Hiába az infláció és a munkaerőhiány, a horvátok optimistán várják a nyarat

Szerző: Aradi Péter
2022.06.15. 15:55

Az élelmiszerárak náluk is nagyon megugrottak, a munkaerőhiány pedig a vendéglátóhelyek működését veszélyezteti.

Hiába az infláció és a munkaerőhiány, a horvátok optimistán várják a nyarat

A horvát turisztikai szövetségnél (HUT) nagyon optimistán várják a szezont annak ellenére is, hogy állításuk szerint is

legalább 10 ezer dolgozó hiányzik a szektorból.

Veljko Ostojić, a szövetség vezetője az N1-nek arról beszélt, hogy bár az ukrajnai orosz invázió egy rövid időre megzavarta a foglalásokat, a helyzet azóta stabilizálódott, és közel járnak a járvány előtti, 2019-es szinthez.

A Total Croatia News márciusban egyébként még azt írta, hogy a horvát turisztikai szektor azt várta, hogy 2022-ben a járvány előtti rekordokat is megdönthetik, azonban a háború kirobbanása miatt 20 százalékkal kevesebb foglalás érkezett be, mint 2019 azonos időszakában.

A legnagyobb gond jelenleg, folytatta Ostojić, a munkaerőhiány, és hogy jelentős különbségek vannak a nagy munkáltatók és a kisebbek között, előbbiek ugyanis állítólag már megoldották a dolgot, míg utóbbiak még mindig küszködnek.

Emellett ők is aggódnak az infláció miatt, az italárak állítólag 20 százalékkal,

az élelmiszerárak 40 százalékkal növekedtek.

„A vendégeink nem érezhetnek minőségcsökkenést semmiben. Az infláció ráadásul minden versenytársunkat érinti.”

A főként az Adriai-tenger partvidékére összpontosuló turizmus a horvát gazdaság egyik alappillére, és a GDP-jének körülbelül egyötödét termeli.

A munkaerőhiány, persze, Horvátországban sem újdonság, az előbb említett 2019-es évnek például úgy futottak neki, hogy közel 40 ezer munkavállalási engedélyt adtak ki, de még ezek után is azt pedzegették, hogy

további 15-20 ezer dolgozóra lenne szükség.

A horvát munkaadók szövetsége (HUP) és a horvát turisztikai szövetség (HUT) 2019 júniusának közepén is arra figyelmeztetett, hogy a munkaerőhiány veszélyezteti a turisztikai idényt. A csúcsszezon kezdetén kritikus a helyzet, vannak szállodák, éttermek és kávézók, amiknek emiatt veszélyben lehet a működése – hangoztatták.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint Horvátországnak valamivel több mint 4 millió lakos van. Kolinda Grabar-Kitarovic egykori horvát államfő viszont már 2018-ban arról beszélt, hogy ha folytatódik a jelenlegi demográfiai trend, a munkaképes lakosság néhány évtizeden belül 1,8 millió főre zsugorodhat.

A helyzet, ha máshonnan nem, hát a Balatonról ismerős lehet,

több vendéglátos is kifakadt emiatt az utóbbi időben.

Legutóbb Kertész Rezső, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének (KISOSZ) társelnöke hívta fel a figyelmet, hogy nem kizárt, hogy több dél-balatoni vendéglátó üzletben is nehézséget fog okozni a szakképzett munkaerő hiánya.

A pandémia alatt ugyanis, mint magyarázta, sok volt a pályaelhagyó,és mert a téli időszakban külföldön, főként az osztrák sícentrumokban munkát vállaló magyarok már nem térnek haza, mivel ezek a centrumok már nyáron is nyitva tartanak.

NYITÓKÉP: ivanbagic / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek