A tömegrendezvény tilos, de plázázni már lehet Szlovákiában

Szerző: Aradi Péter
2021.12.10. 08:50

Két hét után nyithatnak az üzletek, de nem lesz mindenkinek mindenhova bejárása.

A tömegrendezvény tilos, de plázázni már lehet Szlovákiában

A Közegészségügyi Hivatal kiadta a kormány rendeleteit, ezek szerint december 10-étől, péntekről megnyithatnak mindenki számára megnyithatnak többek között az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak, a drogériák, a trafikok, a takarmányboltok, a benzinkutak, illetve pótalkatrészeket árusító boltok.

Az oltatlanok viszont nem mehetnek edzőterembe, autósiskolába, fodrászatokhoz, nem vehetik igénybe a manikűrösök, pedikűrösök szolgáltatásait. Az áruházakban és plázákban furcsa vegyes bejárás lesz,

gyógyszertárakba például bárki bemehet, de a ruhaboltokba csak oltott vagy gyógyult vásárlók léphetnek be.

A tömegrendezvényeket továbbra is tiltják Szlovákiában, templomokban is legfeljebb 30-an tartózkodhatnak, esküvőkön és keresztelőkön is legfeljebb hatan lehetnek, a temetésekre viszont nem vonatkozik létszámkorlát.

A szállodáknak is zárva kell tartaniuk a tömegek előtt,

kizárólag oltott, gyógyult vagy tesztelt vendégeket fogadhatnak, ha azoknak munkavégzéssel vagy vagy egy egészségügyi intézmény felkeresésével függ össze a látogatása.

Két hete döntöttek

A szlovák hatóságok november 25-től zártak be mindent két hétre. A döntést Richard Sulík gazdasági miniszter jelentette be, aki azt is hozzátette, hogy az új járványellenes intézkedésekkel egy miniszter kivételével mindenki egyetértett. A döntés azt jelentette, az éttermek, valamint a nem létszükségletű boltok bezártak.

Szlovákiában nagyon rossz a járványhelyzet, az EU-ban ráadásul

itt a harmadik legalacsonyabb az átoltottság.

A december 8-i, azaz szerdai ülésén ezért már arról döntött a szlovák kormány, hogy Vladimír Lengvarský egészségügy-miniszternek és Mária Kolíková igazságügy-miniszternek január 10-ig dolgozzon ki két elemzést.

Az egyiket arról, hogyan vezethetik be a kötelező oltást, a másik pedig arról, hogyan korlátozzák a kezelési költségeit azoknak a koronavírusosoknak, akik elutasították az oltást.

A döntés azok után nem volt meglepő, hogy Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök december 5-én, vasárnap már a Facebookon is arról posztolt, hogy

a járványból való kiút egyik leghatékonyabb módja szerinte a 60 felettiek kötelező oltása.

NYITÓKÉP: pixabay.com / peter89ba

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek