Sorra mondják le a vidéki városok az ünnepi tűzijátékot pénzhiány miatt, köztük fideszes vezetésűek is

Szerző: Kósa András
2022.07.21. 15:07

Kistarcsán a fideszes polgármester saját fizetéséből állja majd a költségeket.

Sorra mondják le a vidéki városok az ünnepi tűzijátékot pénzhiány miatt, köztük fideszes vezetésűek is

A nehéz gazdasági helyzetre hivatkozással egyre több vidéki település vezetése jelenti be, hogy idén nem rendezik meg az augusztus 20-i tűzijátékot – írja laptársunk, az Egri Ügyek. Salgótarján szocialista polgármestere, Fekete Zsolt kedden közölte a hírt, hogy idén elmarad az ünnepi durrogtatás a nógrádi megyeszékhelyen.

Miskolc első embere Veres Pál polgármester szerda este jelentette be az önkormányzat döntését, ő úgy véli, védhetetlen és felelőtlen pazarlás lenne tűzijátékra költeni a mai kiszámíthatatlan helyzetben. Az erre szánt pénzeket inkább olyan feladatokra költik, amelyek

„ebben a rendkívül nehéz helyzetben valóban a miskolciakat és a miskolciak érdekeit szolgálják".

Pécsen sem lesz tűzijáték az államalapítás ünnepén.

„Költséges parádé helyett az önkormányzat inkább a pécsiekre és a klímavédelemre fordítja forrásait"

– közölte szerda délután Péterffy Attila polgármester a hivatalos Facebook-oldalán.

A város vezetője szerint inkább a jövőbe mutató megoldásokra és a pécsiek számára élhető környezet kialakítására kell a közös kasszából költeni.

„Biztosak vagyunk benne, hogy élhető és fenntartható környezetre a pécsieknek nagyobb szüksége van, mint tűzijátékra"

– írja.

Siófokon szintén elmarad az idei tűzijáték, ahol azonban nem csak a gazdasági helyzettel, hanem a szomszédban dúló háborúval is magyarázzák a döntést.

„A szomszédunkban háború dúl, ukránok és oroszok, katonák és civilek ezrei pusztultak és pusztulnak egy értelmetlen konfliktus áldozataiként. Európa, azon belül hazánk is, borzalmas gazdasági helyzetbe került, sokaknak az is kérdés, hogy az ősztől miképp fogják kifizetni a rezsijüket, mennyi marad egyáltalán élelemre, ruházkodásra”

– írja Lengyel Róbert polgármester.

A tűzijáték közel kétmillió forintba került volna a városnak, a megspórolt pénzt az óvodai étkeztetés kiegészítésére fordítja a városvezetés.

Sümeg is követi az előbbi városok példáját: Végh László, a Fidesz-KDNP színeiben megválasztott polgármester szerint az elmúlt években nagyon sokan szólaltak fel a korábbi tűzijátékok káros hatásai és magas költségei miatt, de a városvezetés álláspontja az volt, hogy „kapják meg a sümegi emberek az augusztus 20-i ünnepnek ezt a megszokott, és kedvelt színfoltját".

Végh szerint most azonban változott a helyzet, hiszen a rezsicsökkentés csökkentése miatt „egész Európa, köztük Magyarország is aggódva várja az őszt és a telet". A tűzijáték lefújásával mintegy 500 ezer forintot takarít meg a város, amiből a legrászorultabbakat fogják segíteni, hogy Sümegen

„mindenki átvészelje a nehéznek ígérkező telet".

A Nap Híre legfrissebb listája szerint a fenti városok mellett Szentesen, Törökbálinton, a fideszes vezetésű Székesfehérváron, Tapolcán és Szombathelyen sem tartanak idén ünnepi tűzijátékot.

Kistarcsán a fideszes polgármester, ifj. Juhász István azonban úgy döntött: a tűzijáték nem maradhat el, csak azt ő fogja állni, saját, augusztusi fizetését ajánlja fel erre a célra. Mint írta, rengeteg megkeresés érkezett hozzá, hogy náluk se legyen durrogtatás, egy online szavazáson a meggyőző többség amellett volt, hogy ne erre költsék a városi közpénzt.

„Jelentem, elfogadtam a döntést, így is lesz! A költségvetésben biztosított 440 000 forintból tűzifát fogunk venni, amit a legrászorulóbb idős emberek fognak megkapni. (...) Újabb jó hír: a tűzijáték nem marad el augusztus 20-án. Saját, augusztusi fizetésemből felajánlom az ehhez szükséges összeget, hogy a családok, idősek, fiatalok együtt ünnepelhessenek a koncertek után

– írta szerda éjjel.

NYITÓKÉP: Máthé Zoltán, MTI

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek