Szlovákiában terjed, és Magyarországon is megjelent a koronavírus eddig legfertőzőbb variánsa

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.07.01. 16:11

Eddig nyáron csökkentek az esetszámok, idén ez nem így van.

Szlovákiában terjed, és Magyarországon is megjelent a koronavírus eddig legfertőzőbb variánsa

Nyár van, és ez korábbi években ez azt jelentette, hogy lelassult a koronavírus terjedése, ez azonban idén úgy tűnik, nincs így, számos országban, így a szomszédos Szlovákiában is emelkedőben vannak az esetszámok -írja az Új Szó.

Nyugati szakértők, így a Scripps Kutatóintézet molekuláris orvostudománnyal foglalkozó professzora, Eric Topol szerint az omikron-variáns BA.5 alváltozata okozza az új járványhullámot.

Ez a variáns sokkal fertőzőképesebb, mint az eredeti mutáció, de egyelőre úgy tűnik nem magasabb az elhalálozási rátája.

Az elmúlt hetekben Magyarországon is megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája, például a múlt héten 3042 új fertőzöttet regisztráltak, ez 55 százalékos emelkedés az azt megelőző héthez képest

Minderről Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában beszélt, és elmondta, hogy Európában is emelkedik a betegek száma, egyelőre azonban sem a kórházban kezelt páciensek, sem a súlyos állapotban lévők száma nem nőtt számottevően.

Galgóczi kifejtette, hogy fertőzések döntő többségét a koronavírus omikron-variánsának BA.2 alvariánsa okozza, de a mintákban kimutatták a BA.5 és a BA.4 alvariánst is.

Elmondta azt is, hogy súlyosságában nem tapasztalnak változást, de egyes betegeknél nem zárható ki, hogy a vírus komolyabb tüneteket okoz. A szakember továbbra is az oltás fontosságára hívta fel a figyelmet, azt mondta, hogy a harmadik, megerősítő oltás is mindenkinek ajánlott.

NYITÓKÉP: Mstyslav Chernov via Wikimedia Commons. CC-BY-SA-4.0

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek