Erdoğan kirúgatná a svéd védelmi minisztert a NATO-csatlakozás jóváhagyásáért cserébe

Szerző: Aradi Péter
2022.06.06. 09:10

A török elnök egy ideje azzal fenyegetőzik, hogy nem fogja jóváhagyni Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.

Erdoğan kirúgatná a svéd védelmi minisztert a NATO-csatlakozás jóváhagyásáért cserébe

Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök azt szeretné, ha Magdalena Andersson svéd miniszterelnök

kirúgná Peter Hultqvist védelmi minisztert,

mert a miniszter 11 évvel ezelőtt a törökök szerint egy olyan beszédet mondott egy partin, amiben állítólag Kurdisztáni Munkáspárt, azaz a PKK-t és annak bebörtönzött vezetőjét, Abdullah Öcalant éltette.

Hulqvist 2011-ben valóban részt vett egy borlängei bulin, amin a PKK 33. születésnapját ünnepelték. Azt mondta, hogy azért ment el a partira, mert szeretné megvédeni a kurdokat, és mert szeretné támogatni az akkori kurd Béke és Demokrácia Párt törekvését, hogy a kurd nyelvet

ismerjék el hivatalos nyelvként Törökországban.

„A kurd népet megilleti a tisztelet, helytelen üldözni a BDP tagjait, helytelen embereket bebörtönözni, és megtagadni a kurdtoktól a nyelvhasználatukat” – magyarázta állítólag Hultqvist. Aztán hozzátette még, hogy a BDP támogatása szerinte békés megoldást jelent, és nem szeretné, ha az, hogy valaki elmegy egy ilyen találkozóra, és kimondja ezeket a dolgokat, az problémát jelentene.

Hát, most 11 évvel később mégis problémát jelent. A svéd Expressen forrása szerint ugyanis Hultqvist leváltása is elhangzott, amikor a svéd és török ​​kormány képviselői felvették egymással a kapcsolatot.

Erre azután került sor, hogy Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök kijelentette, hogy nem fogja jóváhagyni Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz, szerinte ugyanis

Svédország terroristaszervezetek keltetőhelye,

sőt szerinte még a parlamentjükben is terroristák ülnek.

Hogy kikre gondolhatott Erdoğan, azt nem nehéz kitalálni.

Erdoğan azt állítja, hogy mindkét északi ország olyan embereknek nyújt menedéket, akik szerinte terroristacsoportokkal állnak kapcsolatban, a terroristacsoport pedig nem más, mint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű katonai csoport és Fethullah Gülen követői, akik Erdoğan szerint 2016-ban puccsot kíséreltek meg ellene.

A svéd parlamentben valóban ül hat, a svédországi

kurd közösségből kikerült kurd származású képviselő,

azonban semmi nem utal arra, hogy bármilyen kapcsolatban állnának a PKK-val.

A Kurdisztáni Munkáspártot pedig nemcsak Törökország, hanem az Európai Unió több tagállama és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tarja számon, de mint írtuk, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a svédországi képviselőknek bármi közük lenne hozzá.

NYITÓKÉP: Recep Tayyip Erdoğan / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek