+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ágoston Dániel
2021. május 7. péntek, 18:24
Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről: milyen egy járványbiztos fesztivál? Mennyivel és miért lesznek drágábbak az árak idén, mint eddig? És melyik az a nyugati főváros, ami már olcsóbb Budapestnél? Podcast!

A budapesti underground szórakozóhelyek közül néhány kultikus klub még mindig tartja magát – ezek közül több is Manek Gábor nevéhez köthető, és részben hozzá kötődik a Kolorádó fesztivál is, amely az utóbbi évek egyik legkedveltebb underground fesztiválja lett. A covidválság azonban nála is berántotta a kéziféket, a közel-keleti ízekkel operáló Dobrumba átállt az ételkiszállításra, a Kolorádót pedig gyakorlatilag vakon szervezik ők is, akárcsak a hazai rendezvényipar több szereplője.

 

Szerinte a járványhelyzet nemcsak anyagilag, de lelkileg is megterhelő volt, hiszen még

 

a vendéglátósok köreiből is érkezett olyan komment a kormány tétlensége kapcsán tett felszólalásukhoz, hogy „eddig lapátoltátok a pénzt, most kussoljatok”,

 

amiből szerinte az látszik, hogy „nagyon sok ember szemében a vendéglátás és a rendezvényszervezés az nem munka”.

 

A nyitás kapcsán úgy fogalmazott, hogy „egész kiegyensúlyozott voltam az elmúlt három hétben, mert végre lehetett valamit csinálni”, de egy

 

kissé fura komédiának érzi azt a helyzetet, amit a védettségi kártya okoz – az emberek szerinte ilyen helyzetben nem igazán ülnek be az éttermekbe.

 

Ennek ellenére Manek a lehetőségekhez képest a védettségi igazolvány bevezetését nem tartja hibás vagy rosszindulatú döntésnek.

 

Bár magánemberként sokkolta őt a terasznyitás napján a Madách téri Központ előtt megjelenő tömeg, annak örültek, hogy legalább tisztességes forgalmat tudtak realizálni, persze közel sem annyit, mint a járvány előtti időkben.

 

Az Azonnali kérdésére elmondta:

 

ők is kénytelenek árat emelni az éttermekben és a bárokban, átlagosan 15-20 százalékkal.

 

Ennek oka az elképesztően dráguló alapanyagok mellett az, hogy rengeteg saját megtakarításból, innen-onnan a túléléshez berakott pénzt kell kompenzálni, és az újranyitás miatt a vendéglátóiparban újra beköszöntú munkaerőhiány sem segít.

 

Nem csak ennek az eredménye, de az étteremtulajdonos úgy látja:

 

Berlinben ma már sok helyen olcsóbban lehet enni, mint Budapesten azonos kategóriában.

 

Szerinte „Bécsben egy éjjelnappaliban olcsóbb a pia, mint itthon egy nagykerben”.

 

Manek az Azonnalinak mondta el először, hogy

 

Budapest egyik legismertebb technoklubja, a Lärm új helyen nyit majd ősszel, amit úgy tűnik, hamarosan meg is fognak találni.

 

Természetesen nem mentünk el a Kolorádó fesztivál mellett sem, amelyet augusztus 11-én terveznek megtartani. Manek szerint a többi rendezvényszervezőhöz hasonlóan gyakorlatilag vakon szervezik a fesztivált, mivel semmiféle terv vagy megbízható információ nincs arról, hogy lehetnek-e nyáron fesztiválok, és ha igen, milyen szabályok szerint.

 

Mindezeken kívül szó esett még az oltási hajlandóságról, arról, hogy milyen lehet egy járványbiztos fesztivál, valamint arról is, milyen elképzeléseket vittek a kormánynak a vendéglátó- és rendezvényipar megsegítésére, és hogy ezeknek mi lett az eredménye.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás