+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Galavits Patrik
2020. szeptember 18. péntek, 18:18
A Magyar Evangéliumi Testvérközösség intézményei nélkül sok hátrányos helyzetű kistérségben nincs kiút a nyomorból – márpedig a kormány legutóbbi forrásmegvonásai jó eséllyel ellehetetlenítik az Iványi Gáborék által fenntartott iskolákat. A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.
„Kilencven százalékuk biztosan”

 

– mondta Tímár Ilona, a gyerekek által csak Icu néninek hívott intézményvezető a Helyzetben Abaújkéren arra a kérdésre, hogy kihullanának-e az állami oktatási rendszerből a náluk tanulók, ha nem lenne a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott iskola.

 

 

Márpedig a MET budapesti és hátrányos helyzetű kistérségekben működő oktatási intézményei roppant nehéz helyzetbe kerültek, miután a kormány felére, 95 millió forintra csökkentette a többlettámogatásukat a 2020/21-es tanévtől. Jövőre pedig már egy forintot sem kapnak. Erről Iványi Gábor, a MET vezetője hírlevélben írt augusztus végén. A Maruzsa Zoltánnal folytatott tárgyalásokon Iványi szerint a köznevelésért felelős államtitkár azzal indokolta a forrásmegvonást, hogy „nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak”.

 

A podcastban is megszólaló Iványi és Tímár is azt gondolja: sokkal valószínűbb, hogy politikai szándékok húzódnak meg a döntés mögött, amelyek a MET elnökének kormánykritikus megszólalásaitól nem függetlenek. Iványi ezért arra a kérdésre is válaszol a podcastban, hogy nem gondolkozott-e el soha azon, hogy a túlélés érdekében alábbhagy Orbán Viktor kritizálásával.

 

A Wesley János Iskolát igazgató Tímár elmondása alapján 180 nappali tagozatos iskolás mellett 80 óvodás és 60-70 esti tagozatos tanul náluk – nekik pedig az egyetlen kitörési lehetőség a MET által fenntartott iskola. A Wesley több okból is kulcsfontosságú a környéken: a javarészt cigány származású és nagyon nehéz körülmények közül érkező gyerekek sok esetben már több nevelőcsaládot és iskolát is megjártak, amíg Abaújkérre kerültek.

 

A borzasztó, sokszor erőszakos családi háttér, amelynek szinte egyenes következménye a magatartásbeli problémák felerősödése; valamint az, hogy sok esetben a gyerekek a legalapvetőbb viselkedés- és kulturális minimumszabályokkal sincsenek tisztában a legtöbb állami intézményből rövid úton kirúgással jár.

 

„Mi senkit nem utasítunk el, mindenkinek megadjuk az esélyt” – ezt már Ivánné Varga Éva, a Wesley Iskola kollégiumának vezetője mondta. Az áldozatos munkájuknak pedig meg is van az eredménye: habár

 

a kompetenciaméréseken a gyerekek jóval átlag alatt teljesítenek, de ez hátterüket tekintve nem mérvadó. Ellenben minden egyes év végén sikerrel teljesített vizsga hatalmas siker Tímár Ilona szerint. Ez jelentheti a kiutat a nyomorból,

 

amelyből a Wesley nélkül a térségben nincs esély.

 

A podcastban több kollégista is betekintést enged abba, milyen elképesztő körülmények közül érkezett a Wesleybe; Iványi Gábor elmondja, miért nem készít a szorongatott helyzetük ellenére sem b tervet és az is kiderül, milyen nem mindennapi feladatok elé állítják a gyerekeket Abaújkéren a pedagógusokat, akik ennek ellenére mindegyikükért küzdenek. 

 

Hamarosan videóval és cikkel is jelentkezünk a témáról. A nehéz helyzetbe került MET munkáját pedig ezen a linken lehet támogatni.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0037/36026_copy_3_helyzet_apple.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali közéleti podcastja. Riportok, interjúk hazai és nemzetközi témákban.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A román szocdemeknek is kínos politikusok csoportosan átléptek egy román zöldpártba, amit a háttérből egy volt szélsőjobbos politikus mozgat.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás