+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ágoston Dániel
2021. május 28. péntek, 19:03
Süveg Márk, vagyis Saiid a magyar hiphop emblematikus arca, az Akkezdet Phiai nevű hiphopformációval zenetörténeti jelentőségű számokat hozott a magyar hiphop világába – noha csak két lemezt adtak ki összesen. Ezek közül a Kottazűrt sokan az utóbbi évtized egyik legjobb könnyűzenei kiadványának tartják, ám Saiid szólóban is komoly pályát futott be. A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején. Podcast!
„Az elején ott lesz a keménymag, a nagyon lelkes közönség, hatalmas bulik lesznek, aztán minden visszaáll az addigi hőfokra”

 

– mondja Süveg Márk a lockdown után előtte álló fellépések kapcsán. Hosszú, de elmélyült időszaknak tartja a lezárásokkal teli elmúlt évet, amit főleg kreatív munkával töltött.

 

AZ EGYKORI AKKEZDETPHIAI EGYIK LEGNAGYOBBAT FUTOTT SZÁMA A KOTTAZŰR LEMEZRŐL

 

Leginkább az utazást hiányolta a bezártságban, hiszen óriási utazó. „Igazi backpackes csávó vagyok, aki egy hátizsákkal képes hetekig bolyongani a világban” – mondja a podcastban. Az élet persze nem állt meg, rengeteg dologba vágott bele, és sokmindent készített elő a nyitás utáni időkre.

 

Nem mentünk el a hatalmas változáson átesett hiphopkultúra kérdései mellett sem, amely szerinte most már mása perspektívák mentén alakul mint régen.

 

„Nekem az MC-k mindig olyanok voltak, mint egyfajta tudósítók, akik a körülöttük lévő világ dolgairól adnak hírt”,

 

mondja, ám szerinte a jelenlegi fiatal előadók már nem olyan utcagyerekek, akik drogárusok és gengszterek között nőttek fel – így érthető módon teljesen más a hozzáállásuk is. Úgy gondolja, hogy a különböző előadók produkcióit eltérően kell értelmezni, akár a festményeket, amelyek ugyanazt a témát közelítik meg teljesen más irányból. 

 

A régi vád kapcsán, miszerint a hiphop szexista műfaj, Saiid úgy vélekedik, hogy eredetileg a szexizmus valóban vastagon jelen volt a műfajban, mára azonban nagyot fordult a világ, és tulajdonképpen Cardi B lett a hiphop királynője, ami szerinte üdvözölendő jelenség.

 

Saiid szerint jó lenne, ha Magyarországon is „több csaj kerülne” a hiphopba, ám ehhez még itthon el kell telnie néhány évnek.

 

Ezekről, illetve meditációról, kreativitásról, oldschool hiphopról és SoundCloud rapről, valamint a legtehetségesebb hazai feltörekvőkről volt szó a Helyzet legfrissebb epizódjában.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás