+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Brigi
2018. július 13. péntek, 15:52
A nógrádi kisváros képviselő-testületének kormánypárti többsége azután oszlatta fel magát, hogy a polgármester csúnyán elbukta az országgyűlési választást, a Fidesz pedig nagyon nyert.

Három és fél éven át együtt tudott működni a fideszes többségű képviselő-testület a polgármesterséget függetlenként elnyerő Dömsödi Gáborral Pásztón. Az viszont, hogy Dömsödi elkezdett országos témákban is kormánykritikus módon megnyilvánulni, mi több: LMP-s színekben elindult a 2018-as országgyűlési választáson, olyan szálka volt a kormánypárti önkormányzati képviselők szemében, amin nem tudták túltenni magukat. 

 

A parlamenti választást követően a helyi fideszes politikusok többször felszólították Dömsödi Gábort, hogy mondjon le. Mivel ő ezt nem volt hajlandó megtenni, végül a kormánypárti, illetve a velük együtt szavazó független képviselők április 26-án feloszlatták a képviselő-testületet. Jön tehát az időközi választás:

 

augusztus 12-én teljes képviselő-testületet és polgármestert is választanak maguknak a Mátra lábánál fekvő, valamivel több mint kilencezer lakosú Pásztó polgárai.

 

A jelöltállításnak néhány napja járt le a határideje, így eldőlt, hogy a polgármesteri posztra hárman, míg a nyolc darab önkormányzati képviselői helyre – melyet tízezer fő alatti település lévén, nem körzet alapján, hanem listán választanak meg – összesen harminckilencen pályáznak.

 

Indul a polgármesterségért a regnáló városvezető Dömsödi Gábor, aki az országos választási kitérő után újra elhagyta a pártszíneket, és 2014-hez hasonlóan ezúttal is függetlenként méreti meg magát. Legfőbb kihívója a fideszes Farkas Attila lesz, aki egészen idén februárig Dömsödi alpolgármestere volt, akkor azonban lemondott, mert állítása szerint

 

Dömsödi stílusa elviselhetetlenné vált, mióta kiderült, hogy LMP-s jelöltként elindul a parlamenti választáson. 

 

A harmadik polgármester-jelölt Plecskó Péter, aki szintén tagja volt a most feloszlott képviselő-testületnek. Dömsödihez hasonlóan ő is függetlenként szerepel majd a szavazólapon, bár neki is voltak pártos próbálkozásai: 2002-ben például a MIÉP színeiben volt önkormányzati képviselőjelölt. Az biztos, hogy az ő indulása, pláne, hogy mindezt függetlenként teszi, a fideszes jelölt malmára hajthatja a vizet.

 

Ami a harminckilenc önkormányzati képviselőjelöltet illeti: többségük független, maximális nyolc jelöltet pedig csak a Fidesz indít. Rajtuk kívül két jelöltje lesz a Jobbiknak, három a Magyar Munkáspártnak, valamint egy a Nők Civilben Egyesületnek. A többi ellenzéki párt nem indít jelöltet. Érdekesség, hogy Dömsödivel és Farkas Attilával ellentétben – akik csak a polgármesterségre aspirálnak – Plecskó Péter lehajol az apróért is: ő a képviselőségért is elindul.

 

NYITÓKÉP: Részlet a pásztói képviselő-testület július 11-ei üléséről Dömsödi Gábor élő videójából. Balról jobbra a három polgármester-jelölt: Plecskó Péter, Farkas Attila és Dömsödi Gábor.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar kormány beperli az Európai Parlamentet a Sargentini-jelentés miatt, a románok meg a Bizottságra rágtak be egy olyan jelentés miatt, amire maga Románia hatalmazta fel a Bizottságot.

Mire megy majd Manfred Weber és Frans Timmermans ellen az euroszkeptikus cseh?

Valóban teremt pár új munkahelyet a kilépés, hiszen évente többmillió vámmegállapodást
kell majd összehozni.

Már eddig is részt vettek a hajléktalanok ilyen programban, de most a kormány bővítené ezt.

Bár mindenkivel szívesen beszélget a Momentum, de biztos, hogy önálló listán indulnak az EP-választáson.

A hét kérdése

Gruevszki egy hatszázezer eurós Mercedes miatt volt kénytelen egy kétéves börtönbüntetés elől Magyarországra menekülni. Mit kérjünk a menedékjogért cserébe? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Pethő Tibor könyvet írt a tavasszal bezárt újság történetéről. Bemutató: november 14.

A 2006-os Eurovízió-győztes banda november 14-én érkezik a Barba Negra színpadára.

Ősze Gergely bemutatkozó albuma is hallható lesz november 15-én. Dzsessz!

Nyolc új filmmel és egy Arany Medvével érkezik november 15. és 19. között a Román Filmhét!

Kóstold végig a juniboros borászok friss, 2018-as borait november 21-én!

Ezt is szerettétek

Megkérdeztük Orbán szimpatizánsait, melyik a rosszabb. Videó!

Csapataink harcban állnak, ötödik rész. Az utolsó forgatókönyvben mi támadunk.

Mit gondolnak a CEU mellett tüntetők Sorosról? És mit szólnak a korábbi, font elleni spekulációjához? Videó!

A Bata cipőtől kezdve a Beneš-dekrétumokon át Karel Gottig és a Kofoláig. Csehszlovákia idén ünnepelhetné a századik születésnapját.

Twitter megosztás Google+ megosztás