Az EU embargót rendelt el az orosz aranyra

2022.07.20. 21:50

Oroszország a világ hetedik legnagyobb aranyexportőre.

Az EU embargót rendelt el az orosz aranyra

Az Európai Unió beleegyezett az orosz arany - beleértve az ékszereket is - behozatalának betiltásába és befagyasztotta a legnagyobb orosz bank, a Sberbank  vagyontárgyait is - írta meg az Euronews.

A 27 tagállam szerda délután egyhangú megállapodást ért el, öt nappal azután, hogy az Európai Bizottság javaslatot tett az intézkedésekre.

Február 24. óta az EU az Oroszországból érkező termékek széles körét szankcionálta, köztük a szenet, az olajat, a vodkát, a cementet, a fát, a tenger gyümölcseit, a kaviárt és a vadászati felszereléseket.

A gáz, amely Moszkva hatalmas bevételi forrása, továbbra is mentesül az uniós szankciók alól.

Az EU tisztviselői az új szankciókat nem a szankciók hetedik körének, hanem inkább egy "fenntartási és kiigazítási" csomagnak nevezték, amely egyértelmű iránymutatást nyújt az Oroszországgal szemben már bevezetett intézkedésekkel kapcsolatban.

Oroszország a világ negyedik legnagyobb aranyexportőrének számít. A nemesfém az energia után az ország legfontosabb exportcikke, és 2020-ban több mint 18,5 milliárd eurót (18,9 milliárd dollár) ért.

A nemzetközi kereskedelmi adatokat összesítő ECI szerint az orosz arany túlnyomó többsége abban az évben az Egyesült Királyságba (UK) került, a fennmaradó 2 milliárd euró értékű arany pedig Svájc, Kazahsztán, Törökország és India között oszlott meg.

Az USA, az Egyesült Királyság és Japán már korábban embargót rendelt el az orosz aranyra.

A tilalom az orosz elit közvetlen támadásának tekinthető, mivel az oligarchák a nyugati szankciók hatásának enyhítésére az aranyrudakat használják biztonságos menedékként.

Az EU Tanácsának soros elnökségét jelenleg betöltő Cseh Köztársaság szerint az új szankciók a legnagyobb orosz bank, a Sberbank eszközeit is befagyasztják.

Emellett a bank és az uniós országok közötti minden tranzakciót megtiltanak, kivéve az élelmiszer- és műtrágya-kereskedelemmel kapcsolatos pénzügyi műveleteket - mondta egy uniós tisztviselő a Reutersnek.

Június elején a Sberbankot kizárták a SWIFT-ből, amely gyors elektronikus fizetéseket tesz lehetővé világszerte.

A határozatban szerepel az a kötelezettségvállalás, hogy a szankciók nem veszélyeztetik az élelmezésbiztonságot világszerte, mivel a mezőgazdasági termékek továbbra is megkímélték.

Brüsszel ragaszkodik ahhoz, hogy a globális élelmiszerválságért egyenesen Oroszországot kell okolni, amely megakadályozza 20 millió tonna gabona ukrán kikötőkből történő kiszállítását.

Az EU érveivel szemben Moszkva továbbra is azt állítja, hogy a blokk szankciói az oka a globális élelmiszerár-válságnak, amely éhínséget okozhat Afrikában és a Közel-Keleten.

NYITÓKÉP: unsplash

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek