+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szűcs Donát
2021. március 15. hétfő, 07:05
Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. Pedig Kossuth Lajost még az SZDSZ is megpróbálta kisajátítani, a forradalmárok pedig a korban a liberalizmus élharcosai voltak. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez a kommunistáknak, Torgyán Józsefnek és Eszenyi Enikőnek? Techet Péter és Bárány Balázs elmondják. Podcast!

Orbán-beszéd, technós tüntike, filcsapkás huszárok fakardokkal és ingyenpihi – néhány asszociáció, ami az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünkhöz, március 15-höz kötődik. De hogyan jutottunk odáig, hogy a diákjaink műszálas öltönykben, vigyázban ülve avítt előadásokat kell nézzenek? Bárány Balázs történelemtanár szerint hiába volt Antall Józsefnek különösen fontos '48 hagyománya,

 

március 15-ről máig április 4. szellemében emlékezünk meg az iskolákban.

 

Az Azonnali podcastjának, a Helyzet különkiadásában a téma ezúttal a nemzeti ünnep, a forradalom, a szabadságharc és ezek utóélete. Techet Péter történész, az Azonnali főmunkatársa elmondja, miért politizáltak ügyesen a Habsburgok 48-49-ben, és azt is, hogy a nemzetiségekkel összefogva talán nyerhető lett volna a szabadságharc, bár a nemzeti gondolatok miatt a korban ennek nem volt realitása. Bárány Balázs arról beszélt, miért volt extatikus élmény a magyar vidéken a 19. század közepén Kossuth Lajos megjelenése –

 

azé a Kossuth Lajosé, akinek az örökségét az SZDSZ később szívesen felvállalta volna, de az utódja ebből nem kért.

 

De miért kellett volna már korábban egy Trianon ahhoz, hogy sikeresen lehessen etnikai alapon nemzetet építeni Magyarországon?

 

Mi köze Torgyán Józsefnek és az álliberális férgeknek március 15-höz?

 

Mi Eszenyi Enikő nagyobb botránya: a MeToo, vagy ahogy elszavalta a Nemzeti Dalt? Hogyan lett Ferenc Józsefből szépen lassan Ferenc Jóska, és miért maradnak ki az áprilisi törvények rendre akkor, ha a forradalomról beszélünk? Erről szól az eheti Pörgető – tartsatok velünk!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás