A megszűnő Átrium megmutatta a kormánynak, egy percnyi tűzijátékból hány színtársulatot lehetne megmenteni

Szerző: Kósa András
2022.07.07. 18:47

Azt még nem tudni, mennyibe kerül majd az idei tűzijáték, de a tavalyi 1,3 milliárd forint volt, és alább biztosan nem adja a kormány.

A megszűnő Átrium megmutatta a kormánynak, egy percnyi tűzijátékból hány színtársulatot lehetne megmenteni

Bár tavaly „minden idők legnagyobb szabású Szent István-napi fesztiválját” rendezték meg, a hangzatos nyilatkozatok szerint ezúttal sem éri be kevesebbel a kormány. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki kormányinfón azt mondta,

idén „Európa legnagyobb tűzijátékát” tartják majd meg,

a Dunán 4,3 kilométer hosszan lövik majd ki a petárdákat és az egész látványosság 32 percig tart majd pontosan. Ez ihlette az Alföldi Róbert vezette, anyagi problémák miatt megszűnőben lévő Átrium Színházat, hogy nyílt felhívásban forduljon a kormányhoz. Mint közösségi oldalukon írták,

a tervezett 32 perchez képest egy perccel rövidebb látványosságot kérnének csak,

és ha megkapják ennek az ellenértékét, akkor nem csak az Átriumot, de egy sor szintén megszűnt, vagy megszűnés szélén álló színházi műhelyt meg lehetne menteni.

Konkrétan a KV Társulatot, a Katlan Csoportot, a Nézőművészeti Kft.-t, a Láthatáron Csoportot, a SzínMűHely Alapítványt, a MU Színházat, a SÍN Arts és Culture Centert, a THEALTER társulatot, a Veres 1 Színházat, a Gólem Színházat, a MásSzínházat, a RÉV Színházat, a Füge Produkciót, a Káva Színházat, a Proton Theatre-t, a Centrál Színházat, valamint Pintér Béla társulatát.

Mivel a tavalyi tűzijáték

1,3 milliárd forintba került,

és 34 percig tartott, durva összehasonlításban percenként 40,625 millió forintba kerül nekünk a látványosság.

Vagyis az Átrium szerint ennyiből már életben lehetne tartani a fenti műhelyeket. A Fővárosi Önkormányzat egyébként a héten jelentette be, hogy 150 millió forintból színházvédelmi alapot hoznak létre budapesti társulatoknak.

NYITÓKÉP: Máthé Zoltán, MTI

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek