

 

A jelöltállításnak néhány napja járt le a határideje, így eldőlt, hogy a polgármesteri posztra hárman, míg a nyolc darab önkormányzati képviselői helyre – melyet tízezer fő alatti település lévén, nem körzet alapján, hanem listán választanak meg – összesen harminckilencen pályáznak.

 

Indul a polgármesterségért a regnáló városvezető Dömsödi Gábor, aki az országos választási kitérő után újra elhagyta a pártszíneket, és 2014-hez hasonlóan ezúttal is függetlenként méreti meg magát. Legfőbb kihívója a fideszes Farkas Attila lesz, aki egészen idén februárig Dömsödi alpolgármestere volt, akkor azonban lemondott, mert állítása szerint

 

Dömsödi stílusa elviselhetetlenné vált, mióta kiderült, hogy LMP-s jelöltként elindul a parlamenti választáson. 

 

A harmadik polgármester-jelölt Plecskó Péter, aki szintén tagja volt a most feloszlott képviselő-testületnek. Dömsödihez hasonlóan ő is függetlenként szerepel majd a szavazólapon, bár neki is voltak pártos próbálkozásai: 2002-ben például a MIÉP színeiben volt önkormányzati képviselőjelölt. Az biztos, hogy az ő indulása, pláne, hogy mindezt függetlenként teszi, a fideszes jelölt malmára hajthatja a vizet.

 

Ami a harminckilenc önkormányzati képviselőjelöltet illeti: többségük független, maximális nyolc jelöltet pedig csak a Fidesz indít. Rajtuk kívül két jelöltje lesz a Jobbiknak, három a Magyar Munkáspártnak, valamint egy a Nők Civilben Egyesületnek. A többi ellenzéki párt nem indít jelöltet. Érdekesség, hogy Dömsödivel és Farkas Attilával ellentétben – akik csak a polgármesterségre aspirálnak – Plecskó Péter lehajol az apróért is: ő a képviselőségért is elindul.

 

NYITÓKÉP: Részlet a pásztói képviselő-testület július 11-ei üléséről Dömsödi Gábor élő videójából. Balról jobbra a három polgármester-jelölt: Plecskó Péter, Farkas Attila és Dömsödi Gábor.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormánymédia egész héten helyesen írni nem tudó ellenzéki politikuson pörgött. De elírásaik nem csak nekik vannak.

Egy új kutatás szerint ha ez így megy tovább, akkor néhány generáció, és ennyi volt az emberiség története.

Hogyan segítik a fekete-fehér csíkok a zebrákat a bögölycsípés elkerülésében? Új kutatás mondja el, amit mindig is
tudni akartál a zebrákról!

A fodrász ezzel azt bizonyítaná: Vietnámban az emberek örülnek, hogy náluk lesz a két vezető második találkozója.

Nem, nem vicc: a Francia Vívó Szövetség felvállalta a lézerkardozást a hivatalos sportágak között, hogy mozgásra inspirálja a fiatalokat.

A hét kérdése

Minden mentességet és segítséget megkap Budapesten az egykori KGST-bank, a Nemzetközi Beruházási Bank. Mit adjanak cserébe ezért?

Azért ide elnéznénk

Ki dönti el, hogy mi a tudás? Erről is szó lesz február 22-én.

Milyen a furmint, ha balaton-felvidéki? Kóstold végig őket a február 22-23-i hétvégén!

Készült egy film az 1989-2018 közötti Magyarországról. Bemutató február 27-én!

Kóstold végig a legjobb badacsonyi borokat Budapesten, március 9-én, szombaton!

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Lassan egy éve, hogy a független Márki-Zay Péter vezeti polgármesterként a várost, Lázár János hátországát. Körülnéztünk ott. Videó!

Arra kértük az MTA mellett tüntető tudósokat, hogy foglalják össze: ugyan mire jó az embereknek a bölcselkedés?

Miért kormányoz együtt az EU-párti Öt Csillag Mozgalom Olaszországban az unió gyengítésén munkálkodó Matteo Salvinivel? Interjú az EP-ből!

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Twitter megosztás Google+ megosztás