Elkezdték kidolgozni a kötelező oltás bevezetésének módját Szlovákiában

Szerző: Aradi Péter
2021.12.08. 19:05

Nemcsak ezen kezdtek dolgozni, hanem azon is, hogy korlátozzák az oltatlanok hozzáférését az egészségbiztosításhoz.

Elkezdték kidolgozni a kötelező oltás bevezetésének módját Szlovákiában

A december 8-i, azaz szerdai ülésén arról döntött a szlovák kormány, hogy Vladimír Lengvarský egészségügy-miniszternek és Mária Kolíková igazságügy-miniszternek január 10-ig ki kell dolgoznia két elemzést.

Az egyiket arról, hogyan vezethetik be a kötelező oltást, a másik pedig arról, hogyan korlátozzák a kezelési költségeit azoknak a koronavírusosoknak, akik elutasították az oltást.

Koalíciós problémák

A döntés azok után nem meglepő, hogy Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök december 5-én, vasárnap már a Facebookon is arról posztolt, hogy a járványból való kiút egyik leghatékonyabb módja szerinte a 60 felettiek kötelező oltása.

A rizikócsoportok tagjainak kötelező oltása kérdésében ugyanakkor megoszlik a koalíció véleménye. A koalíció képviselői mindenesetre megjegyezték, hogy az egészségügyi miniszter rendelet útján is szabad utat adhat a kötelező oltásnak.

Vladimír Lengvarský (szintén OĽaNO) viszont azt mondta, egyelőre nem szándékozik kötelezővé tenni a vakcinát.

Az Egészségügyi Minisztérium egyébként közölte, hogy foglalkoztak a kérdéssel, és megerősíthetik, hogy egyetlen rendelet módosítása elméletileg elegendő lenne, hogy bevezessék a 60 év felettiek kötelező védőoltását.

Elindult a gondolkodás

Ahogy korábban írtuk, Szlovákiában már egyre kevésbé az a kérdés, lesz-e kötelező oltás, hanem az, kompenzálják-e azokat, akiknek súlyos mellékhatásai lesznek, és ha igen, akkor hogyan.

A jobboldali-populista OĽaNO-s Heger már hetekkel ezelőtt is arról beszélt a rádióban, szerinte a koronavírus-járvány legyűrésének legjobb módja, ha bizonyos korosztályokat beoltanak.

Erre Robert Fico, az ellenzékbe került szociálpopulista Smer-SD elnöke akkor úgy reagált, hogy ha a kormány kötelezővé teszi a védőoltást, akkor ők azt az Alkotmánybíróságon megtámadják.

Nem állíthatják meg

Az imént említett Facebook-posztban egyébként Heger erre is kitért. Szerinte az ellenzék a saját sikeréért akár a saját választói életét is hajlandó lenne feláldozni. Őt, Hegert viszont semmi nem állíthatja meg, soha nem csügged, és soha fogja hagyni, hogy megfélemlítsék.

NYITÓKÉP: pixabay.com / Tumisu

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek