+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Brigi
2018. augusztus 12. vasárnap, 12:52
Elég indok-e egy polgármester ellen, hogy kormánypárti vélemények szerint kifogásolható a stílusa, miközben eddig évekig együtt dolgoztak vele a fideszesek? Ez a legnagyobb kérdése a vasárnapi pásztói időközi választásnak, ahol mind Dömsödi Gábor jelenlegi polgármester, mind fideszes kihívója, Farkas Attila győzelmet vár.

Most vasárnap tartják az időközi önkormányzati választást Pásztón. A Nógrád megyei kisvárosban azért kell, hogy ebben a melegben az urnák elé járuljanak a választók, mert a fideszes többségű képviselő-testület az áprilisi országgyűlési választásokat követően feloszlatta magát, mivel a polgármester Dömsödi Gábor – aki LMP-s színekben elindult a parlamenti választáson is – nem volt hajlandó lemondani a posztjáról. A konfliktus hátteréről itt írtunk részletesen.

 

Dömsödi Gábor LMP-s kalandja ellenére nem volt a párt tagja, független politikusnak tartja magát, függetlenként is választották meg polgármesternek 2014-ben, és most is függetlenként indul. Legnagyobb ellenfele Farkas Attila, a Fidesz polgármester-jelöltje. Érdekesség, hogy Farkas egészen idén februárig Dömsödi alpolgármestere volt. Van egy harmadik polgármester-jelölt is, Plecskó Péter, aki ugyancsak tagja volt a képviselő-testületnek annak feloszlatásáig. 

 

Az Azonnali néhány hete elment Pásztóra, hogy megtudja, mi folyik valójában a városban, mit gondolnak a kialakult helyzetről a helyiek, illetve a két főszereplő, Dömsödi Gábor és Farkas Attila.

 

 

Azóta csak mérsékelten pörgött fel a kampány, bár a közösségi médiában ment az adok-kapok a két oldal támogatói között az elmúlt hetekben. A Fidesz, illetve a velük szimpatizálók jórészt személyeskedve támadták Dömsödit, ostorozták a stílusát. Arra kevesebb kritika jutott, hogy a várost jól vezeti-e vagy sem. Annyit mondtak csak általánosságban, hogy nem csinált semmit, mire válaszul Dömsödi összegyűjtötte egy nagyon hosszú posztban, mi mindent csinált Pásztón.

 

Érdekes visszajelzés lesz ez a választás tehát abból a szempontból is, hogy mennyire fontos az embereknek az, hogy egy polgármester ténylegesen hogyan gazdálkodik a város javaival, vagy tényleg mindent visz-e a kommunikáció.

 

Most pénteken délután, két nappal a választást megelőzően újra ellátogattunk Pásztóra, ahol azonban nyomát se találtuk annak, hogy mégis csak kampányhajrá van, vasárnap pedig gyökeres változások következhetnek be a városban. A lakókat is jobban érdekelte, hogy minél gyorsabban letudják teendőiket a forró nyári délutánon az utcán, és bemehessenek a hűvösbe. Láttunk ugyan egy fehér kisbuszt, amin a fideszes jelölt fotója szerepelt, de ennyi. Még a belvárosban is alig-alig voltak plakátok. Csak néhány jelölt gondolta úgy, hogy ilyen módon kellene kampányolnia.

 

Dömsödi Gábor polgármesternek például egyetlen plakátja sem volt. Volt ugyan egy szórólapja, amit egyébként nem is ő, hanem az őt támogató civilek készítettek, illetve két egymást követő este élőben lehetett őt kérdezni a Facebookon: Dömsödi kiült a pásztói romkertbe, és ott videózott. Nagyjából ennyiben ki is merült a kampánytevékenysége. Ahogy az Azonnalinak korábban adott interjújában fogalmazott: méltatlannak tartja, hogy most neki kampányolni kell.

 

Plakátok tekintetében a Fidesz is elég visszafogott volt. Csak a polgármester-jelöltjét akasztotta ki az oszlopokra, és azok a plakátok is igen kicsik voltak. Illetve az egyik parkolónál találtunk még egy óriásplakátot, amin rajta volt ő, illetve a fideszes képviselő-jelöltek is:

 

 

A képviselő-testület nyolc helyére harminckilencen pályáznak, és nagyon nem lesz mindegy, milyen felállás alakul ki a testületben, hiszen a mostani káoszt is éppen az okozta, hogy Dömsödivel szemben egy fideszes többségű testület állt. Bár ahogy azt a polgármester az Azonnalinak elmondta, egészen addig nagyon jól együtt tudtak dolgozni, amíg ki nem derült, hogy ő is indul az országgyűlési választáson. 

 

A választástól egyébként mindkét főszereplő sikert vár. Farkas Attila, a Fidesz polgármester-jelöltje kérdésünkre azt mondta: 

 

minél magasabb részvételt és sikert vár, de nem csak magának, hanem a mellette álló képviselő-jelölteknek is.

 

Farkas szerint a választóktól jövő visszajelzéseket nehéz felmérni, mert azok, akik őt támogatják, odamennek hozzá, biztatják, ha a városban jár vagy bevásárolni megy. Viszont akik nem őt támogatják, azok valószínűleg nem mennek oda hozzá. 

 

Dömsödi Gábor az Azonnalinak azt mondta: az ember mindig azt várja, hogy nyerjen, hiszen ezért csinálja. Aki azt mondja, hogy nem azért csinálja, az szerinte nem komoly ember. 

 

A választói visszajelzésekről való érdeklődésünkre úgy fogalmazott:

 

„Jók a visszajelzések, nagyon jók. Ilyen jók még soha nem voltak. De ez nem jelent semmit, mert nekem minden eddig elvesztett választásnál is jó érzéseim voltak.” 

 

Megemlítette azt is, hogy ha veszít, akkor is jó érzései lesznek, mert most olyan dolog történt Pásztón, amiről nem gondolta volna, hogy megtörténthet a városban: csomóan feladták a közönyüket és a távolságtartásukat a politikától, és bár ebből akár káruk is származhat, de teljesen nyíltan elkezdték őt támogatni. Az egykori TV-s ezt valamiféle visszaigazolásnak érzi.

 

Pontos napközbeni részvételi adatokat egyébként sem Farkas, sem Dömsödi nem tudott mondani a kérdésünkre válaszolva, de mindketten úgy látták az eddigi visszajelzésekből, hogy viszonylag magas a részvétel, sokkal magasabb, mint az elmúlt hónapok időközi választásain, és inkább a 2014-es önkormányzati választáshoz hasonló részvétel várható.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Komoly etnikai és vallási ellentétek, és egy alig pár hónapja véget ért politikai válság kísérik a merényleteket az indiai-óceáni szigetországban.

Ukrajna új elnöke egy sorozat főszerepéből került az államfői székbe, a kampányban drogtesztet csináltatott magán, és 60 000 ember előtt vitázott a kijevi olimpiai stadionban.

Egy német középkorász az orvostudomány mai állása alapján vizsgálta meg az evangéliumokban leírt kereszthalált, és arra a megállapításra jutott: Jézus kómába esett, de nem halt meg.

Az Európai Bizottság leköszönő elnöke szerint sose lesz olyan, hogy Európai Egyesült Államok.

Az európai kultúrtörténetből vett festmények átértelmezésével igazolja a berlini AfD-szervezet a muszlimellenes retorikáját.

A hét kérdése

A Notre-Dame hétfői katasztrófája egész Európát megmozgatta. De vajon mi tudná összehozni a magyarokat?

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali összeültet vitázni pár ifjú politikust április 25-én az Aurórában. Regisztráljatok!

Bringázz április 28-án a Margitsziget és a Városliget között több száz másik emberrel!

Április 25–28. között a Millenáris Parkba ismét kivonulnak a kiadók, és sok szerző is ott lesz.

Hogyan teljesített az Európai Bizottság a luxemburgi Jean-Claude Juncker vezetése alatt? Április 29-én a Corvinus Egyetemen megtudhatod.

Idén 100 éves a Bauhaus. Május 4-én és 5-én megünnepelheted.

Ezt is szerettétek

György Péter a Notre-Dame-on kívül a legújabb trianoni emlékmű terveiről is beszélt az Azonnalinak. Interjú!

Mi történt a dél-balkáni országgal és a Magyarországon menedékjogban részesített Nikola Gruevszki pártjával?

Révész Máriusz kormánybiztos Azonnalinak tett ígérete szerint kátyúzni is fognak a pénzből!

Elmentünk egy kampányfórumra Újvidéken, mert most először szavazhatnak az EP-választáson a vajdasági magyarok. Riport!

Twitter megosztás Google+ megosztás