Tehetetlenség, feleslegesség, kiszolgáltatottság: a zenészek állnak fel utolsóként a padlóról

2021.04.10. 08:01

Van olyan zenész, aki kőművesnek állt a járvány okozta lezárások miatt. Jellemzően eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A zeneipart brutálisan megviselte az elmúlt év. A Music Hungary Szövetség már konkrét kérésekkel és javaslatokkal állt a kormány elé, amik kihúzhatják a szórakoztatószektort abból a gödörből, amiben jelenleg hever. A Helyzetben a szervezet elnökét, Weyer Balázst kérdeztük.

„Sokkal nagyobb az igény a kultúrára, mint eddig bármikor” – fejtette ki rögtön a beszélgetés elején Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke, amely szervezet három éve kívánja betölteni azt a szakmai érdekképviseleti szerepet, amely évtizedes távlatban hiányzott már a magyar zeneiparból.

 

Weyer szerint a jelenlegi helyzet világosan rámutatott arra, hogy a kultúra olyan, mint a víz, amit

 

egészen addig nem értékelünk igazán, amíg érezhetővé nem válik a hiánya.

 

Ugyanakkor a zeneipar megsegítéséről azt gondolja, hogy az nem elsősorban állami, mint inkább közösségi érdek, ami sokkal fontosabb, mint az állami érdek.

 

Az állami szerepvállalás a kultúrában komoly vitát váltott ki a zenészek és a zeneipari szereplők között,

 

Weyer azonban nem tartja azt ördögtől valónak.

 

Erre ugyanis Európában számos példa van, és a kultúrának is szüksége van az állam segítségére, „persze olyan módon, hogy az minél kevésbé befolyásolja a kultúra tartalmát” – tette hozzá.

 

Az elmúlt egy év kapcsán úgy érzi, az egész zeneipar nagyon fegyelmezett volt Magyarországon, szinte nem voltak komolyan vehető illegál bulik, vagy kalózkoncertek, noha ő maga is jóval többre számított még az elején.

 

Persze nem mentünk el a zeneipart az állam részéről segíteni igyekvő Demeter Szilárd személye mellett sem,

 

akiről Weyer úgy gondolja: nem a személye, hanem a tevékenysége fogja meghatározni. Ugyanakkor elmondta: „én őszintének gondolom az érdeklődését és a törekvéseit arra, hogy mivel tudna segíteni a magyar könnyűzenén”.

 

De hogy mi a lényegi különbség ma egy goaparti és egy jazzkvintett koncertje között? Elmenne akár ma este egy ültetett jazzkoncertre? És hogy hol látja a Music Hungary szerepét három év múlva? A Helyzetből kiderül!

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.