+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Brigi
2018. augusztus 13. hétfő, 10:56
A pásztói képviselő-testület nyolc helyére nyolc fideszes jelölt pályázott, de végül csak hétnek sikerült bejutnia. A nyolcadik helyet egy független induló szerezte meg.

Vasárnap nem csak polgármestert választották Pásztón, hanem képviselő-testületet is: a nyolc helyre harminckilencen pályáztak. Hogy kik, azokról itt írt az Azonnali. Mivel a Nógrád megyei kisváros lélekszáma nem éri el a 10 ezer főt, ezért itt nincsenek választókerületek, hanem úgynevezett kislistás szavazás alapján dől el, kik kerülnek be a testületbe. Ez úgy nézett ki a gyakorlatban, hogy a harminckilenc jelölt közül minden választópolgár kiválaszthatta azt a nyolcat, akiket ő a testületben szeretett volna látni. 

 

A kislistás rendszer miatt a szavazatszámlálás bonyolultabb és hosszabb ideig tart, ezért is csak hétfő reggelre lett hivatalos végeredmény. Ebből kiderült: bár a Fidesz itt is nyert, győzelme nem lett teljes, mert nyolc képviselőjelöltje közül csak hét jutott be a testületbe. 

 

Az egyik fideszes indulót – azt a Volek Györgyöt, aki az előző, magát feloszlató testületben még függetlenként ült – ugyanis megelőzte egy valóban független jelölt.

 

Ők kerültek be az új pásztói testületbe:

 

1. Dr. Kanyó Roland Richárd (Fidesz-KDNP) 1470 szavazat
2. Veres Róbert (Fidesz-KDNP) 1419 szavazat
3. Bodrogi István (Fidesz-KDNP) 1392 szavazat
4. Káposzta Csaba (Fidesz-KDNP) 1183 szavazat
5. Zeke Tamás (Fidesz-KDNP) 1153 szavazat
6. Dr. Halász István (Fidesz-KDNP) 1052 szavazat
7. Barna Tibor Józsefné (Fidesz-KDNP) 1022 szavazat
8. Kerekes Lóránt (független) 1014 szavazat

 

A további eredmények közül érdekes még, hogy a Nők Civilben Egyesület színeiben induló, masszívan kampányoló és plakátoló Huczekné Rétvári Mónika, aki Rétvári Bence unokatestvére, 996 voksot kapott, amivel a tizedik helyen végzett. A polgármesteri címre is aspiráló, és a korábbi testületben képviselőként dolgozó Plecskó Péterre pedig mindössze 453 szavazat érkezett.

 

A jelöltek jelentős többsége függetlenként indult, pártok közül csak a Jobbiknak volt két indulója, illetve a Munkáspártnak három. A jobbikos, Zsiga Zsolt Lajos 381 szavazatot szerzett, a másik 309-et. Érdekesség, hogy utóbbit a Munkáspárt egyik indulója, Juhász Gábor meg is előzte a maga 318 voksával. A másik két munkáspártos jelölt az utolsó két helyen végzett 70, illetve 55 szavazattal. 

 

Látva a képviselő-választás végeredményét, egy hajszálon múlt csak, hogy nem ugyanaz a felállás alakult ki Pásztón, mint 2014-ben,

 

amikor Dömsödi Gábor kapott maga mellé egy fideszes többségű testületet. Most viszont Dömsödi 106 szavazattal alulmaradt a fideszes polgármester-jelölt Farkas Attilával szemben, így a polgármester és a képviselőtestület egyaránt fideszes lett.

 

Az Azonnali többi, Pásztóval foglalkozó cikkét itt olvashatod.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Komoly etnikai és vallási ellentétek, és egy alig pár hónapja véget ért politikai válság kísérik a merényleteket az indiai-óceáni szigetországban.

Ukrajna új elnöke egy sorozat főszerepéből került az államfői székbe, a kampányban drogtesztet csináltatott magán, és 60 000 ember előtt vitázott a kijevi olimpiai stadionban.

Egy német középkorász az orvostudomány mai állása alapján vizsgálta meg az evangéliumokban leírt kereszthalált, és arra a megállapításra jutott: Jézus kómába esett, de nem halt meg.

Az Európai Bizottság leköszönő elnöke szerint sose lesz olyan, hogy Európai Egyesült Államok.

Az európai kultúrtörténetből vett festmények átértelmezésével igazolja a berlini AfD-szervezet a muszlimellenes retorikáját.

A hét kérdése

A Notre-Dame hétfői katasztrófája egész Európát megmozgatta. De vajon mi tudná összehozni a magyarokat?

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali összeültet vitázni pár ifjú politikust április 25-én az Aurórában. Regisztráljatok!

Bringázz április 28-án a Margitsziget és a Városliget között több száz másik emberrel!

Április 25–28. között a Millenáris Parkba ismét kivonulnak a kiadók, és sok szerző is ott lesz.

Hogyan teljesített az Európai Bizottság a luxemburgi Jean-Claude Juncker vezetése alatt? Április 29-én a Corvinus Egyetemen megtudhatod.

Idén 100 éves a Bauhaus. Május 4-én és 5-én megünnepelheted.

Ezt is szerettétek

György Péter a Notre-Dame-on kívül a legújabb trianoni emlékmű terveiről is beszélt az Azonnalinak. Interjú!

Mi történt a dél-balkáni országgal és a Magyarországon menedékjogban részesített Nikola Gruevszki pártjával?

Révész Máriusz kormánybiztos Azonnalinak tett ígérete szerint kátyúzni is fognak a pénzből!

Elmentünk egy kampányfórumra Újvidéken, mert most először szavazhatnak az EP-választáson a vajdasági magyarok. Riport!

Twitter megosztás Google+ megosztás