Mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez a kommunistáknak és Torgyán Józsefnek?

2021.03.15. 07:05

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. Pedig Kossuth Lajost még az SZDSZ is megpróbálta kisajátítani, a forradalmárok pedig a korban a liberalizmus élharcosai voltak. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez a kommunistáknak, Torgyán Józsefnek és Eszenyi Enikőnek? Techet Péter és Bárány Balázs elmondják. Podcast!

Orbán-beszéd, technós tüntike, filcsapkás huszárok fakardokkal és ingyenpihi – néhány asszociáció, ami az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünkhöz, március 15-höz kötődik. De hogyan jutottunk odáig, hogy a diákjaink műszálas öltönykben, vigyázban ülve avítt előadásokat kell nézzenek? Bárány Balázs történelemtanár szerint hiába volt Antall Józsefnek különösen fontos '48 hagyománya,

 

március 15-ről máig április 4. szellemében emlékezünk meg az iskolákban.

 

Az Azonnali podcastjának, a Helyzet különkiadásában a téma ezúttal a nemzeti ünnep, a forradalom, a szabadságharc és ezek utóélete. Techet Péter történész, az Azonnali főmunkatársa elmondja, miért politizáltak ügyesen a Habsburgok 48-49-ben, és azt is, hogy a nemzetiségekkel összefogva talán nyerhető lett volna a szabadságharc, bár a nemzeti gondolatok miatt a korban ennek nem volt realitása. Bárány Balázs arról beszélt, miért volt extatikus élmény a magyar vidéken a 19. század közepén Kossuth Lajos megjelenése –

 

azé a Kossuth Lajosé, akinek az örökségét az SZDSZ később szívesen felvállalta volna, de az utódja ebből nem kért.

 

De miért kellett volna már korábban egy Trianon ahhoz, hogy sikeresen lehessen etnikai alapon nemzetet építeni Magyarországon?

 

Mi köze Torgyán Józsefnek és az álliberális férgeknek március 15-höz?

 

Mi Eszenyi Enikő nagyobb botránya: a MeToo, vagy ahogy elszavalta a Nemzeti Dalt? Hogyan lett Ferenc Józsefből szépen lassan Ferenc Jóska, és miért maradnak ki az áprilisi törvények rendre akkor, ha a forradalomról beszélünk? Erről szól az eheti Pörgető – tartsatok velünk!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.