A CDU esetleges bukását saját politikájának sikereként is eladhatja Orbán

2021.04.26. 08:05

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, a tét pedig nem kicsi: eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. A nagy német pártok hosszas kavarás után rajthoz állították kancellárjelöltjeiket, ha pedig a koronavírus engedi, nyáron indulhat a kampány. De kik azok a kalandor politikusok, akik a Mutti babérjaira törve egy pandémia közepén vállalkoznának Európa vezető hatalmának vezetésére? Mit akarhat vajon a német nagyipar, és mit Orbán? Techet Péter és Bukovics Martin elmondják. Podcast!

Ahhoz képest, hogy Magyarország gazdaságilag és politikailag milyen erősen függ Németországtól, alig tudunk valamit arról, mi történik a német belpolitikában azon kívül, hogy Angela Merkel. Pedig most komoly a mozgás, Merkel ugyanis 16 év kormányzás után nem indul újra a kancellárságért az őszi szövetségi választáson. A kereszténydemokrata CDU/CSU, a német Zöldek és a szocdemek pedig már külön-külön be is jelentették, kit ültetnének a helyére.

 

A Pörgető eheti adásában ezért Bukovics Martinnal, az Azonnali főszerkesztőjével és Techet Péterrel, az Azonnali főmunkatársával azt járjuk körbe, milyen esélyei vannak a három nagy párt kancellárjelöltjének, és többek között azt is, milyen német kormánynak örülhetne igazán Orbán Viktor és a Fidesz.

 

Techet Péter szerint a Zöldek jó eséllyel tagjai lesznek az ősszel megalakuló új német kormánynak, és ez a Fidesznek nem jó hír.

 

Bukovics Martin pedig arról beszél: a kissé sótlan CDU/CSU-s kancellárjelölttel, Armin Laschettel szemben a szociáldemokrata Olaf Scholz lehet az, aki pénzügyminiszterként és egykori hamburgi polgármesterként hitelesen képviselheti majd a merkeli örökség szociális vívmányait, ezzel akár jelentősen is megerősítve pártját.

 

A podcastból kiderül, hogy

 

a CDU/CSU nemrég megválasztott kancellárjelöltje, Armin Laschet még Angela Merkelnél is jobban keblére ölelheti a német ipart,

 

de Németországban még a szociáldemokrata vezetés sem különösebben kritikus az autógyárakkal például.

 

De miből adódik az, hogy a német politikusok a kampányban nemigen üvöltöznek egymással?

 

Miben hasonlít Donáth Anna és Markus Söder?

 

Miért nem hallani mostanában a kormánypárti sajtóban a szélsőjobboldali AfD-ről? Hogyan nyertek nagyot a kimért lockdownellenességgel a német liberálisok? A podcastból kiderül!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.