Egyenes út vezet a nyomorba Iványi Gáborék iskolái nélkül

2020.09.18. 18:18

A Magyar Evangéliumi Testvérközösség intézményei nélkül sok hátrányos helyzetű kistérségben nincs kiút a nyomorból – márpedig a kormány legutóbbi forrásmegvonásai jó eséllyel ellehetetlenítik az Iványi Gáborék által fenntartott iskolákat. A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

„Kilencven százalékuk biztosan”

 

– mondta Tímár Ilona, a gyerekek által csak Icu néninek hívott intézményvezető a Helyzetben Abaújkéren arra a kérdésre, hogy kihullanának-e az állami oktatási rendszerből a náluk tanulók, ha nem lenne a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott iskola.

 

 

Márpedig a MET budapesti és hátrányos helyzetű kistérségekben működő oktatási intézményei roppant nehéz helyzetbe kerültek, miután a kormány felére, 95 millió forintra csökkentette a többlettámogatásukat a 2020/21-es tanévtől. Jövőre pedig már egy forintot sem kapnak. Erről Iványi Gábor, a MET vezetője hírlevélben írt augusztus végén. A Maruzsa Zoltánnal folytatott tárgyalásokon Iványi szerint a köznevelésért felelős államtitkár azzal indokolta a forrásmegvonást, hogy „nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak”.

 

A podcastban is megszólaló Iványi és Tímár is azt gondolja: sokkal valószínűbb, hogy politikai szándékok húzódnak meg a döntés mögött, amelyek a MET elnökének kormánykritikus megszólalásaitól nem függetlenek. Iványi ezért arra a kérdésre is válaszol a podcastban, hogy nem gondolkozott-e el soha azon, hogy a túlélés érdekében alábbhagy Orbán Viktor kritizálásával.

 

A Wesley János Iskolát igazgató Tímár elmondása alapján 180 nappali tagozatos iskolás mellett 80 óvodás és 60-70 esti tagozatos tanul náluk – nekik pedig az egyetlen kitörési lehetőség a MET által fenntartott iskola. A Wesley több okból is kulcsfontosságú a környéken: a javarészt cigány származású és nagyon nehéz körülmények közül érkező gyerekek sok esetben már több nevelőcsaládot és iskolát is megjártak, amíg Abaújkérre kerültek.

 

A borzasztó, sokszor erőszakos családi háttér, amelynek szinte egyenes következménye a magatartásbeli problémák felerősödése; valamint az, hogy sok esetben a gyerekek a legalapvetőbb viselkedés- és kulturális minimumszabályokkal sincsenek tisztában a legtöbb állami intézményből rövid úton kirúgással jár.

 

„Mi senkit nem utasítunk el, mindenkinek megadjuk az esélyt” – ezt már Ivánné Varga Éva, a Wesley Iskola kollégiumának vezetője mondta. Az áldozatos munkájuknak pedig meg is van az eredménye: habár

 

a kompetenciaméréseken a gyerekek jóval átlag alatt teljesítenek, de ez hátterüket tekintve nem mérvadó. Ellenben minden egyes év végén sikerrel teljesített vizsga hatalmas siker Tímár Ilona szerint. Ez jelentheti a kiutat a nyomorból,

 

amelyből a Wesley nélkül a térségben nincs esély.

 

A podcastban több kollégista is betekintést enged abba, milyen elképesztő körülmények közül érkezett a Wesleybe; Iványi Gábor elmondja, miért nem készít a szorongatott helyzetük ellenére sem b tervet és az is kiderül, milyen nem mindennapi feladatok elé állítják a gyerekeket Abaújkéren a pedagógusokat, akik ennek ellenére mindegyikükért küzdenek. 

 

Hamarosan videóval és cikkel is jelentkezünk a témáról. A nehéz helyzetbe került MET munkáját pedig ezen a linken lehet támogatni.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.