A Momentum az Európai Ügyészséggel vizsgáltatná ki a Sajó megmérgezését

Szerző: Balogh Gábor
2022.06.23. 16:52

A párt EP-képviselője, Donáth Anna uniós környezetvédelmi ügyészséget hozna létre, s szerinte ennek a Sajón bekövetkezett katasztrófával is foglalkoznia kel

A Momentum az Európai Ügyészséggel vizsgáltatná ki a Sajó megmérgezését

A héten az Európai Parlament a környezetvédelmi javaslatcsomag megszavazásakor támogatta, hogy létrejöjjön a környezetvédelmi ügyészség - derül ki Donáth Anna csütörtöki közleményéből.

A momentumos EP-képviselő a Renew Europe frakció tagjaival közösen kezdeményezte, hogy bővítsék ki az Európai Ügyészséget és a jogköreit. Szerinte ugyanis szükség van az Európai Unióban olyan ügyészre, aki nem csak a pénzügyekkel és gazdasági bűncselekményekkel foglalkozik. A megszavazott javaslat szerint mostantól az Európai Ügyészségen belül lesz olyan részleg és személy, aki a környezeti károkkal is foglalkozik, „és felelősségre vonja azokat akik Európa természeti kincseit károsítják és emberéleteket sodornak veszélybe”.

A javaslat eredetileg az Európában tapasztalható illegális fakivágások és erdőirtások miatt született. Donáth Anna szerint ugyanakkor az erdőirtások kivizsgálása mellett

a Sajón bekövetkezett katasztrófához hasonló esetekkel is azonnal foglalkoznia kell az új uniós szervnek.

Az európai parlamenti képviselő szerint ugyanis ami a folyóval történik, az tragikus szimbóluma annak, hogy a természetvédelem a 21. században nem kizárólag nemzeti ügy. Szerinte összeurópai kérdés, hogy mi történik Európa folyóival, a természeti környezettel. 

Donáth úgy véli, ha nem lépnek azok a cégek, akik a környezetvédelmi problémák nagy részét okozzák, és kezelni is tudnák, akkor az államnak kell megvédenie a környezetet és a közösségeinket. Ha pedig nem teszi, akkor az EU-n keresztül kell ezt kikényszeríteni.

NYITÓKÉP: Aradi Péter / Azonnali

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek