Hogyan kellene emlékeznünk Trianonra, és mit csinálnak a románok a június 4-i emléknapon?

2020.06.04. 07:04

Mi miatt ennyire megosztott a magyar közvélemény Trianon emlékezete kapcsán? Mire emlékeztet pontosan a Kossuth téren felállított – pontosabban a földbe süllyesztett – gigantikus helységnévtár? Folyni fog-e a sör és sülni a miccs a románok frissen bevezetett június 4-i emléknapján? Ez is kiderül podcastunkból a századik évfordulón!

Június 4., a trianoni békeszerződés századik évfordulója a Trianon 100 podcastban is speciális rész, ugyanis kivételesen két vendéget, Zeidler Miklóst és Zahorán Csabát, az MTA Trianon 100 kutatócsoport történészeit hívtuk meg, hogy az emlékezetpolitikáról beszéljenek. Trianon magyarországi emlékezetét a román emlékezetpolitikával állítjuk párhuzamba, amely egy furcsa ellentmondást is produkált a témában, hiszen bár

 

a románok hagyományosan 1918. december elsejét ünneplik, mint azt az eseményt, mikor ők „a saját erejükből egyesítették Erdélyt Romániával”, most mégis emléknappá avatták mindennek a nemzetközi szentesítését, június 4-ét is.

 

Ezen ellentmondás mellett Zahorán Csaba azt is elmondja: mi várható egy ilyen emléknapon a románok részéről, és az erdélyi magyarok még úgy is felfoghatják, hogy kaptak egy esélyt arra, hogy a trianoni békeszerződésre hivatalosan is megemlékezzenek – ezt eddig is megtették nemhivatalosan.

 

Bár a magyarországi trianon-emlékműveken szokás szörnyülködni, de legalábbis nagyokat vitázni, arról kevesebbet beszélünk, miért alakult így az utóbbi száz évben a Trianonra való emlékezés. Zeidler Miklós felidézi, milyen revizionista emlékműveket emeltek a Horthy-korban, hogyan hallgatták el a témát a Kádár-korban (miközben  a Ceaușescu alatti Romániában nem volt tilos a nemzetieskedés), és

 

hogyan került elő ismét Trianon témája a rendszerváltás után, amikor a Fidesz még kivonult a parlamentből a trianoni megemlékezéskor.

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.