Mindenki örült, hogy visszakapunk egy kis szabadságot, aztán mégsem

2021.05.10. 18:00

A Magyarországon élő külföldiek közül sokan hiába várnak hetek óta egy szabadabb életre: hiába oltatták be magukat, többségüknek nem érkeznek meg a védettségi igazolványok. De meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnantól súlyosabb mulasztás? Mire használjuk egyáltalán a kártyákat, és rendben van-e a védettségi igazolvány alkotmányos szempontból? Magyarországon élő és dolgozó külföldi állampolgárokkal és Karsai Dániel ügyvéddel jártuk körbe a témát. Podcast!

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár pénteken azzal buzdította oltásra a tinédzsereket, hogyha nem oltatnak, akkor bizony a bulikáról is le kell mondani.

 

Vannak azonban olyanok, akiknek az első oltás után hosszú hetekkel sincs parti, és a védettségi igazolással járó szabadabb életre is hiába várnak.

 

A Pörgetőben ezúttal Magyarországon élő és dolgozó, tajszámmal rendelkező külföldiekkel beszélgettünk, akik közül sokan hetekkel a beoltásuk után is azért harcolnak az állammal, hogy megkaphassák az igazolást. Renczes Ágoston kollégánk elmeséli, hogyan küzd már hetek óta a védettségi igazolásért sikertelenül a magyar állammal, ami miatt végül a kislányával tervezett állatkertezésből is kimaradt. Antal Róbert-István a Magyarországon élő, de külföldi állampolgárságú kutatók helyzetéről beszél – az igazolás ugyanis a könyvtárakba, levéltárakba is kell.

 

De felelőssé tehető-e ezért a helyzetért jogilag a magyar állam, és alkotmányos-e a védettségi igazolványok rendszere egyáltalán? A podcast második részében Karsai Dániel alkotmányjogi és emberi jogi ügyekre szakosodott ügyvéddel beszélgettünk a védettségi igazolással kapcsolatos jogi és gyakorlati problémákról.

 

Az ügyvéd szerint az államnak egy ilyen kiélezett helyzetben jár a türelmi idő, de

 

ha egy hónapnál tovább késik az igazolvány az első oltás után, az már felróható a közigazgatásnak, bíróságon is támadható lehet.

 

Karsai Dániel az Azonnali felvetésére azt is elmondja: értelmezhetetlen alkotmányjogi szempontból Gulyás Gergelynek az a kijelentése, ami szerint augusztusig biztosan maradnak a korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára. Az ugyanis, hogy alkotmányosak lesznek-e a korlátozások a nyáron, a járványhelyzet súlyosságán múlik, azt pedig senki nem tudja előre megjósolni. És hogy milyen jelentősége van a nemzeti konzultációnak a nyitás szempontjából?

 

Miért támadhatóak Karsai szerint a védettségi igazolványok az Alkotmánybíróságon vagy akár Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán? A podcastból kiderül!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.