Ursula von der Leyen: Jövő hét végéig meglesz az uniós végrehajtó szerv hivatalos véleménye Ukrajna EU-csatlakozásáról

2022.06.11. 16:47

Az Európai Bizottság elnöke a kijevi látogatása alatt beszélt erről.

Ursula von der Leyen: Jövő hét végéig meglesz az uniós végrehajtó szerv hivatalos véleménye Ukrajna EU-csatlakozásáról

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijevi látogatása során közölte Volodimir Zelenszkij elnökkel, hogy a jövő hét végére elkészül az EU végrehajtó testületének véleménye Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelméről - írta meg a Reuters.

Kijevben tartott közös sajtótájékoztatón von der Leyen elmondta, hogy a Zelenszkijjel folytatott szombati megbeszélések "lehetővé teszik, hogy a jövő hét végére véglegesítsék értékelésüket" arról, hogy ajánlják-e Ukrajnát tagjelöltnek.

A lépés, amelynek időzítésére széles körben számítottak, csak egy hosszú folyamat első mozzanata lenne.

Mind a 27 uniós kormánynak bele kell egyeznie abba, hogy Ukrajna tagjelölti státuszt kapjon, majd ezt követően széles körű tárgyalásokra kerülne sor a szükséges reformokról, mielőtt Kijev taggá válhatna.

Von der Leyen, aki a háború februári kezdete óta másodszor látogatott Kijevbe, emlékeztette Zelenszkijt, hogy a közigazgatási reformok terén és más területeken elért haladás ellenére még sok a tennivaló.

"Ön sokat tett a jogállamiság megerősítéséért, de még mindig szükség van reformokra, például a korrupció elleni küzdelem érdekében" - mondta Von der Leyen az ukrán elnöknek a közös sajtótájékoztatón.

Zelenszkij ugyanezen a tájékoztatón így nyilatkozott:

"Egész Európa Oroszország célpontja, és Ukrajna csak az első lépcsőfoka ennek az agressziónak.Éppen ezért az ukrán tagsági kérelemre adott pozitív uniós vélemény válasz lehet arra a kérdésre, hogy van-e egyáltalán jövője az európai közösségnek".

NYITÓKÉP: Ursula von der Leyen Twitter

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek