Megtörhet a jég: Magyarország kész feladni Ukrajna NATO-csatlakozásának blokkolását

Szerző: Petróczi Rafael
2020.05.29. 15:00

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg a nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére, júliusban pedig jöhet az első Orbán-Zelenszkij találkozó.

Megtörhet a jég: Magyarország kész feladni Ukrajna NATO-csatlakozásának blokkolását

Május 29-én, pénteken rendezték meg végül az eredetileg március 26-ra tervezett találkozót Szijjártó Péter magyar és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter között. A találkozó célja az volt, hogy a felek megvitassák azt a komplex javaslatcsomagot, ami végre enyhülést hozhat a magyar-ukrán viszonyban. Mint ismert,

Magyarország 2017 óta blokkolja Ukrajna NATO-csatlakozását, azóta, hogy az a kisebbségeket komolyan korlátozó jogszabályokkal állt elő:

így például az országban az egyetlen állami és hivatalos nyelv az ukrán lett, továbbá az ukrán állam mindössze az általános iskola első négy osztályában engedélyezi a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását. Mint minden ilyesfajta korlátozás Ukrajnában, ezek is elsősorban majdnem 42 millió fős ország 17 százalékát kitevő orosz kisebbség ellen irányultak, de minden más kisebbség, így a 150 ezer fős kárpátaljai magyarság is kárvallottja az intézkedéseknek.

Az emiatt keletkezett konfliktust oldhatja fel fokozatosan az a közös deklaráció, amit pénteken fogadott el a két külügyminiszter – számoltak be róla a felek a közös sajtótájékoztatójukon.

Hogyan törhet meg a jég?

A deklaráció értelmében a két ország kész félretenni a korábbi vitáit. Ennek érdekében a felek felállítottak egy menetrendet, ami tartalmazza mind az oktatási, mind a nyelvhasználati problémák megoldása felé mutató lépéseket, valamint gazdasági fejlesztéseket is. Hogy a menetrend pontosan mit és mikorra ír elő, arról nem beszélt egyik külügyminiszter sem, Szijjártó Péter viszont elmondta, hogy júniusban három testület fog felállni: egy gazdasági és egy kisebbbségvédelmi vegyesbizottság, valamint egy közös oktatási munkacsoportot.

Ahogy Dmitro Kuleba fogalmazott – aki egyébként autóval érkezett Magyarországra, mert a WizzAir még nem jár –, ennek a három testületnek az lesz a feladata, hogy – az előírt menetrendnek megfelelően – tartalmommal feltöltsék azt, amiben az országok vezetői megegyeznek.

Amennyiben ezek a testületek sikeresen fognak működni, és megnyugtató módon lezárul az ukrán oktatási, illetve nyelhasználati törvény vitája, úgy Magyarország kész feloldani Ukrajna NATO-csatlakozásának blokkolását

– szögezte le Szijjártó Péter. Amíg ez megvalósul, Magyarország addig is keresni fogja az Ukrajnával közös sikertörténeteket, mert „azokon állva sokkal könnyebb a vitás kérdéseinket is megoldani”.

Ilyen sikertörténet lehet Szijjártó szerint az ukrán kormány abbéli szándéka, hogy – Kuleba elmondása szerint – komoly infrasturkturális fejlesztéseket terveznek Kárpátalján. Ehhez Magyarország igyekszik is megadni minden segítséget, így – mint azt a magyar külügyminiszter hangsúlyozta –

meghosszabbítják a kötött segélymegállapodást a két ország között, aminek keretében Magyarország ötvenmillió dollárral támogatja a kárpátaljai infrastrukturális fejlesztéseket.



Továbbá Szijjártó Péter elmondta, már csak néhány technikai kérdést kell tisztázni ahhoz, hogy Nagyhódos és Nagypalád között új határátkelőhely nyíljon a magyar-ukrán határon, továbbá új határátkelőt terveznek létrehozni Beregdéda és Beregdaróc között is. A felek abban is egyetértettek, hogy a záhonyi Tisza-hidat fel kell újítani.

Orbán Viktor júliusban látogathatja meg az ukrán elnököt

A két ország közötti diplomáciai feszültség enyhítése érdekében Dmitro Kuleba bejelentette: Orbán Viktort hivatalosan is találkozóra hívja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki épp egy éve van hivatalában. A látogatás konkrét időpontjáról még nem egyeztek meg a felek, arra minden bizonnyal a külügyminiszterek fognak javaslatot tenni, de

az előzetes várakozások alapján – némi időt hagyva a most felállítandó három testületnek, hogy érdemi javaslatokat tehessenek le az asztalra – az Orbán-Zelenszkij találkozóra júliusban fog sor kerülni.

Ahogy a magyar, úgy az ukrán fél is tett gesztusokat jószándéka jeléül, így Dmitro Kuleba hangsúlyozta, Beregszászon közös ukrán-magyar projekt keretében kórházat fognak építeni, ami szimbóluma lehet az együttműködésnek. Az ukrán külügyminiszter továbbá azt is előirányozta, hogy növeljék a magyar kvótákat az ukrán fuvarozók számára – erről az illetékes minisztériumok fognak egyeztetni. Az ukrán fél továbbá ígéretet tett arra, hogy támogatni fogják Magyarorrszág régiós kezdeményezéseit, cserébe viszont elvárják a magyar fél támogatását a NATO-csatlakozást illetően.

„Eljött az ideje, hogy lapozzunk, és megerősítsük a közös erőfeszítéseinket a népeink javára” – összegezte Kuleba.

Na de mikor utazhatunk ismét szabadon Ukrajnába?

Újságírói kérdésre Dmitro Kuleba elmondta, az ukrán kormány csak lassú és fokozatos határnyitásban gondolkodik, és egyelőre nincs napirenden, hogy a nem ukrán állampolgárok előtt megnyissák a határokat.

Szijjártó Péter is megerősítette, hogy jelenleg nincsen konkrét terv arra, hogy mikor és hogyan nyithatja meg egymás előtt a határait a két ország a járványhelyzet után. Azonban, mint a magyar külügyminiszter hangsúlyozta, amint a határnyitás reális lehetőséggé válik,

praktikusan először az ingázók számára tenné lehetségessé a határátjárást.

A teljes sajtótéjékoztatót alább lehet megnézni.

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba a közös sajtótájékoztatón / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek