A saját köreinkben is voltak olyan hangok, hogy eddig lapátoltuk a pénzt, most kussoljunk

2021.05.07. 18:24

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről: milyen egy járványbiztos fesztivál? Mennyivel és miért lesznek drágábbak az árak idén, mint eddig? És melyik az a nyugati főváros, ami már olcsóbb Budapestnél? Podcast!

A budapesti underground szórakozóhelyek közül néhány kultikus klub még mindig tartja magát – ezek közül több is Manek Gábor nevéhez köthető, és részben hozzá kötődik a Kolorádó fesztivál is, amely az utóbbi évek egyik legkedveltebb underground fesztiválja lett. A covidválság azonban nála is berántotta a kéziféket, a közel-keleti ízekkel operáló Dobrumba átállt az ételkiszállításra, a Kolorádót pedig gyakorlatilag vakon szervezik ők is, akárcsak a hazai rendezvényipar több szereplője.

 

Szerinte a járványhelyzet nemcsak anyagilag, de lelkileg is megterhelő volt, hiszen még

 

a vendéglátósok köreiből is érkezett olyan komment a kormány tétlensége kapcsán tett felszólalásukhoz, hogy „eddig lapátoltátok a pénzt, most kussoljatok”,

 

amiből szerinte az látszik, hogy „nagyon sok ember szemében a vendéglátás és a rendezvényszervezés az nem munka”.

 

A nyitás kapcsán úgy fogalmazott, hogy „egész kiegyensúlyozott voltam az elmúlt három hétben, mert végre lehetett valamit csinálni”, de egy

 

kissé fura komédiának érzi azt a helyzetet, amit a védettségi kártya okoz – az emberek szerinte ilyen helyzetben nem igazán ülnek be az éttermekbe.

 

Ennek ellenére Manek a lehetőségekhez képest a védettségi igazolvány bevezetését nem tartja hibás vagy rosszindulatú döntésnek.

 

Bár magánemberként sokkolta őt a terasznyitás napján a Madách téri Központ előtt megjelenő tömeg, annak örültek, hogy legalább tisztességes forgalmat tudtak realizálni, persze közel sem annyit, mint a járvány előtti időkben.

 

Az Azonnali kérdésére elmondta:

 

ők is kénytelenek árat emelni az éttermekben és a bárokban, átlagosan 15-20 százalékkal.

 

Ennek oka az elképesztően dráguló alapanyagok mellett az, hogy rengeteg saját megtakarításból, innen-onnan a túléléshez berakott pénzt kell kompenzálni, és az újranyitás miatt a vendéglátóiparban újra beköszöntú munkaerőhiány sem segít.

 

Nem csak ennek az eredménye, de az étteremtulajdonos úgy látja:

 

Berlinben ma már sok helyen olcsóbban lehet enni, mint Budapesten azonos kategóriában.

 

Szerinte „Bécsben egy éjjelnappaliban olcsóbb a pia, mint itthon egy nagykerben”.

 

Manek az Azonnalinak mondta el először, hogy

 

Budapest egyik legismertebb technoklubja, a Lärm új helyen nyit majd ősszel, amit úgy tűnik, hamarosan meg is fognak találni.

 

Természetesen nem mentünk el a Kolorádó fesztivál mellett sem, amelyet augusztus 11-én terveznek megtartani. Manek szerint a többi rendezvényszervezőhöz hasonlóan gyakorlatilag vakon szervezik a fesztivált, mivel semmiféle terv vagy megbízható információ nincs arról, hogy lehetnek-e nyáron fesztiválok, és ha igen, milyen szabályok szerint.

 

Mindezeken kívül szó esett még az oltási hajlandóságról, arról, hogy milyen lehet egy járványbiztos fesztivál, valamint arról is, milyen elképzeléseket vittek a kormánynak a vendéglátó- és rendezvényipar megsegítésére, és hogy ezeknek mi lett az eredménye.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.