Nemcsak a fejfájásnak, a libidónak is véget vet a vény nélküli szerek egy része

Szerző: Kardos Gábor
2018.01.09. 14:40

Újabb európai kutatás hívja fel a figyelmet a leggyakrabban használt komfortgyógyszerek veszélyeire: az ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítók, illetve egyéb vény nélkül kapható ilyen készítmények károsíthatják a tesztoszteron-termelést, az endokrin rendszer működésében zavarokat idézhetnek elő, illetve nemzési-reprodukciós zavarok okozói is lehetnek.

Nemcsak a fejfájásnak, a libidónak is véget vet a vény nélküli szerek egy része

Legalábbis ez derül ki az Amerikai Tudományos Akadémia (PNAS) által tegnap publikált francia-dán kutatás eredményeiből.

Ez tehát újabb kemény figyelmeztetés a témában, miután már novemberben felhívtuk a figyelmet a francia fogyasztóvédelem átfogó vizsgálatának sokkoló eredményére, miszerint gyakorlatilag be kellene tiltani a vény nélkül kapható komfortgyógyszerek felét.

Tudomásunk szerint ebben az ügyben azóta sem történt semmilyen fogyasztóvédelmi lépés sem az illetékes hazai hatóságok, sem a nagyobb civil fogyasztóvédelmi szervezetek részéről.

Az újabb kutatás szerint az eddig is ismert mellékhatások mellett különösen veszélyeztetettek lehetnek a magzatok az anya által fogyasztott ibuprofen hatására, de felnőttekre nézve is nagyobb dózisban, hosszabb időn át szervi elváltozást is okozhat a tesztoszteron termelését gátló ibuprofen a herékben. A francia-dán kutatócsoport háromfajta vizsgálatot kombinált: a klinikai teszten túl a szer közvetlen hatását is vizsgálták herefragmentum-tenyészetekre és végül egy szteroidokat előállító sejtkultúra vizsgálat is volt. A klinikai vizsgálat 31 felnőttre (18-35 évesek) terjedt ki, tizennégyen napi két 600 mg-os ibuprofen tablettát szedtek és a többi 17 placebót kapott.

A francia-dán kutatás más hasonló paracetamol vagy aszpirin alapú komfortgyógyszerekre is kiterjed, melyek jelenleg a leggyakrabban fogyasztott vény nélküli készítmények és egyre több vizsgálat hívja fel a figyelmet arra, hogy milyen komoly veszélyeik lehetnek.

A Le Monde cikke felteszi a kérdést: akkor egyáltalán soha ne szedjünk ilyen komfortgyógyszereket? Szerintük nem ez a megoldás, hanem az ilyen gyógyszerek alkalmazásának szigorúbb szabályozása, korlátozása és sokkal alaposabb orvosi követése. Külön felhívják a figyelmet két veszélyeztetett kategóriára: a reumás betegekre és az élsportolókra. A hosszútávfutók és a focisták gyakran hosszabb ideig is szednek és adagolnak túl ilyen szereket, ami a kutatás szerint rendkívüli egészségkockázatokkal járhat.

Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek