Most válasszak bőrdzsekis keretlegények, egybites könyvdarálók és hatalomunt pörköltkeverők között?

2022.04.17. 16:15

Ha van nagy úttörő formáció a magyar elektronikus tánc- és popzenében, akkor az Anima Sound System biztosan az. Mindazonáltal nem csak az alapok lerakásában jeleskedett a zenekar, hanem egy folyton megújulni képes, máig releváns formációról kell beszélnünk, amely legújabb nagylemezét, a tavasszal megjelenő Szomnakuno című albumot nemrég mutatta be a Magyar Zene Házában, amit ráadáskén megtámogatott egy egészen elképesztő kisjátékfilm volumenű videóklippel, amit az Öltöztessél fehérbe című dalukhoz készült. A zenekar vezetője, Prieger Zsolttal beszélgettünk a Helyzetben.

Az Anima Sound System közel 30 éve meghatározó szereplője a magyar könnyűzenének, amelyben időről időre előkerül a cigánysághoz való viszonya a zenekarnak – ezzel együtt pedig az a kérdés is, hogy mennyiben megosztott a magyar társadalom.

Az öltöztessél fehérbe című dalhoz, amely egy Prieger Zsolt és Prieger Szabolcs által írt műdal (ahogy Zsolt nevezi), készült egy impozáns videóklip is, amely a berlini klipszemle döntőseként versenyzik épp Németországban. Ez a klip egy szegregátumi történet egy roma családról.

Ennek kapcsán Prieger Zsolt azt mondja, hogy valójában ez egy magyar történet, csak itthon úgy tekintünk a saját honfitársainkra, mint vadállatokra, vagy épp állatkerti érdekességekre, miközben az értelmiség jelentős részénél senkinek sincs fogalma valójában, hogy hogyan élünk egymás mellett.

Hogy az Anima mennyire nem illeszkedik bele ebbe a kétosztatúságba és oldalválasztásba, erre Prieger elég egyszerűen felel:

„Az én választásom a magyar kultúra”

Ahogy fogalmaz:

„Nem tudom elképzelni, hogy valaha meg tudnék írni egy olyan bejegyzést, ami úgy kezdődik, hogy »töröljön az, aki«. Én úgy vagyok vele, hogy

minél több olyan ismerősöm legyen, aki más véleményen van, mégpedig azért, hogy ne veszítsem el a valósággal való kapcsolatom.”

De ezeken felül még számtalan kérdésről beszélgettünk a magyar underground alapemberével, kezdve a most megjelenő nagylemezükről, a Magyar Zene Házában adott koncertjükről, megváltásról, párbeszédről, választásokról, ateistákról és hívőkről egyaránt.

NYITÓKÉP: Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.