+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ágoston Dániel
2021. április 10. szombat, 08:01
Van olyan zenész, aki kőművesnek állt a járvány okozta lezárások miatt. Jellemzően eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A zeneipart brutálisan megviselte az elmúlt év. A Music Hungary Szövetség már konkrét kérésekkel és javaslatokkal állt a kormány elé, amik kihúzhatják a szórakoztatószektort abból a gödörből, amiben jelenleg hever. A Helyzetben a szervezet elnökét, Weyer Balázst kérdeztük.

„Sokkal nagyobb az igény a kultúrára, mint eddig bármikor” – fejtette ki rögtön a beszélgetés elején Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke, amely szervezet három éve kívánja betölteni azt a szakmai érdekképviseleti szerepet, amely évtizedes távlatban hiányzott már a magyar zeneiparból.

 

Weyer szerint a jelenlegi helyzet világosan rámutatott arra, hogy a kultúra olyan, mint a víz, amit

 

egészen addig nem értékelünk igazán, amíg érezhetővé nem válik a hiánya.

 

Ugyanakkor a zeneipar megsegítéséről azt gondolja, hogy az nem elsősorban állami, mint inkább közösségi érdek, ami sokkal fontosabb, mint az állami érdek.

 

Az állami szerepvállalás a kultúrában komoly vitát váltott ki a zenészek és a zeneipari szereplők között,

 

Weyer azonban nem tartja azt ördögtől valónak.

 

Erre ugyanis Európában számos példa van, és a kultúrának is szüksége van az állam segítségére, „persze olyan módon, hogy az minél kevésbé befolyásolja a kultúra tartalmát” – tette hozzá.

 

Az elmúlt egy év kapcsán úgy érzi, az egész zeneipar nagyon fegyelmezett volt Magyarországon, szinte nem voltak komolyan vehető illegál bulik, vagy kalózkoncertek, noha ő maga is jóval többre számított még az elején.

 

Persze nem mentünk el a zeneipart az állam részéről segíteni igyekvő Demeter Szilárd személye mellett sem,

 

akiről Weyer úgy gondolja: nem a személye, hanem a tevékenysége fogja meghatározni. Ugyanakkor elmondta: „én őszintének gondolom az érdeklődését és a törekvéseit arra, hogy mivel tudna segíteni a magyar könnyűzenén”.

 

De hogy mi a lényegi különbség ma egy goaparti és egy jazzkvintett koncertje között? Elmenne akár ma este egy ültetett jazzkoncertre? És hogy hol látja a Music Hungary szerepét három év múlva? A Helyzetből kiderül!

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás