+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szűcs Donát
2021. május 10. hétfő, 18:00
A Magyarországon élő külföldiek közül sokan hiába várnak hetek óta egy szabadabb életre: hiába oltatták be magukat, többségüknek nem érkeznek meg a védettségi igazolványok. De meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnantól súlyosabb mulasztás? Mire használjuk egyáltalán a kártyákat, és rendben van-e a védettségi igazolvány alkotmányos szempontból? Magyarországon élő és dolgozó külföldi állampolgárokkal és Karsai Dániel ügyvéddel jártuk körbe a témát. Podcast!

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár pénteken azzal buzdította oltásra a tinédzsereket, hogyha nem oltatnak, akkor bizony a bulikáról is le kell mondani.

 

Vannak azonban olyanok, akiknek az első oltás után hosszú hetekkel sincs parti, és a védettségi igazolással járó szabadabb életre is hiába várnak.

 

A Pörgetőben ezúttal Magyarországon élő és dolgozó, tajszámmal rendelkező külföldiekkel beszélgettünk, akik közül sokan hetekkel a beoltásuk után is azért harcolnak az állammal, hogy megkaphassák az igazolást. Renczes Ágoston kollégánk elmeséli, hogyan küzd már hetek óta a védettségi igazolásért sikertelenül a magyar állammal, ami miatt végül a kislányával tervezett állatkertezésből is kimaradt. Antal Róbert-István a Magyarországon élő, de külföldi állampolgárságú kutatók helyzetéről beszél – az igazolás ugyanis a könyvtárakba, levéltárakba is kell.

 

De felelőssé tehető-e ezért a helyzetért jogilag a magyar állam, és alkotmányos-e a védettségi igazolványok rendszere egyáltalán? A podcast második részében Karsai Dániel alkotmányjogi és emberi jogi ügyekre szakosodott ügyvéddel beszélgettünk a védettségi igazolással kapcsolatos jogi és gyakorlati problémákról.

 

Az ügyvéd szerint az államnak egy ilyen kiélezett helyzetben jár a türelmi idő, de

 

ha egy hónapnál tovább késik az igazolvány az első oltás után, az már felróható a közigazgatásnak, bíróságon is támadható lehet.

 

Karsai Dániel az Azonnali felvetésére azt is elmondja: értelmezhetetlen alkotmányjogi szempontból Gulyás Gergelynek az a kijelentése, ami szerint augusztusig biztosan maradnak a korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára. Az ugyanis, hogy alkotmányosak lesznek-e a korlátozások a nyáron, a járványhelyzet súlyosságán múlik, azt pedig senki nem tudja előre megjósolni. És hogy milyen jelentősége van a nemzeti konzultációnak a nyitás szempontjából?

 

Miért támadhatóak Karsai szerint a védettségi igazolványok az Alkotmánybíróságon vagy akár Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán? A podcastból kiderül!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás