Miért nincs több nő a magyar rapben? Saiid elmondja

2021.05.28. 19:03

Süveg Márk, vagyis Saiid a magyar hiphop emblematikus arca, az Akkezdet Phiai nevű hiphopformációval zenetörténeti jelentőségű számokat hozott a magyar hiphop világába – noha csak két lemezt adtak ki összesen. Ezek közül a Kottazűrt sokan az utóbbi évtized egyik legjobb könnyűzenei kiadványának tartják, ám Saiid szólóban is komoly pályát futott be. A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején. Podcast!

„Az elején ott lesz a keménymag, a nagyon lelkes közönség, hatalmas bulik lesznek, aztán minden visszaáll az addigi hőfokra”

 

– mondja Süveg Márk a lockdown után előtte álló fellépések kapcsán. Hosszú, de elmélyült időszaknak tartja a lezárásokkal teli elmúlt évet, amit főleg kreatív munkával töltött.

 

AZ EGYKORI AKKEZDETPHIAI EGYIK LEGNAGYOBBAT FUTOTT SZÁMA A KOTTAZŰR LEMEZRŐL

 

Leginkább az utazást hiányolta a bezártságban, hiszen óriási utazó. „Igazi backpackes csávó vagyok, aki egy hátizsákkal képes hetekig bolyongani a világban” – mondja a podcastban. Az élet persze nem állt meg, rengeteg dologba vágott bele, és sokmindent készített elő a nyitás utáni időkre.

 

Nem mentünk el a hatalmas változáson átesett hiphopkultúra kérdései mellett sem, amely szerinte most már mása perspektívák mentén alakul mint régen.

 

„Nekem az MC-k mindig olyanok voltak, mint egyfajta tudósítók, akik a körülöttük lévő világ dolgairól adnak hírt”,

 

mondja, ám szerinte a jelenlegi fiatal előadók már nem olyan utcagyerekek, akik drogárusok és gengszterek között nőttek fel – így érthető módon teljesen más a hozzáállásuk is. Úgy gondolja, hogy a különböző előadók produkcióit eltérően kell értelmezni, akár a festményeket, amelyek ugyanazt a témát közelítik meg teljesen más irányból. 

 

A régi vád kapcsán, miszerint a hiphop szexista műfaj, Saiid úgy vélekedik, hogy eredetileg a szexizmus valóban vastagon jelen volt a műfajban, mára azonban nagyot fordult a világ, és tulajdonképpen Cardi B lett a hiphop királynője, ami szerinte üdvözölendő jelenség.

 

Saiid szerint jó lenne, ha Magyarországon is „több csaj kerülne” a hiphopba, ám ehhez még itthon el kell telnie néhány évnek.

 

Ezekről, illetve meditációról, kreativitásról, oldschool hiphopról és SoundCloud rapről, valamint a legtehetségesebb hazai feltörekvőkről volt szó a Helyzet legfrissebb epizódjában.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.