+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
Szerző: Kiss Brigi
2018. július 13. péntek, 15:52
A nógrádi kisváros képviselő-testületének kormánypárti többsége azután oszlatta fel magát, hogy a polgármester csúnyán elbukta az országgyűlési választást, a Fidesz pedig nagyon nyert.

Három és fél éven át együtt tudott működni a fideszes többségű képviselő-testület a polgármesterséget függetlenként elnyerő Dömsödi Gáborral Pásztón. Az viszont, hogy Dömsödi elkezdett országos témákban is kormánykritikus módon megnyilvánulni, mi több: LMP-s színekben elindult a 2018-as országgyűlési választáson, olyan szálka volt a kormánypárti önkormányzati képviselők szemében, amin nem tudták túltenni magukat. 

 

A parlamenti választást követően a helyi fideszes politikusok többször felszólították Dömsödi Gábort, hogy mondjon le. Mivel ő ezt nem volt hajlandó megtenni, végül a kormánypárti, illetve a velük együtt szavazó független képviselők április 26-án feloszlatták a képviselő-testületet. Jön tehát az időközi választás:

 

augusztus 12-én teljes képviselő-testületet és polgármestert is választanak maguknak a Mátra lábánál fekvő, valamivel több mint kilencezer lakosú Pásztó polgárai.

 

A jelöltállításnak néhány napja járt le a határideje, így eldőlt, hogy a polgármesteri posztra hárman, míg a nyolc darab önkormányzati képviselői helyre – melyet tízezer fő alatti település lévén, nem körzet alapján, hanem listán választanak meg – összesen harminckilencen pályáznak.

 

Indul a polgármesterségért a regnáló városvezető Dömsödi Gábor, aki az országos választási kitérő után újra elhagyta a pártszíneket, és 2014-hez hasonlóan ezúttal is függetlenként méreti meg magát. Legfőbb kihívója a fideszes Farkas Attila lesz, aki egészen idén februárig Dömsödi alpolgármestere volt, akkor azonban lemondott, mert állítása szerint

 

Dömsödi stílusa elviselhetetlenné vált, mióta kiderült, hogy LMP-s jelöltként elindul a parlamenti választáson. 

 

A harmadik polgármester-jelölt Plecskó Péter, aki szintén tagja volt a most feloszlott képviselő-testületnek. Dömsödihez hasonlóan ő is függetlenként szerepel majd a szavazólapon, bár neki is voltak pártos próbálkozásai: 2002-ben például a MIÉP színeiben volt önkormányzati képviselőjelölt. Az biztos, hogy az ő indulása, pláne, hogy mindezt függetlenként teszi, a fideszes jelölt malmára hajthatja a vizet.

 

Ami a harminckilenc önkormányzati képviselőjelöltet illeti: többségük független, maximális nyolc jelöltet pedig csak a Fidesz indít. Rajtuk kívül két jelöltje lesz a Jobbiknak, három a Magyar Munkáspártnak, valamint egy a Nők Civilben Egyesületnek. A többi ellenzéki párt nem indít jelöltet. Érdekesség, hogy Dömsödivel és Farkas Attilával ellentétben – akik csak a polgármesterségre aspirálnak – Plecskó Péter lehajol az apróért is: ő a képviselőségért is elindul.

 

NYITÓKÉP: Részlet a pásztói képviselő-testület július 11-ei üléséről Dömsödi Gábor élő videójából. Balról jobbra a három polgármester-jelölt: Plecskó Péter, Farkas Attila és Dömsödi Gábor.

Hírszolgáltatás

Az élet meg minden podcast negyedik adásának vendége volt Belényi Dániel, aki beutazta a világot, és ebben még a death metál is segített neki.

Gumiszabállyal védené a képviselők magánéletét a Fidesz. Kérdés, mi számít szerintük zaklatásnak.

Az ezüstérmes válogatott többek között a fasiszta Thompsont kérte fel, hogy énekével köszöntse őket Zágrábban.

Az Azonnali körbekérdezte az ellenzéket, támogatják-e valahogy Pásztó jelenlegi független polgármesterét az időközi választás kampányában.

Mint a bíró okos lánya: elmennek Tusnádfürdőre, de a pódiumbeszélgetésen és Orbán Viktor beszédén nem vesznek részt a szocialista politikusok.

A hét kérdése

Lassan elfogynak a felelősségre vonható LMP-s politikusok. Merre keressen új alanyokat a párt etikai bizottsága? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor: július 16-tól 22-ig a Gombaszögi-völgyben.

Július 20-án, vendég a Csaknekedkislány.

A legendás rockzenekar július 24-én lép fel a Budapest Arénában.

Július 25. és 28. között ismét a fémzene lesz főszerepben Székesfehérváron.

Kibékülés-történetek a pannonhalmi apátság múltjából. Ősz végéig a főmonostorban.

Ezt is szerettétek

Az Azonnali megkérdezte a budapesti utca emberét.

Milyen ígéret alapján választott polgármestert Józsefváros?

A déli szomszédnál épp megy az orbánista államfő és az EU-párti miniszterelnök küzdelme!

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás