A NATO szerint Putyin nem fogja megtámadni Svédországot vagy Finnországot

2022.06.10. 14:05

Mircea Geoana NATO-főtitkárhelyettes a pénteki csúcstalálkozón azt mondta, hogy nem találtak arra mutató jeleket, hogy Oroszország támadást akarna indítani a két északi ország ellen.

A NATO szerint Putyin nem fogja megtámadni Svédországot vagy Finnországot

A NATO helyettes vezetője pénteken a koppenhágai demokráciacsúcson arról beszélt, hogy nem lát közvetlen katonai fenyegetést Svédország és Finnország számára Oroszország részéről és bízik abban, hogy a NATO tagjelöltjei Törökország ellenvetései ellenére is csatlakozni fognak a szövetséghez - írta meg a Reuters.

Finnország és Svédország a múlt hónapban kérte felvételét a NATO-ba válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára, de ellenállásba ütköztek: Törökország azzal vádolja a két államot, hogy támogatják a kurd szeparatistákat és más, Ankara által terroristának tartott csoportokat, például Fethullah Gülen török szúfi imám híveit.

"Bízunk abban, hogy Svédország és Finnország csatlakozik hozzánk"

- mondta Mircea Geoana főtitkárhelyettes, de hozzátette, hogy "Törökország terroristákkal kapcsolatos aggályai is jogosak".

Svédország és Finnország a török diplomaták tiltakozása után kijelentette, hogy elítéli a terrorizmust és nyitott a párbeszédre.

Arra a kérdésre, hogy a NATO milyen biztonsági garanciákat nyújt Svédországnak és Finnországnak arra az időszakra, amíg teljes jogú taggá nem válnak, Geoana azt mondta, nem lát valós kockázatot az országokra nézve Oroszország részéről.

"Nem látjuk annak jeleit, hogy Oroszországnak jelenleg lenne ereje vagy szándéka arra, hogy fegyveres erőszakot vessen be a két aspiráns ország ellen" - részletezte.

"Ezt az időszakot proaktív módon és óvatosan fogjuk kezelni, de hagyományos katonai szempontból nem látunk valódi kockázatot Finnország és Svédország számára" - tette hozzá.

Finnország csütörtökön közölte, hogy a hibrid fenyegetésekkel szembeni felkészültség megerősítése érdekében a határra vonatkozó jogszabályok  olyan módosítását tervezi, ami lehetővé tenné sorompók építését az Oroszországgal közös keleti határán.

NYITÓKÉP: Cecilia BonefeldDahl Twitter

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek