+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. június 12. péntek, 13:11
Strache több mint nyolcezer eurónyi orvosságot számolt el az FPÖ-nél, a pénz nagyrésze potencianövelő szerekre ment.

Amint arról az Azonnali is beszámolt: Heinz-Christian Strache, az ibiziai videóba belebukott egykori osztrák alkancellár kapcsán tavaly szeptemberben az is kiderült, hogy számos magánköltségét egykori pártjával, a szélsőjobboldali Szabadságpárttal (FPÖ) fizettette meg. A párt havonta tízezer eurót bocsátott – a politikus fizetése mellett – a rendelkezésére: ebből kellett volna elvileg a politikusi munkájával összefüggésben keletkezett költségeit megtéríteni, viszont Strache a pénzből főleg magánkiadásait finanszírozta. Azaz

 

gyakorlatilag pártpénzből öltözködött, járt fodrászhoz és fizette bécsi lakásának lakbérét.

 

Felesége, Philippa Strache, aki egykoron szintén az FPÖ politikusa volt, szintén havi tízezer eurót kapott a pártból, ő ezt ruhákra és fodrászra költötte. A botrányok miatt végül az FPÖ tavaly év végére ki is zárta Strachét a pártból, aki most már saját mozgalmát szervezi. (Strachéval készült interjúnkat itt tudjátok elolvasni.)

 

A Krone Zeitung osztrák bulvárnapilap most további részletek birtokába került Strache költéseinek ügyében: eszerint Strache gyógyszereket is a pártkasszából vásárolt volna, legalábbis gyógyszerszámlákat is benyújtott a pártnak kiegyenlítésre. Pikáns részlet:

 

2015 és 2018 között Strache nyolcezer eurónyi FPÖ-pénzt költött orvosságokra, ezek kétharmadát potencianövelő szerek tették ki,

 

a többi tétel főleg fogyókúrás szerekből állt.

 

Strache ügyvédje tiltakozott az ellen, hogy ügyfele egészségi állapotáról, ami szenzitív adat, kerülnek ki információk a sajtóhoz, de a Krone szerint Strache maga csinált ebből közügyet azzal, hogy pártpénzt vett igénybe ezek finanszírozására.

 

Strache azt állítja: noha tény, hogy igénybe vette a párt által kapott pénzt (elvégre azt azért kapta, hogy felhasználja), de az elszámolások után mégis visszafizetett volna mindent a pártkasszába – azaz a gyógyszerek árát is később megtérítette volna. Az FPÖ viszont nem tud ilyenről, ők azt mondják: Strache egyszerűen magánkiadásaira használta fel éveken át a pártpénzt, de nem fizetett vissza semmit sem.

 

FOTÓ: HC Strache egyik klipje

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás