Hallottál már az SF6-ról? Nem? Pedig a legdurvább üvegházhatású gáz a világon

Szerző: Kiss Dániel
2019.09.14. 08:45

A villamosiparban szigetelőnek használt kén-hexafluorid bír a legmagasabb felmelegedési potenciállal a világon, és egyre több szivárog a levegőbe, részben a zöld energiára történő átállás miatt.

Hallottál már az SF6-ról? Nem? Pedig a legdurvább üvegházhatású gáz a világon

A színtelen, szagtalan, szintetikus SF6, más néven a kén-hexafluorid az egyik leghatékonyabb szigetelő anyag, amelyet leggyakrabban közép- és nagyfeszültségű villamos kapcsolóberendezéseknél használnak – írta a BBC.

Az SF6 villamosipari felhasználása széles körben elterjedt a világon, hiszen változó mértékben, de fokozatosan állunk át a zöld energiára, napkollektorokat és szélturbinákat telepítünk. Ennek következtében a kén-hexafluoriddal szigetelet kapcsolóberendezések száma is megnőtt, mivel egyre több energiaforrást kell a villamosenergia-átviteli hálózathoz kapcsolni.

A szóban forgó szintetikus gáz iránti kereslet pedig meg is nőtt, hiszen nem csupán hatékony szigetelőanyag, de nem gyúlékony, és még olcsó is. Az SF6 remekül véd a rövidzárlatok, elektromos tüzek ellen, de van egy nagy baj vele:

a világ legnagyobb felmelegedési potenciájával bír,
1 kilogramm belőle a légkörben 23 500 kilogrammnyi szén-dioxidnak felel meg.

Ha egy kilogramm kerül a légkörbe, az akkora karbonlábnyomot hagy maga után, mintha egy repülő 24 emberrel a fedélzetén megtenné oda-vissza a London-New York távot. Mindemellett legalább ezer évig időzik a légkörben, folyamatosan melegítve azt.

De hogy is kerül a légkörbe? Úgy, hogy szivárog a villamos berendezésekből. Bár a korszerű berendezések esetében a szivárgási ráta meglehetősen alacsony, a villamosiparban nem mindenhol haladnak a korral. Az ENSZ minden évben felmérést készít arról, hogy a fejlett országokból mennyi SF6 szivárgott az atmoszférába, de a fejlődő országokra semmilyen korlátozás nem vonatkozik. Ettől függetlenül a fejlett országok is sumákolnak, felmérések szerint tízszer annyi kén-hexafluorid kerül a légkörbe, mint amennyiről a fejlett országok beszámolnak. 

Az Európai Unió 28 tagállama 6,73 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő mennyiségű SF6-ot bocsátott a légkörbe 2017-ben, ami olyan, mintha 1,3 millió gépkocsi járta volna az európai utakat abban az évben.

A BBC írása szerint a villamosiparban mindenki elismeri, hogy a szigetelő gáz káros a környezetre, de megfelelő alternatívát, legalábbis a nagyfeszültségű villamos kapcsolóberendezések esetében, még nem találtak rá. 

Felmerül a kérdés, hogy ha a kén-hexafluorid ennyire káros a környezetre, miért nincs betiltva? Nos, az Európai Bizottság megpróbálta 2014-ben betiltani az EU-ban, de erős ellenállásba ütközött az európai villamosipar részéről. A holland zöldek színeiben politizáló Bas Eickhout EP-képviselő szerint az európai villamosipar azzal indokolta az SF6 további felhasználásának szükségét, hogy ha több energiát akarunk, akkor több kapcsolóberendezés kell, ahhoz pedig több SF6. Más esetben lelassulna a villamosenergia-átvitel – érveltek a villamosipari vállalatok.

FOTÓ: Pexels

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek