Egyre több az orosz katonák baja a fronton, egy férfi az ügyvédjét is felhívta

Szerző: Cserdi Dóra
2022.06.08. 09:49

Az orosz harcosok nem elégedettek a kelet-ukrajnai körülményekkel.

Egyre több az orosz katonák baja a fronton, egy férfi az ügyvédjét is felhívta

Moszkva némi harctéri sikert is elkönyvelhet magának Ukrajna keleti részén: a Donbászban lévő offenzíva bár lassan, de előre halad. Ezek a nyereségek viszont nagy árat követeltek az orosz inváziós erőktől, a jelek szerint egyre növekszik a veszteségek száma, az egységek egy része pedig kezd kimerülni - írja a Guardian.

A lap szerint a konfliktus elhúzódása nemrég arra sarkallt néhány harcost, hogy a nyilvánosság elé álljanak:

kérik Vlagyimir Putyintól, vizsgálják meg a harctéri körülményeket, és járjanak utána, legális-e a frontra vezénylésük.

Videót tettek közzé

A Kelet-Ukrajnába vezényelt orosz katonák két videóban panaszkodnak a helyzetükről. Szerintük a rossz körülmények, illetve a szolgálati idő elhúzódása kimerültséghez vezet a fronton.

"Szembe kellett néznünk a hideggel és az éhséggel"

- mondták az orosz ellenőrzés alatt álló donyecki 113. ezred harcosai egy online közzétett videóban. "Jelentős ideig voltunk anyagi, orvosi és élelmezési utánpótlás nélkül" - tették hozzá.

A harcosok arról beszéltek továbbá a felvételen, hogy krónikus egészségügyi és különböző mentális problémákkal is szembe kell nézniük.

"Emiatt sok kérdés vetődik fel, de ezeket a felsőbb vezetők figyelmen kívül hagyják a főhadiszálláson"

- jelentették ki.

A lap szerint az egyik katona jogi segítséget is kért. Mint mesélte, jelenleg a kelet-ukrajnai fronton tartózkodik, de korábban Harkivban is harcolt.

"A háború kezdete óta, már több mint három hónapja Ukrajnában harcolok" - kezdte a Guardiannak Andrej, aki az egyik különleges gárda lövészdandárjánál szolgál. A férfi hiányolja a feleséget, és kimerültségről panaszkodott a lapnak.

"Ez kimerítő, az egységünk szünetet akar, de a vezetőség közölte, jelenleg nem tudnak helyettesíteni minket".

Ha nincs háború, nincs utánpótlás

A nyilatkozat összhangban van azokkal a jelentésekkel, amelyek szerint Oroszországnak nehézséget okoz a kimerült csapatok utánpótlása. A Kreml továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy "különleges katonai műveletek" folynak Ukrajnában, így

míg Oroszország nem üzen nyíltan hadat Kijevnek, nem léptethetik életbe a sorozási kötelezettséget.

"Ez a három hónapnyi harc már most hosszabbnak tűnik, mint az a négy év, amit békeidőben a hadseregben töltöttem" - tette hozzá Andrej.

"Már kapcsolatba léptem egy ügyvéddel is az interneten, de azt mondta, a törvény szerint a tábornok itt tarthat minket, amíg a szerződésünk le nem jár. Nincs túl sok lehetőségünk"

- jelentette ki.

A Guardian szerint Andrej még a szerencsésebbek egyike. Mint írják, az orosz ellenőrzés alatt álló donyecki és luhanszki köztársaságokból toborzott harcosokat kevés kiképzéssel küldték a frontra. A cikk alapján, az egyik felvételen az is látható, hogy némely katonának nincs alapvető felszerelése, többek között védőmellénye, és régi puskákkal fegyverezték fel őket.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek