Miért fizet az állam a gyerekekért? // Csalár Bence, a magyar divat nagy krónikása

2021.02.12. 19:10

Vági Márton egy publicisztikájában a családtámogatások ellen érvelt, rögtön a kormánymédia célkeresztjébe került. De miért fizet az állam a gyerekek után a közgazdász szerint, és hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK? A Pörgetőből kiderül. A Helyzet-interjúban vendégünk ezúttal Csalár Bence divatblogger, aki a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról is mesélt. Podcast!

Újra itt a Helyzet, az Azonnali podcastja! Podcastunk első részében, a Pörgetőben ezen a héten arról beszélgettünk, miért ad annyi pénzt a magyar állam azoknak, akik gyereket vállalnak. Vági Márton publicista – akit a kormánymédia a családtámogatások ellen érvelő azonnalis publicisztikája miatt támadott be – elmondja, hogy szerinte miért kontraproduktív a kormány családpolitikája.

 

A publicista azt mondja: ha már vannak családtámogatások, azokat érdemes lenne szülői tanfolyamokhoz kötni.

 

Isztin Péter közgazdász segítségével a racionalitás talajára rángatjuk a témát: kiderül, hogy

 

a nagyobb piac és a közös terhek jobb eloszlása miatt az államnak megéri családtámogatásokat fizetni akár tisztán racionális alapon is.

 

Pintér Bencével, az ugytudjuk.hu újságírójával, az Azonnali családügyi publicistájával és házi szakértőjével pedig arról spekulálunk, miért lehet a családtámogatások témája annyira érzékeny a kormánynak és médiájának. Bence szerint a túlnépesedés és a klímaváltozás problémáját nem a magyar családpolitika beszántása fogja megoldani: ez globális probléma.

 

Konklúzió: a több állami pénz jó eséllyel több gyereket is jelent, de

 

a nők szerepével kapcsolatos Kövér László-féle szlogenek inkább eltántorítanak a gyerekvállalástól.

 

A Helyzet-interjúban Csalár Bence divatbloggerrel beszélgettünk, akinek nemrég jelent meg könyve nagyszabású könyve a magyar divat történetéről és helyzetéről. Csalár elmondja, hogy – miután az ázsiai és afrikai kultúra korszaka lecsengett – a posztszocialista, balkáni esztétika hatalmas erővel tört be a divatvilágba, ezért

 

Közép-Kelet Európa Párizsban és nyugaton egzotikummá vált.

 

Megtudjuk, hogy különböző szubkultúrákban és az önkifejezésben mekkora jelentősége van a cipőknek – hiába mondja azt „Marika vagy Irén néni” egy százezres lépőre, hogy csúnya.

 

Kiderül, hogyan lesz egy Balassagyarmatról, a családi pékség sarjaként született srácból sztár a divatvilágban, és az is, hogyan tudnak megváltozni sztereotípiák.

 

„Minden fodrász hülye buzi volt, amíg nem jelentek meg a barberek – most már rohadt nagy kan mindenki”

 

– jegyzi meg a vállaltan meleg blogger.

 

De hogyan hatott a pandémia a magyar divatpiacra? Miért probléma a fast fashion? Érvényesülhet-e egy divattervező a magyar vidéken? A Helyzetből kiderül!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.