Az egyik legnagyobb hatalmú orosz törvényhozó helyesli az elfogott ukránok megölését

Szerző: Fekő Ádám
2022.06.15. 10:52

Vjacseszlav Volodin támogatja a szakadár területek ítéleteit, Oroszországban egyelőre még tilos a halálbüntetés.

Az egyik legnagyobb hatalmú orosz törvényhozó helyesli az elfogott ukránok megölését

Az orosz Állami Duma elnöke, Vjacselszlav Volodin egyértelműen letette a voksát amellett, milyen sorsot szán azoknak az ukrán harcosoknak, akiket Donbasz környékén a szakadár területeken fogott el a hadsereg. 

„A halálbüntetés az a büntetés, amit ezek a fasiszták megérdemelnek”

– mondta Volodin egy héttel azután, hogy a Donyecki Népköztársaságnak hívott szakadár állam egy villámgyors tárgyalás után halálra ítélt az ukrán hadsereg mellett harcoló két britet és egy marokkóit.

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala a múlt héten közölte, hogy a három külföldi harcos pere háborús bűncselekménynek minősül.

Volodin azt írta a Telegram-csatornáján, hogy „helyes lenne megtartani” a halálbüntetést a szakadár donyecki köztársaságban, mivel az különösen fontos háborús körülmények között. A politikus egyébként nemcsak egy sokadik képviselő: sokáig Vlagyimir Putyin közeli tanácsadójaként is dolgozott, és közvetlenül vett részt az elnök konzervatív fordulatának alakításában is.

Maga Oroszország moratóriumot szabott a halálbüntetés alkalmazására, amely továbbra is az orosz jogban szerepel az Európa Tanács 1996-os tagságának feltételeként.

Jövője azután vált kérdésessé, hogy az Európai Tanács az ukrajnai háború miatt kiutasította Oroszországot.

KIEMELT KÉP: duma.gov.ru

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek