+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szűcs Donát
2021. április 26. hétfő, 08:05
Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, a tét pedig nem kicsi: eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. A nagy német pártok hosszas kavarás után rajthoz állították kancellárjelöltjeiket, ha pedig a koronavírus engedi, nyáron indulhat a kampány. De kik azok a kalandor politikusok, akik a Mutti babérjaira törve egy pandémia közepén vállalkoznának Európa vezető hatalmának vezetésére? Mit akarhat vajon a német nagyipar, és mit Orbán? Techet Péter és Bukovics Martin elmondják. Podcast!

Ahhoz képest, hogy Magyarország gazdaságilag és politikailag milyen erősen függ Németországtól, alig tudunk valamit arról, mi történik a német belpolitikában azon kívül, hogy Angela Merkel. Pedig most komoly a mozgás, Merkel ugyanis 16 év kormányzás után nem indul újra a kancellárságért az őszi szövetségi választáson. A kereszténydemokrata CDU/CSU, a német Zöldek és a szocdemek pedig már külön-külön be is jelentették, kit ültetnének a helyére.

 

A Pörgető eheti adásában ezért Bukovics Martinnal, az Azonnali főszerkesztőjével és Techet Péterrel, az Azonnali főmunkatársával azt járjuk körbe, milyen esélyei vannak a három nagy párt kancellárjelöltjének, és többek között azt is, milyen német kormánynak örülhetne igazán Orbán Viktor és a Fidesz.

 

Techet Péter szerint a Zöldek jó eséllyel tagjai lesznek az ősszel megalakuló új német kormánynak, és ez a Fidesznek nem jó hír.

 

Bukovics Martin pedig arról beszél: a kissé sótlan CDU/CSU-s kancellárjelölttel, Armin Laschettel szemben a szociáldemokrata Olaf Scholz lehet az, aki pénzügyminiszterként és egykori hamburgi polgármesterként hitelesen képviselheti majd a merkeli örökség szociális vívmányait, ezzel akár jelentősen is megerősítve pártját.

 

A podcastból kiderül, hogy

 

a CDU/CSU nemrég megválasztott kancellárjelöltje, Armin Laschet még Angela Merkelnél is jobban keblére ölelheti a német ipart,

 

de Németországban még a szociáldemokrata vezetés sem különösebben kritikus az autógyárakkal például.

 

De miből adódik az, hogy a német politikusok a kampányban nemigen üvöltöznek egymással?

 

Miben hasonlít Donáth Anna és Markus Söder?

 

Miért nem hallani mostanában a kormánypárti sajtóban a szélsőjobboldali AfD-ről? Hogyan nyertek nagyot a kimért lockdownellenességgel a német liberálisok? A podcastból kiderül!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás