Gál Kinga megígérte, hogy nem szavazza meg az orosz gáz embargóját, majd megszavazta

Szerző: Kósa András
2022.04.07. 19:35

A Fidesz EP-képviselője hamar meggondolta magát. A legtöbb frakciótársa egyszerűen távol maradt a szavazástól.

Gál Kinga megígérte, hogy nem szavazza meg az orosz gáz embargóját, majd megszavazta
„A Fidesz európai parlamenti képviselői a mai szavazáson is határozott nemmel szavaznak arra a javaslatra, hogy embargót vezessenek be az Oroszországból érkező gázra, a kőolajra és a nukleáris üzemanyagra. Egy ilyen intézkedés megölné a magyar gazdaságot, a magyar családokkal fizettetné meg a háború árát, ezért ezeket a javaslatokat határozottan elutasítjuk”

– írta ki még a déli órákban közösségi oldalára Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője, egyben a párt egyik alenöke.

Nem tudni, mi történt pontosan a következő néhány órában, de az tény, hogy amikor az Európai Parlamentben egy olyan állásfoglalásról szavaztak, amiben az EP-képviselők többek között az orosz olaj- és gázembargó mielőbbi bevezetését követelik. Az elérhető jegyzőkönyv tanúsága szerint (itt a 120. oldalon)

Gál Kinga igennel szavazott.

Ezzel nem volt egyébként egyedül a pártjából, szintén az igen gombot nyomta meg Bocskor Andrea, Deli Andor, Kósa Ádám, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina is.

A többi fideszes EP-képviselő neve ugyanakkor nem szerepel a dokumentumban, ők valószínűleg egyszerűen be sem mentek szavazni, ahogy a KDNP-s Hölvényi György sem.

Az elfogadott szöveg érdekessége, hogy a még üzembe nem helyezett Északi Áramlat 2-gázvezeték mellett a már működő Északi Áramlat 1 működésének beszüntetésére is felszólít.

Azt ugyanakkor hangsúlyoznunk kell, hogy

az EP határozatai jogilag nem kötelezik az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot cselekvésre,

csak az Európai Parlament álláspontját fejezik ki vele, emellett ezzel próbálják megsürgetni a Bizottságot, hogy dolgozzanak ki javaslatot az EP szerinti fontos ügyekben.

Egyébként az Európai Bizottság még korábban bejelentette, hogy szeretnék az EU-tagállamoknak az orosz energiától való függését szeretnék megszűntetni. Ennek kapcsán még március 8-án benyújtottak egy javaslatot, aminek célja, hogy már 2030-ig megszűnjön az orosz gázfüggőség.

NYITÓKÉP: Gál Kinga / Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek